Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Droppet kjøtt på hverdagene

En vakker maidag i 2010 innkalte Yngve Ekern og Hege Ulstein til familieråd. De ville at familien skulle gjøre noe godt for miljøet.

Journalistparet Hege Ulstein (Dagsavisen) og Yngve Ekern (Aftenposten) spiser kjøtt kun i helgene. Når de først spiser kjøtt, passer de på at det er dyr som har hatt det bra. (Foto: Kagge Forlag)
Journalistparet Hege Ulstein (Dagsavisen) og Yngve Ekern (Aftenposten) spiser kjøtt kun i helgene. Når de først spiser kjøtt, passer de på at det er dyr som har hatt det bra. (Foto: Kagge Forlag)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
En vakker maidag i 2010 innkalte Yngve Ekern og Hege Ulstein til familieråd. De ville at familien skulle gjøre noe godt for miljøet.Slik ser boka ut.Yngve Ekern (kokk og matjournalist i Aftenposten) og kona Hege Ulstein (kommentator i Dagsavisen) hadde lest mye om industrielt dyrehold, kjøttets klimaavtrykk og helsekonsekvenser. Til slutt sa de stopp. Dette var en bransje de ikke ville være med og støtte.

– Det var på tide å ta ikke bare skjeen, men kniven og gaffelen også, i en annen hånd. En vakker dag i mai 2010 ble det derfor kalt inn til familieråd. Etter en knapp time var voksne og barn rørende enige: Heretter ville det bli satt kjøtt på bordet bare i helgene. Det skulle selvfølgelig være kjøtt fra dyr som har hatt det bra, forteller de.

Reisen fra et liv som en gjennomsnitts kjøttkonsument til et liv som hverdagsvegetarianer endte opp i boka «Kjøttfrie dager». I tillegg til å være en bok full av fristende kjøttfrie oppskrifter, er boka også en historie om hvilke utfordringer, gleder og kulinariske oppdagelser familien har støtt på underveis. Selv om Yngve Ekern er kokk, var det ikke bare enkelt å legge om menyen så drastisk.

– Det første vi lærte, var at vi ikke kunne lage vegetarmat. Vi hadde ikke filla peiling. Noen klassiske signaturretter fra hine hårde dager satt fortsatt. Ut over det var det skrint. Selv Yngve, som er vant til å utrette små mirakler på kjøkkenet, måtte melde pass forbausende ofte, skriver de i innledningen til boka.

Men etter en utfordrende start med mye prøving og feiling, gikk det raskt framover.

– Det geniale med kjøttfrie hverdager er at du lager bedre mat, du reduserer klimautslippene dine, du spiser sunnere, du tar hensyn til dyras velferd, du sparer penger – samtidig som du hygger deg med det. Hvem sa at det ikke kan være morsomt å redde verden, sier de to, som også har skrevet et krasst debattinnlegg i VG hvor de kritiserer Matprat.no for å forherlige og pushe kjøtt på folk.


Hele familien, barn inkludert er godt fornøyd med omleggingen.

– Da vi hadde bestemt oss for å legge om, føltes det som en stor lettelse. Lykkelige over at vi nå kom til å unngå både tarmkreft, dyreplageri, klimakatastrofe og hjerte- og karsykdommer satte vi friskt i gang, forteller de.

Og når familien først spiser kjøtt i helgene, da passer de på at der dyr som har hatt det bra på gården.

– Det blir ofte dyrere, men det er en pris det er verdt å betale. Jeg har besøkt de gårdene hvor vi spiser kjøtt fra for å se at dyrene har det bra, sier Yngve Ekern.

Trenden er, ifølge Ekern og Ulstein, at stadig flere i Norge blir opptatt av hva de spiser.

– I denne boka deler vi de erfaringene vi har gjort oss etter to år med kjøttfrie hverdager. Vi tror nemlig at flere tenker som oss. Mange flere. Stadig oftere merker vi at folk er smertelig klar over at mesteparten av maten de lager verken er spesielt sunn eller bra for klimaet og dyra.

I september vil Ekern og Ulstein levere sine beste oppskrifter til Kjøttfri mandag. De kan du finne her.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!