Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

– Alle må bli vegetarianere

Innen 2050 må majoriteten av klodens befolkning være vegetarianere, hevder anerkjente forskere i ny rapport.
En grill bestående av mindre kjøtt og mer grønt er faktisk mulig. Det beviser kokkene Thea Christoffersen og Hans Berg fra restauranten Food Story. (Foto: Håkon Fossmark)
En grill bestående av mindre kjøtt og mer grønt er faktisk mulig. Det beviser kokkene Thea Christoffersen og Hans Berg fra restauranten Food Story. (Foto: Håkon Fossmark)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Innen 2050 må majoriteten av klodens befolkning være vegetarianere, hevder anerkjente forskere i ny rapport.

Det vil ikke være nok vann til å produsere avlinger basert på dagens diett, og kun fem prosent av kaloriinntaket kan bestå av animalske produkter.

Dramatiske kutt i kjøttforbruket er det eneste svaret på verdens matvaresituasjon - i følge rapporten: Feeding a thirsty world: Challenges and opportunities for a water and food secure world.

Rapporten, som er laget av eksperter fra Stockholms Internasjonale Vann Institutt (SIWI), FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) og International Water Management Institute (IWMI), ble lansert i forbindelse med den årlige vannkonferansen i Stockholm som startet 26. august. Årets konferanse har et særlig fokus på matsikkerhet.

Hvis dagens befolkningsvekst fortsetter, vil det være 2 milliarder flere mennesker om 40 år. En milliard mennesker sulter i dag.

Det vil ikke være nok vann tilgjengelig for å produsere mat til en befolkning på 9 milliarder, dersom vi følger dagens trend med tilpasning til vestlige lands diett. Det vil kun være nok vann dersom animalske matvarer begrenses til 5 prosent av det totale kaloriinntaket, og at betydelig regional vannmangel blir møtt av et pålitelig system for handel med mat, fastslår rapporten.

Mennesker får i dag omtrent 20 prosent av proteininntaket fra animalske produkter.

I sin tale på vannkonferansen, understreket lederen for FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) José Graziano da Silva at: – Det ikke finnes matsikkerhet uten vannsikkerhet, og at landbruket sitter med nøkkelen til vannforsyningsproblemet i verden, ettersom det står for 70 prosent av alt vannforbruk.

Han understreket også at matkastingen i verden er et enormt problem som må reduseres ettersom en tredjedel av maten går tapt  – noe som tilsvarende 1,3 milliarder tonn.

FN-rapporten Avoiding Future Famines Strengthening - the Ecological Basis of Security through Sustainable Food Systems som ble publisert i juni i år, slår fast at Klimaendringene – har enorme konsekvenser for vanntilgangen, noe som medfører nedgang i produktiviteten i jordbruket. Særlig dramatisk er dette for fattige land i tropene der matsikkerhet er en stor utfordring. IPCC melder at i 2020 vil mangel på regnvann kunne redusere avlingene i enkelte afrikanske land med opptil 50 prosent (i forhold til en historisk periode). FN slår fast at vegetariske matvarer har minst innvirkning på verdens krympende vannressurser.

Les også Framtiden i våre henders rapport: Så mye plass krever kjøttforbruket.

Trenger du inspirasjon til hvordan lage kjøttfri mat? Besøk vår Kjøttfri mandag-blogg"

Se vår temaside om matBli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!