Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Nye avsløringer om iPhone 5

Tidligere i år lovte Apple å forbedre arbeidsforholdene ved sine fabrikker. Likevel avdekkes det nå elendige arbeidsforhold av en kinesisk journalist som arbeidet ti dager i skjul med å sette sammen iPhone 5.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Tidligere i år lovte Apple å forbedre arbeidsforholdene ved sine fabrikker. Likevel avdekkes det nå elendige arbeidsforhold av en kinesisk journalist som arbeidet ti dager i skjul med å sette sammen iPhone 5.

Samme dag som Apple lanserte sin nye mobiltelefon iPhone 5, kom to nye avsløringer om kritikkverdige arbeidsforhold på fabrikkene som lager telefonene.

En kinesisk journalist som arbeider for Shanghai Evening Post  gikk nylig undercover som arbeidstaker i en av Apples største underleverandører som er Foxconnfabrikkene. Reporteren fikk jobb på produsentens Tai Yuan-anlegg i Shanxi-provinsen, og jobbet 10 dager med den nye iPhone 5. Journalisten satt ved et samlebånd hvor han hvert 3. sekund måtte merke dekselet på en ny telefon, kontinuerlig uten pause.

«Etter en slik gjentagende operasjon over flere timer, får jeg forferdelig vondt i nakken og muskelsmerter i armen. En ny arbeider som sitter ovenfor meg er utslitt og har lagt seg ned et kort øyeblikk. Arbeidslederen har oppdaget ham, og bedt ham stå i et hjørne i ti minutter, som skammekroken på skolen i gamle dager. Vi jobbet non-stop fra midnatt til klokka seks neste morgen. Vi blir da bedt om å fortsette å jobbe, fordi samlebåndet fortsetter å gå og ingen får lov til å stanse. Jeg er veldig sulten og fullstendig utslitt.»

Arbeiderne blir behandlet dårlig av arbeidslederne og boforholdene er «et mareritt», forteller journalisten som beskriver sovesalene hvor arbeiderne bor som skitne og fulle av kakerlakker.  Det har også kommet en oppsiktsvekkende avsløring fra et annet hold.

Studenter tvunget til å lage iPhone 5

To dager før lanseringen av iPhone 5 kunne avisen New York Times melde at studenter i Zhengzhou-provinsen var blitt tvunget av sine lærere til å jobbe for Foxconn med å lage deler til iPhone 5.

– Studentene sa de var tvunget til å arbeide av lærerne, uttalte Li Qiang, leder for China Labor Watch  til New York Times .

– Hvis de ikke arbeider har de fått vite at de ikke vil få vitnemål. Fabrikkene har det veldig travelt med den nye iPhone og Foxconn har ikke nok arbeidere uten hjelp fra studentene.

Meldte seg inn i etikkorganisasjon

Tidligere i 2012 meldte Apple seg inn i en organisasjon for etikkrådgivning – Fair Labor Association (FLA)  – etter flere år med kritikk mot arbeidsforholdene ved Foxconn og andre underleverandører. Apple valgte etter press også å offentliggjøre hvilke fabrikker de bruker, slik at uavhengige organisasjoner eller parter kan granske arbeidsforholdene ved fabrikkene. Omtrent samtidig satte organisasjonen SumofUs  i gang en underskriftskampanje for å påvirke Apple til å forbedre arbeidsforholdene i leverandørkjeden. Målet var at iPhone 5 skulle være produsert uten at arbeiderne blir utsatt for misbruk.

– Målet med kampanjen er å sikre trygge arbeidsforhold og levelønn for arbeidere som lager iPad og andre Apple-produkter. Vi ønsker at Apple skal sikre at arbeiderne ikke overstiger den maksimale lovlige grensen for overtid i Kina, som er 36 timer i måneden, skev Stinenbrickner-Kaufmann til Framtiden i våre hender.

Som svar på de nær 200 000 underskriftene lovte Apple  å forbedre arbeidsforholdene, øke lønningene og sette en stopper for ufrivillig arbeidskraft. Fair Labor Association gikk raskt ut og kunngjorde at de så rask fremgang hos Apples leverandører. De nye avsløringene fra kinesiske medier sår imidlertid sterke tvil om etikkarbeidets troverdighet.

Samsung avslørt

Det er ikke bare Apple som kritiseres for dårlige arbeidsforhold. I september 2012 avslørte China Labor Watch alvorlige overgrep mot arbeidere ved seks fabrikker i Sør-Korea som tilhører Samsung og ved to av underleverandørene. En rapport fra organisasjonen avslørte overtid på over 100 timer i måneden, ubetalt arbeid og stående arbeidsøkter på 11-12 timer.

Les flere av våre saker om forholdene ved Apples fabrikker her:

Apple-lansering med bismak

Den skjulte prisen av Ipad3

Apple-granskning er PR-stunt


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!