Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Krever Oljefondet sier nei til tvangsarbeid

Framtiden i våre hender kan avsløre at Oljefondet har investert 74 millioner kroner i en gullgruve i militærregimet Eritrea. – Vitnemålene om tvangsarbeid i gullgruven er så alvorlige at Oljefondet må selge seg ut, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.
Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, ber Oljefondet rydde opp i sine gruveinvesteringer. (Foto: Lillian Andersen)
Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, ber Oljefondet rydde opp i sine gruveinvesteringer. (Foto: Lillian Andersen)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Framtiden i våre hender kan avsløre at Oljefondet har investert 74 millioner kroner i en gullgruve i militærregimet Eritrea. – Vitnemålene om tvangsarbeid i gullgruven er så alvorlige at Oljefondet må selge seg ut, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Oppstart av anleggsarbeid ved Nevsuns gullgruve og smelteverk i Eritrea. (Foto: Nevsun)Oppstart av anleggsarbeid ved Nevsuns gullgruve og smelteverk i Eritrea. (Foto: Nevsun)Framtiden i våre hender kan fortelle om anleggsarbeidere fra Eritrea beskriver omfattende bruk av tvangsarbeid ved Nevsun sin gullgruve i Eritrea. Disse beskrivelsene støttes av menneskerettighetsorganisasjoner.

Eritrea er et av få land som har storskala tvangsarbeid, der titusener av menn og kvinner er innrullert i militæret. Det er soldater overfør til samfunnstjeneste som skal ha blitt brukt av den statlige underkontraktøren Segen ved Bisha-gruven. De rundt 1000 soldater ble brukt i anleggsarbeidene ved Bisha-gruven som det kanadiske oljefondselskapet Nevsun i dag eier sammen med den eritreiske staten. Soldatene ble tvunget til å jobbe 16 timer om dagen, måtte sove på jordgulv og fikk minimalt med mat, forteller en tidligere arbeider.

.– Det er uakseptabelt at Oljefondet (SPU) har investert 74 millioner kroner i et selskap som samarbeider så tett med militærregimet i Eritrea, sier Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

Det kanadiske selskapet Nevsun driver en av disse gruvene, og det er i dette selskapet Oljefondet har investert 74 millioner kroner.

– Nevsuns grove overtramp i Eritrea viser at gruvesektoren er en høyrisiko-investering.  Oljefondet må fra nå av nøye vurdere selskapenes etiske profil før de kjøper aksjer, sier Hermstad.

I 2011 doblet Oljefondet sin aksjeportfølje i Nevsun fra 0,49 til 1,12 prosent. Leder for Oljefondets etikkråd uttalte til NRK tidligere i august at han var klar over Oljefondets investeringer i Nevsun.

De etiske retningslinjene for Oljefondet slår fast at man skal trekke seg ut av selskaper «der det anses å være en uakseptabel risiko for å medvirke til grove eller systematiske krenkelser av menneskerettighetene som for eksempel drap, tortur, frihetsberøvelse, tvangsarbeid, de verste former for barnearbeid og annen utbytting av barn».

– Når Etikkrådet har bekreftet at de kjenner til Oljefondets investeringer i selskapet, er det uforståelig at de ikke har anbefalt uttrekk. Det er opplagt at en investering i Nevsun  er «uakseptabel risiko» for brudd på menneskerettighetene og medvirkning til tvangsarbeid.

I Eritrea holdes store deler av befolkningen i en tilnærmet evig militær verneplikt hvor soldatene også overføres til tvungen sivil samfunnstjeneste. Anleggene ved Bisha-gruven som Nevsun og den eritreiske staten driver i fellesskap skal være bygget med denne typen tvangsarbeid.

Framtiden i våre hender viser også til FN resolusjon 2023 om Eritreas aggressive opptreden overfor sine naboland som slår fast muligheten for at inntekter fra gruvesektoren brukes til destabilisering av nabolandene.

– På grunn av det eritreiske regimets undertrykking av organisasjonsrett og pressefrihet er det umulig å gjøre en uavhengig granskning av anklagene om tvangsarbeid i landet. De detaljerte beskrivelsene av arbeidsforholdene ved gruven, risikoen for at dette vil skje ved framtidige utvidelser av gruvevirksomheten utgjør en betydelig risiko for grove brudd på menneskerettighetene, sier Hermstad.

Framtiden i våre hender etterlyser en opprydding i Oljefondets investeringer i gruvesektoren. For kort tid siden kunne Framtiden i våre hender også avsløre at Oljefondet også eier aksjer i Lonmin-gruven i Sør-Afrika der 34 arbeidere ble massakrert i midten av august.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!