Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Skandalefabrikk solgte klær til Europa

Nær 300 mennesker omkom i en brann på en tekstilfabrikk i Pakistan tidligere denne uken. Mye tyder på at fabrikken produserte klær for europeiske klesbutikker.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Nær 300 mennesker omkom i en brann på en tekstilfabrikk i Pakistan tidligere denne uken. Mye tyder på at fabrikken produserte klær for europeiske klesbutikker.Fravær av brannslukningsutstyr, arbeidere som ikke kom seg ut gjennom sperrede vinduer og blokkerte trappeoppganger. Over 300 arbeidere brant inne i tekstilfabrikken Ali Enterprise i Karachi onsdag. Denne uken ble en av de mørkeste og tristeste i pakistansk arbeiderbevegelses historie. Kilder i Pakistan hevder at fabrikken leverte varer til det europeiske markedet.

Det internasjonale nettverket Clean Clothes Campaign, som Framtiden i våre hender er en del av, har i dag fått opplysninger fra partnere i Pakistan:

– Opplysningene vi har fått fra våre samarbeidspartnere går langt i å påvise at fabrikken leverer klær til det europeiske markedet. Mest sannsynlig er det snakk om kjente merkevarer, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.

Ikke unikt  

De høye dødstallene etter brannen ved Ali Enterprise har ført til omfattende pressedekning både nasjonalt og internasjonalt. Ifølge Nasir Mansoor, assisterende generalsekretær i National Trade Union Federation i Pakistan, er brannen imidlertid ingen isolert hendelse i Pakistans tekstilindustri.

– Dette er snakk om en bransje som er dårlig regulert og hvor svært få er fagorganiserte, skriver Mansoor  i en presseuttalelse.

– Fabrikker i Pakistan er dødsfeller heller enn arbeidsplasser, arbeidstakerne behandles mer som slaver enn mennesker, legger han til.

Ifølge Clean Clothes Campaign er brannen i Karachi en del av et «mønster av uaktsomhet i hele klesindustrien». De mener kleskjedene må ta ansvar for å gjøre noe med de underliggende årsakene til slike katastrofer.

Kontinuerlig søkelys
Framtiden i våre hender har gjennom flere år påvist overgrep og elendige arbeidsforhold i tekstilindustrien i Asia. Dårlig ivaretakelse av arbeidernes helse- og sikkerhet er et gjennomgående problem.  Rapporten "Bak kulissene. Arbeidernes stemme om arbeidsforholdene ved to fabrikker i Gurgaon, India"  dokumenterte hvordan fabrikkene, hvor H&M og KappAhl produserer, ikke hadde gjennomført en eneste brannøvelse og hvordan arbeiderne ikke hadde noen anelse om hvordan brannslukningsapparatet skulle brukes i tilfelle brann.

I Ali Enterprise i Karachi fantes det ikke brannslukningsutstyr. Det var kun én fungerende nødutgang i hele bygningen. De fleste av vinduene var stengte og trappene var blokkerte. Ifølge Clean Clothes Campaign antar man at mange mennesker døde som følge av drukning i fabrikkens kjeller som skal ha blitt oversvømt av vann. Fagforeninger sier det har vært vanskelig å identifisere de døde arbeiderne fordi de ikke hadde kontrakter eller identitetskort på seg.

Clean Clothes Campaign ber nå  klesmerker og klesforhandlere som har produksjon i Karachi om å undersøke og vurdere alle sine leverandører.

– Denne oppfordringen gjelder også skandinaviske kleskjeder. Vi vet at en del av dem produserer en del av sine varer i Pakistan. Grundige undersøkelser og nært samarbeid med lokal fagbevegelse er den veien å gå for sikre at slike grufulle ulykker skjer igjen, sier Carin Leffler.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!