Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Fant giftrester i 95 prosent av jordbærene

Da Mattilsynet og Bioforsk skulle undersøke norske jordbær, fant de sprøytemiddelrester i 161 av 170 bær.
- Sprøytemidler kan være en av årsakene til at biebestanden verden over er i tilbakegang, sier Guri Tajet i Framtiden i våre hender.
- Sprøytemidler kan være en av årsakene til at biebestanden verden over er i tilbakegang, sier Guri Tajet i Framtiden i våre hender.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Da Mattilsynet og Bioforsk skulle undersøke norske jordbær, fant de sprøytemiddelrester i 161 av 170 bær.

 – Det en risiko knyttet til bruk av kjemiske sprøytemidler som forskerne ikke helt har oversikt over. Vi anbefaler derfor folk å velge økologiske jordbær, sier Guri Tajet i Framtiden i våre hender.

I jordbærproduksjonen brukes det mye sprøytemidler for å hindre soppangrep og for å sikre bærene lang levetid og et fristende rødt utseende. Dette blir bekreftet i en undersøkelse gjort av Mattilsynet og Bioforsk, som fant sprøytemiddelrester i 95 prosent av de undersøkte bærene.

Restene av sprøytemidler som ble funnet av Mattilsynet og Bioforsk er ikke over de tillate grenseverdiene, men Framtiden i våre hender oppfordrer likevel til å velge og etterspør økologiske jordbær.

– Økologiske jordbær er helt fri for sprøytemidler, forteller Guri Tajet, leder av Framtiden i våre henders klima- og miljøavdeling.

Selv om sprøytemiddelrestene hver for seg ikke er farlige, mener Tajet det er viktig å opplyse om den såkalte «cocktaileffekten».

– Vi får i oss sprøytemidler i alt vi spiser av konvensjonelt dyrket mat. Summen og miksen av alle disse sprøytemidlene utgjør en risiko som vi ikke har oversikt over verken for helsen vår, for dyr og planter og for våre etterkommere.

Framtiden i våre hender har utarbeidet et faktaark om sprøytemidler.

Mange forskere mener for eksempel at sprøytemidler er en viktig årsak til at bier verden over er i sterk tilbakegang. Jordbær er blant verstingene når det gjelder bruk av sprøytemidler, sier Tajet.

Koster litt mer
Dessverre kan det være vanskelig å finne økologiske jordbær i norske butikker.

– Det skyldes blant annet at etterspørselen ikke er stor nok og at folk ikke er villige til å betale ekstra for å få jordbær fri for sprøytemidler, sier Tajet.

Økologisk dyrkede jordbær har kortere holdbarhet og mister fortere farge enn sprøytede jordbær.

– Økologiske bær bør spises innen ett døgn etter at de er plukket. Norske bær som er sprøytet kan holde tre dager, mens belgiske bær kan holde i ti dager, sier jordbærbonde Simen Myhrene.

Grunnen til lenger holdbarhet er altså sprøytemidlene som brukes. Myhrene forsøkte å dyrke økologiske jordbær, men måtte gi opp fordi etterspørselen ikke var stor nok.

I butikken ble de økologiske jordbærene til Myhrene priset 15 prosent dyrere enn konvensjonelle bær. Det ville norske forbrukere ikke betale.

– Butikkene fikk ikke solgt jordbærene, og dermed hopet de seg opp i åkeren min, forteller Myhrene.

Jordbærbonden synes det var trist å måtte gi opp. Han skulle gjerne sett at flere nordmenn var mer kvalitetsbevisste.

– Det er vanskelig å selge økologisk i Norge. Forbrukerne tror visst at alt vi spiser her i Norge er trygt og godt og at mye norsk mat er synonymt med økologisk, sier Myhrene.

Selv er jordbærbonden klar på at han kommer til å prøve seg på økologiske bær igjen.

– Allerede i dag bruker jeg så lite sprøytemidler som overhodet mulig, og en dag håper jeg det vil bli marked for å drive med økologisk jordbærdyrking, sier Myhrene.

Det siste året har økologisk mat blitt stadig billigere i Norge, og salget har også økt.

– Velger du økologisk er det en klar stemme for et landbruk som tar helhetlig miljøarbeid på alvor. Nå håper vi stadig flere vil etterspør også økologiske jordbær, sier Guri Tajet.

Flere argumenter for økologisk finner du hos Bioforsk økologisk: http://www.agropub.no/id/7588


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!