Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Frp følger opp Eritrea i Stortinget

Framtiden i våre henders avsløring om Oljefondet har investert 74 millioner kroner i gullgruvedrift i et av verdens mest totalitære militærregimer, Eritrea, får nå et etterspill i Stortinget.
Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen har engasjert seg i Oljefondet og Eritrea. (Foto: Naturvernforbundet/Flickr)
Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen har engasjert seg i Oljefondet og Eritrea. (Foto: Naturvernforbundet/Flickr)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Framtiden i våre henders avsløring om Oljefondet har investert 74 millioner kroner i gullgruvedrift i et av verdens mest totalitære militærregimer, Eritrea, får nå et etterspill i Stortinget.

Ketil Solvik-Olsen (Frp) har sendt et skriftlig spørsmål til finansminister Sigbjørn Johnsen hvor han refererer til Oljefondets investeringer i det kanadiske gruveselskapet Nevsun. Saken gikk på NRK nyheter 21. august etter en avsløring fra Framtiden i våre hender.

Les: Oljefondet tjener på gullrush i Eritrea
Les NRKs dekning: Oljefondet investerer millioner i millitærdiktatur

Oljefondet har investert 74 millioner i aksjer i Nevsun, som utelukkende driver gruvevirksomhet i Eritrea. Eritrea er et av verdens mest undertrykkende regimer. I tillegg til å holde landets egen befolkning i et jerngrep, blir regjeringen kritisert av FN for å destabilisere nabolandene. Inntekter fra gruvesektoren, med Nevsun i spissen, er regimets viktigste inntektskilde.

Nå spør Solvik-Olsen spør om regjeringen planlegger å endre de etiske retningslinjene slik at et lands styresett skal legges til grunn, og om det i så fall vil også gjelde direkte investeringer fra selskaper hvor den norske stat er direkte eier.

Til NRK nyheter sa SVs finanspolitiske talsmann at etiske retningslinjer for Oljefondet må endres for å unngå investering i selskap med næringsvirksomhet i autoritære land. Solvik-Olsens spørsmål til finansminister Sigbjørn Johnsen ber om redegjørelse for om dette vil skje. Du kan lese spørsmålet fra Solvik-Olsen her.

Framtiden i våre henders leder Arild Hermstad mener det er på høy tid at de etiske retningslinjene strammes inn overfor autoritære regimer.

Arild Hermstad mener oljefondet må være langt mer offensive når det gjelder fondets investeringer i gruvesektoren.

– Gruveindustrien er den aller mest problematiske sektoren som Oljefondet tjener penger på. Når Oljefondet velger å gå inn i et gruveselskap som opererer i tvilsomme land, må de kvalitetssikre selskapet i forhold til menneskerettighetsbrudd i forkant av investeringene. Denne jobben kan ikke overlates til Etikkrådet i etterkant, mener Hermstad.

Framtiden i våre hender har tidligere kritisert Etikkrådet sterkt for ikke å kaste ut av fondet selskaper som gjennom sin aktivitet direkte finansierte militærregimet i Burma. Militærregimet i Burma brukte inntekter fra utenlandske selskaper til å opprettholde en brutal undertrykking av befolkningen.
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!