Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Om kenyansk ost og norsk arroganse

Kenyanske bønder produserer og eksporterer ost og andre meieriprodukter, men slipper ikke til i USA og Europa – selv om de gjerne vil. Norsk landbrukspolitikk er en del av årsaken.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Kenyanske bønder produserer og eksporterer ost og andre meieriprodukter, men slipper ikke til i USA og Europa – selv om de gjerne vil. Norsk landbrukspolitikk er en del av årsaken.

Nyt Afrika-kampanjen, som Framtiden i våre hender er med på, jobber for å få afrikanske kvalitetsvarer inn i norske butikker. Vi vil forbedre de globale spillereglene for handel med mat, slik at fattige bønder favoriseres, og ikke diskrimineres som i dag. Det er nødvendig å gradvis bygge ned produksjonsdrivende subsidier i rike land, og senke tollsatsene for lav- og mellominntektsland som har landbruksvarer å selge oss. Subsidierte landbruksvarer fra Europa og USA, som dumpes på verdensmarkedet, utkonkurrerer ofte afrikanske varer og gjør det ulønnsomt å drive landbruk der.

Det skjer på tross av at Afrika har verdens beste forutsetninger for effektivt og miljøvennlig landbruk. Uten å ta i bruk ny jord kan Afrika dyrke mer enn nok mat, både til å mette egen befolkning, og til å eksportere mat.

Men det krever investeringer. Skal produksjonen i Afrika opp, må landbruksstøtten i rike land legges om, slik at afrikanske bønder ikke må konkurrere med sterkt subsidiert mat fra rike land, både på sine egne markeder og på utenlandske markeder. En kenyansk grønnsaksbonde tjener åtte ganger mer på å eksportere varene sine til Europa enn på å selge dem lokalt.

Under en godt besøkt debatt på Litteraturhuset sa jeg at Norge dumper subsidiert Jarlsberg-ost i USA, og gjør det vanskelig for kenyanske produsenter å eksportere osten sin dit – selv om de gjerne vil. Da ble Senterpartiets Ane Hansdatter Kismul sint. Hun var nemlig overbevist om at det ikke var noe meieriproduksjon å snakke om i Kenya, og at eksempelet mitt derfor var meningsløst.

På første rad satt kenyanske Dr. Stephen Mbithi fra kampanjen Grown Under the Sun og visste bedre. Etter debatten fortalte han til Bistandsaktuelt at jo da, Kenya lager ost, og de eksporterer til nabolandene. Men ikke til Europa eller USA, på grunn av importkvoter og høye tollmurer.

FAO bekrefter det Mbithi sa: Kenya produserer og eksporterer ost. De eksporterer enda mer melk og smør, men nesten bare til afrikanske land.
Det er altså vestlig landbrukspolitikk som er problemet, ikke manglende kenyansk meieriproduksjon. Men det er kanskje ikke så lett for en Senterparti-politiker å forestille seg at land i sør kan produsere melk?

Senterpartiet vil at Norge skal være mest mulig selvforsynt med mat. Partiet vil ha en produksjonsøkning på 20 prosent i norsk landbruk innen 2020. Det krever fortsatt støtte til produksjonen, noe som ødelegger for fattige bønder. Senterpartiet mener økt produksjon vil være Norges viktigste bidrag til global matsikkerhet.

At veksten i norsk produksjon fordrer økt import av korn og soya til kraftfôr, og dermed fører til det stikk motsatte av økt global matsikkerhet, sier programmet ingenting om.  

Ei heller om at veksten sperrer for økt import fra afrikanske land.