
Oljefondets selektive aktivisme


Framtiden i våre hender registrerer at Oljefondet viser stor vilje og evne til å utøve eierinnflytelse for å sikre finansielle verdier. Fondet hevder det bruker den samme makten til å forbedre sosiale og miljømessige forhold. Det ser vi lite til.
Glencore har fått hard kritikk fra en rekke miljø- og menneskerettighetsorganisasjoner, blant andre Framtiden i våre hender, som har dokumentert omfattende bruk av barnearbeid og livsfarlige arbeidsforhold i gruver i Kongo, grov miljøforurensing og giftige utslipp i Zambia og og elendige lønns- og arbeidsforhold i gruver i Colombia. Framtiden i våre hender har vært kritiske til at Oljefondet stadig øker sine investeringer i selskapet, samtidig som en rekke andre fondsforvaltere har solgt seg ut. I april klaget vi inn Glencore til Etikkrådet og Finansdepartementet. Norges Bank vil ikke svare på hva Oljefondet gjør for å påvirke Glencore til å forbedre forholdene i gruvene.
Oljefondet har nå vist seg handlekraftig og framsynt som aktiv eier i Glencore når det gjelder fortjeneste. Framtiden i våre hender forventer at de bruker den samme eiermakten sin til å gi Glencore klar beskjed om å rydde opp i sosiale og miljømessige forholdene i sin gruvevirksomhet.
Oljefondet er verdens nest største i sitt slag og eier 1 prosent av verdens aksjer. Da har det makt til å påvirke.
- Dette debattinnlegget, skrevet av researcher Anne Kari Garberg, har også stått på trykk i Dagsavisen.

Bli med på tidenes klimadugnad!
Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.
Bli med!Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!