Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Nyt Afrika!

Afrikanske land trenger ikke bare bistand, men også å få solgt kvalitetsvarene sine i rike land. Derfor vil vi ha flere afrikanske varer i norske butikkhyller!

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Afrikanske land trenger ikke bare bistand, men også å få solgt kvalitetsvarene sine i rike land. Derfor vil vi ha flere afrikanske varer i norske butikkhyller!


Framtiden i våre hender, Kirkens Nødhjelp, WWF, Grønn Hverdag og en rekke andre organisasjoner står bak kampanjen «Nyt Afrika» hvor vi ønsker flere afrikanske varer i norske butikker.

Det ønsker vi fordi handel er viktigere enn bistand, og dersom afrikanske bønder får solgt sine varer i land som Norge, vil det være et viktig verktøy for å bekjempe fattigdom. Dessverre ønsker ikke rike land i dag at det skal skje.


Det produseres i dag nok mat til å mette 12 milliarder mennesker. Samtidig er nesten 1 milliard rammet av sult. Folk sulter fordi de er fattige, ikke fordi det er for lite mat i verden.

I dag støtter rike land landbruket slik at jo mer du produserer, jo mer støtte får du. Dette kalles produksjonsstøtte. Det er to problemer med slik produksjonsstøtte:

  1. Den stimulerer til høyt forbruk av kunstgjødsel, kraftfôr og sprøytemidler. Dette gir store klimautslipp, og er grunnen til at langreist mat fra Afrika ofte er mer miljøvennlig enn kortreist.
  2. Produksjonsstøtte fører ofte til overproduksjon. Varene som er til overs sendes ut på verdensmarkedet. På grunn av subsidiene er prisen kunstig lav. Veldig billige tomater, meieriprodukter og kyllinger ender opp i Afrika.
Problemet er at bøndene i fattige land ikke kan konkurrere med de kunstig billige varene fra rike land, selv om kvaliteten ofte er minst like god. Fattige bønder taper konkurransen både på verdensmarkedet og i sine egne hjemland. Mange afrikanske bønder ender derfor opp uten inntekt.


Men kan ikke bøndene bare produsere mat til seg selv? Jo, men uten inntekter kan de ikke investere i kjøling og lagring eller annet utstyr. Å være selvbergingsbonde er ekstremt sårbart. Hvis bare ei avling slår feil, begynner folk å sulte.

Norge importerer allerede en stor del av maten vi spiser. Men nesten all import kommer fra rike land. Samtidig har mange fattige land et enormt potensial til å øke avlingene på bærekraftig vis. Med bedre handelsbetingelser kan Afrika ikke bare brødfø egen befolkning, men også selge knallgod, sunn mat til land som Norge.

Så hva må gjøres?

  1. Norge må jobbe for at alle rike land legger om til et langsommere og mer miljøvennlig landbruk, slik FN anbefaler. Vi må gå bort fra produksjonsstøtte, og heller støtte klimavennlig drift, distriktsbosetting, kulturlandskap og biologisk mangfold. Etter en slik omlegging kan gjerne det totale støttebeløpet økes.
  2. Norge må gi utviklingsland muligheten til å bruke flest mulige virkemidler i kampen mot fattigdom, altså politisk handlingsrom. Dette innebærer at Norge må trekke alle liberaliseringskrav mot fattige land.
  3. Norge må jobbe for et internasjonalt regelverk, basert på åpenhet og forutsigbarhet. Fattige land står sterkere når de kan forhandle sammen.

Men tar vi ikke maten ut av munnen på de som sulter dersom vi importer mat fra Afrika? Og kan egentlig langreist mat være mer miljøvennlig enn kortresit? Du kan lese svaret på dette og en rekke andre ofte stilte spørsmål hos Kirkens Nødhjelp.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!