Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Arbeidere skutt ved oljefondgruve

Så mange som 30 arbeidere kan ha blitt skutt og drept ved Lonmins platinagruve i Sør-Afrika. Det har skjedd etter en uke med alvorlige konflikter. Det norske oljefondet eier aksjer for 433 millioner i selskapet som driver gruven.
Yngve Slyngstad og Oljefondet er stor eier i gruven hvor arbeidere ble skutt. (Foto: Norges Bank)
Yngve Slyngstad og Oljefondet er stor eier i gruven hvor arbeidere ble skutt. (Foto: Norges Bank)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Så mange som 30 arbeidere kan ha blitt skutt og drept ved Lonmins platinagruve i Sør-Afrika. Det har skjedd etter en uke med alvorlige konflikter. Det norske oljefondet eier aksjer for 433 millioner i selskapet som driver gruven.

Politiet forsøkte å spre flere tusen streikende arbeidere ved Lonmingruven med vannkanoner og pansrede politibiler. Under aksjonen skal 30 arbeidere ha blitt drept av kraftig skuddserier fra en gruppe politifolk. En video fra Reuters viser hvordan en gruppe politimenn plutselig åpner massiv ild med hagle, pistoler og automatvåpen mot en gruppe arbeidere. Politiet hevder at de ble beskutt først, ifølge det sørafrikanske nyhetsbyrået SAPA. Bilder fra konflikten viser at flere av arbeiderne er bevæpnet med lange kniver og slagvåpen, men det vanskelig å se fra videoen om politiet faktisk ble beskutt først.

Konflikten ved Marikana-gruven, som eies av Lonmin, har vart i over en uke, og ti personer har allerede blitt drept før torsdagens angrep, deriblant to politimenn og to vakter. Over 3000 gruvearbeidere hadde slått leir utenfor gruven og krevde kraftig økning i lønningene, fra 2900 kroner måneden til 9000 kroner.

– Vi vil ha penger. Vi har barn vi må ta vare på, uttaler gruvearbeideren Alfred Makhaya som har jobbet åtte år for Lonmin, til SAPA. 

– Lønna vi får er ikke nok. Vi jobber hardt og får alt for lite. Ifølge Makhaya vil barna hans ende opp som tyver hvis han ikke får høyre lønn og kan betale utdanningen deres.

Det norske oljefondet (Statens Pensjonsfond Utland) har 2,36 prosent av aksjene i det London-baserte gruveselskapet Lonmin. Verdiene av investeringene er på 433 millioner kroner.

Arild Hermstad210Arild Hermstad.Framtiden i våre hender har tidligere vist at flere av oljefondets investeringer i gruvesektoren er problematiske.

– Dette er en ny rystende sak, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Han ber Oljefondet, som er en stor eier i dette selskapet, ta kontakt med ledelsen i Lonmin og kreve at de rydder opp i konfliktene. 

– Mye tyder på at elendige lønnsforhold er en av de bakenforliggende årsakene til konflikten. Om gruveledelsen ikke er direkte ansvarlige for politiets oppførsel, så er de ansvarlige for konfliktnivået og for å ikke ha funnet muligheter for dialog og løsninger før konflikten eskalerte, sier Hermstad.

Leder av Etikkrådet til Oljefondet, Ola Mestadvil ikke kommentere investeringen i Lonmin overfor E24, men bekrefter at gruver er et område rådet har fokus på.

– Grunnen til det er at gruver typisk kan ligge i krevende området både i forhold til menneskerettigheter og miljø. Gruvene opprettes der mineralene finnes – og det bringer deg ofte til krevende plasser, sier Mestad.

Finansdepartementet har, etter rådgivning fra Etikkrådet, allerede utelukket flere gruveselskaper. Og ifølge Mestad er det flere selskaper som nå er under vurdering.

– Dette pågår i dag. Hvis vi identifiserer et selskap som det kanskje er grunnlag for å utelukke, så snakker vi med selskapet før vi tar en beslutning, sier han.

Lonmin har den siste uken varslet at de har stanset produksjonen og har problemer med å oppfylle produksjonskvotene de har lovet aksjonærene.  Marikana-gruven står for 12 prosent av verdens produksjon av platina. 

Det skal også, ifølge sørafrikanske medier, ha vært en rivalisering mellom to fagforeninger som organiserer gruvearbeiderne. Et flertall av arbeiderne har forlatt den tradisjonelle gruvearbeiderforeningen National Union of Mines (NUM) til fordel for den mer radikale fagforeningen Association of Mineworkers and Construction Union (AMCU).

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!