Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Leserstorm etter scampi-oppskrifter

VG, Aftenposten og NRK hadde neppe regnet med unison fordømmelse fra folkedypet etter å ha publisert oppskrifter med scampi, uten å nevne de negative konsekvensene for mennesker og miljø.
Slik så en liten del av kommentarfeltet under oppskriften ut.
Slik så en liten del av kommentarfeltet under oppskriften ut.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
VG, Aftenposten og NRK hadde neppe regnet med unison fordømmelse fra folkedypet etter å ha publisert oppskrifter med scampi, uten å nevne de negative konsekvensene for mennesker og miljø.

De fleste har vel fått det med seg nå: Scampi, de tropiske kjemperekene, er noe vi bør styre unna. Ødelegging av mangroveskogene og korallrev, utpining av fiskeressurser, barnearbeid og alvorlige brudd på menneskerettighetene er de mest alvorlige utfordringene knyttet til den moderne rekeindustrien.

Siden 2000 har importen av scampi til Norge blitt femdoblet, i følge Grønn Hverdag. Likevel fortsetter de store mediene å publisere oppskrifter med de miljøskadelige kjemperekene.

•    Se også: Derfor bør du droppe scampi

– Det er synd at noen av Norges største nettsteder fronter en miljøversting som scampi på en så ukritisk måte, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Og han har folket med seg. Særlig VG Nett-oppslaget «Scampi med couscous» den 10. september fikk folk til å reagere. Etter at Framtiden i våre hender, Grønn Hverdag, Regnskogfondet og WWF la ut en Facebook-oppfordring om å fortelle VG hva de syns, lot ikke reaksjonene vente på seg. VG-oppslaget har i skrivende stund 78 kommentarer, og nesten alle er negative til at VG skriver om scampi uten å nevne de negative konsekvensene for mennesker og miljø.

«Talentløst av VG», «Scampi?? Nei takk!», «Sløvt av VG» og «Dropp scampi!» var noen av meldingene som ble lagt igjen.NRK vurderer scampi-stopp

Også NRK og Aftenposten har møtt massiv kritikk for for scampi-oppskriftene sine den siste tiden. Det har ført til at NRK sier de vil vurdere å droppe de omdiskuterte oppskriftene i framtiden. Verken VG eller Aftenposten har sagt noe om hva de vil gjøre.

– Fortsett å si fra, anbefaler Arild Hermstad. – Hvis folk ikke vil ha scampi-oppskrifter, kommer mediene til å slutte å skrive om det.

Du kan skrive under på vår scampikampanje her:Se også:

•    Scampi er en miljøversting (VG Nett, 30. juni 2012)
•    - Ikke kjøp scampi (NRK.no, 27. juni 2012)
•    Miljøverstingen scampi må gå fra bordet (Aftenposten.no, 5. mars 2010)

Hva mener du – bør norske medier slutte å publisere oppskrifter med scampi?

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!