Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Palmeolje forsvinner fra norsk mat

Den ene mataktøren etter den andre fjerner nå miljøskadelig og usunn palmeolje fra sine produkter. Det skjer etter at norske forbrukere tydelig har gitt beskjed om at dette er noe de ikke ønsker i maten sin.

Stabburet markerer at de har kuttet all bruk av palmeolje i Nugatti og Sjokade. (Foto: Stabburet)
Stabburet markerer at de har kuttet all bruk av palmeolje i Nugatti og Sjokade. (Foto: Stabburet)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Den ene mataktøren etter den andre fjerner nå miljøskadelig og usunn palmeolje fra sine produkter. Det skjer etter at norske forbrukere tydelig har gitt beskjed om at dette er noe de ikke ønsker i maten sin.


Palmeolje har lenge blitt brukt i en lang rekke norske matvarer som for eksempel kjeks, sjokoladepålegg, nudler, margarin og taco. Palmeolje er både billig og effektivt å bruke for produsentene, men det er uheldig å bruke både for miljøet og helsen. Palmeolje produseres ved at store regnskogområder rives ned, spesielt i Asia, for å bli erstattet av store palmeplantasjer. Palmeolje utvinnes fra palmetrærne. Stadig opprettelse av nye palmeoljeplantasjer fører til til at regnskogen forsvinner faretruende fort.

Bruken reduseres
Etter stort press fra norske forbrukere og miljøorganisasjoner har en rekke aktører nå valgt å fjerne palmeolje fra sine produkter. Tine fjerner all palmeolje i løpet av 2013, Coops bakerier fjerner palmeolje fra sine brød, mens Stabburet ble tildelt «Årets gullpalme» for å kutte sin bruk av palmeolje. For å nevne noe.

Nye tall viser at det totale forbruket nå er redusert med hele to tredjedeler. Mens forbruket av palmeolje for et år siden lå på 15.000 tonn årlig, har åtte produsenter nå redusert forbruket sitt med 9591 tonn.

Det betyr at hver nordmann fra nå av vil få i seg hele to kilo mindre av den regnskogødeleggende og usunne oljen, ifølge Grønn Hverdag.

Problemer for urbefolkning
Framtiden i våre hender har tidligere besøkt en urfolksgruppe på Sumatra. De har fått livsgrunnlaget sitt ødelagt på grunn av at regnskog hugges ned og erstattes av enorme palmeoljeplantasjer.

– Vi er fattige. Men for mange år siden var skogen stor. Vi hadde ikke penger, men masse mat i skogen. Da vi jaktet i gamle dager, kunne finne masse hjort, men ikke nå lenger. Nå kan vi innimellom bare finne et villsvin. Hva kan vi spise nå? Ingen ting, sier gruppens høvding, Roni til Framtiden i våre hender.

PS: Regnskogfondet og Grønn Hverdag har laget en palmeoljeguide hvor du kan søke på produkter du lurer på om inneholder palmeolje eller ikke.

 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!