Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kommunene gir blaffen i barnearbeid

Norske kommuner tar ikke hensyn til etikk når de kjøper varer og tjenester. Det viser en omfattende undersøkelse gjennomført av Framtiden i våre hender.
Framtiden i våre hender har tidligere besøkt fabrikkene hvor Forsvaret får sydd sitt utstyr. (Foto: Matias Nordahl Carlsen)
Framtiden i våre hender har tidligere besøkt fabrikkene hvor Forsvaret får sydd sitt utstyr. (Foto: Matias Nordahl Carlsen)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Norske kommuner tar ikke hensyn til etikk når de kjøper varer og tjenester. Det viser en omfattende undersøkelse gjennomført av Framtiden i våre hender.

rapportforsidekommunerapportDu kan lese hele rapporten her.Med anskaffelser for 144 milliarder kroner i 2010 står kommunesektoren for nærmere 40 prosent av anskaffelsene i offentlig sektor. Framtiden i våre hender har undersøkt om kommuner følger myndighetenes oppfordring om å stille etiske krav i sine anskaffelser.

Resultatet er nedslående: Ved om lag 95 av 100 anskaffelser som gjøres i den største kommunen i hvert av landets 19 fylker, blir det ikke stilt noen etiske krav til leverandørene.

Det betyr at når norske kommuner kjøper alt fra tekstiler, klær og sko til steinprodukter, møbler og verktøy har de svært liten kontroll med hvilke forhold disse produktene blir laget under.

Helt siden 2007 har regjeringspartiene Ap, SV og Sp vurdert et lovpålegg for innkjøpere. I handlingsplanen om miljø- og samfunnsansvar, som ble lagt fram da, går det fram at regjeringen «vil vurdere pålegg for statlige innkjøpere om å legge sosiale og etiske krav til grunn for sine anskaffelser.» Senere er også kommunale og fylkeskommunale innkjøpere blitt inkludert i vurderingene. Men et lovpålegg er fremdeles helt i det blå, fem og et halvt år etter at dette først ble antydet.

Derfor er det fortsatt tillatt for offentlige innkjøpere å kjøpe varer som er produsert av barn, ved tvangsarbeid eller under andre uverdige forhold, slik som:

  • Fagforeningsknusing
  • Tvungen overtid
  • Ekstremt lave lønninger
  • Helsefarlige arbeidsforhold
  • Manglende sikkerhet på arbeidsplassene
  • Diskriminering og undertrykkelse
  • Bruk av trusler og fysisk og psykisk straff

Og slike innkjøp skjer jevnlig, går det fram av en rekke avsløringer de seneste årene. I 2009 kunne Framtiden i våre hender dokumentere at Forsvarets uniformer ble sydd under svært klanderverdige forhold ved fabrikker i Kina.

Rapporten baserer seg på intervjuer av innkjøpere i 19 norske kommuner, og den største kommunen i hvert av landets nitten fylker er valgt. Det vil si Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Bærum, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø, Drammen, Skien, Bodø, Ålesund, Sandefjord, Arendal, Ringsaker, Gjøvik, Stjørdal, Alta og Førde.

I tre av disse kommunene, Fredrikstad, Gjøvik og Bodø, stilles det aldri noen etiske krav til leverandørene.

Bærum kommune nøyde seg med å stille etiske krav ved kun tre anskaffelser både i 2010 og 2011, selv om kommunen kjøper varer og tjenester fra hele 3.900 ulike virksomheter.

Også Kristiansand kommune nøyde seg med å stille etiske krav ved tre anskaffelser i 2010. Verdien av disse kontraktene utgjorde ikke mer enn om lag 4,5 prosent av det kommunen totalt brukte på varer og tjenester dette året.

Til tross for at flertallet av innkjøperne har kjennskap til adgangen til å stille etiske krav, og til de verktøy og tiltak myndighetene har utviklet – stilles det kun unntaksvis tilfredsstillende etiske krav i offentlige anskaffelser. Innkjøperne forklarer dette først og fremst med ressursmangel, de pålegges stadig flere oppgaver, uten at det bevilges ekstra ressurser til å følge opp.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!