Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Grønn kultur

Kulturopplevelser er det mest miljøvennlige du kan bruke dine kroner på.Leonard Cohen representerer alt annet enn eraskt forbruk. (Foto: Jonnl1973/flickr)
Leonard Cohen representerer alt annet enn eraskt forbruk. (Foto: Jonnl1973/flickr)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Kulturopplevelser er det mest miljøvennlige du kan bruke dine kroner på.


There is a crack, a crack in everything. That‘s how the light gets in.» Den dype, varme stemmen til den snart 80-årige Leonard Cohen vandret nylig over Fredriksten festning i Halden. Alle som har opplevd denne artisten vet at han representerer alt annet enn raskt forbruk, lynkjappe transaksjoner - og alt det andre som ikke teller så mye. Når alt kommer til alt.

Noen mennesker gjør oss til bedre mennesker, og samfunnet til et bedre samfunn. De får oss til å se ting med nye øyne, bli mer sjenerøse, ta litt mer hensyn til alt levende rundt oss. Bare ved å bruke stemmen sin, kroppsspråket, tekstene, ordene, handlingene sine.

Kulturopplevelser er det mest miljøvennlige du kan bruke dine kroner på - og sannsynligvis det hyggeligste og mest inspirerende. Ta oppsetningen «En folkefiende» under Ibsen-festivalen i forrige uke: Hundre mennesker, som aldri har truffet hverandre, aldri stått på en scene tidligere, klarer i løpet av en håndfull øvinger og med innsiktsfull veiledning å skape en forestilling som er så samkjørt, utfordrende og full av glede at den lever i oss tilskuere i lang tid framover.

Du har sikkert også opplevd at du ikke klarer å legge ifra deg en bok, at du sovnet med den i hånden klokka tre om morgenen, selv om du måtte på jobb få timer senere.

Hver krone som brukes på kultur er «grønne kroner». Det du betalte for var sannsynligvis mer arbeids- enn ressurskrevende. Forfatteren brukte to år på å skrive boken, og et imponerende antall mennesker arbeidet for at teaterstykket, musikken eller filmen skulle bli realisert.

Er myndighetenes forventninger om at vi skal doble, kanskje tredoble vårt forbruk innen 2050, knyttet til et regnestykke om at vi skal bli dobbelt eller tre ganger så lykkelige? Da har vi nok kjøpt billett til feil politiske forestilling.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!