Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kjøttfri landbruksminister?

Lars Peder Brekk har takket for seg som landbruksminister. Senterpartiets nestleder Trygve Slagsvold Vedum har tatt over. Jeg vil gjerne ønske han velkommen med noen forventninger.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Lars Peder Brekk har takket for seg som landbruksminister. Senterpartiets nestleder Trygve Slagsvold Vedum har tatt over. Jeg vil gjerne ønske han velkommen med noen forventninger.Vedum, nummer to fra venstre, under frokostdebatten til Framtiden io våre hender.Vedum, nummer to fra venstre, under frokostdebatten til Framtiden i våre hender.Hva med noen nye friske tanker om fremtidens landbruk i Norge? På vårt frokostmøte om mat denne våren uttalte Vedum at kjøtt er for billig i Norge. Kanskje vil han gå inn for forurenser-betaler prinsippet og sørge for at kjøttet i norske butikker blir dyrere?

Kjøttproduksjon står for 18 prosent av verdens klimagassutslipp. Samtidig spiser  nordmenn dobbelt så mye kjøtt i dag som for 40 år siden. Derfor må det være en politisk oppgave å redusere kjøttforbruket i Norge. Alle fortidens landbruksministre, inkludert Brekk har jobbet for det motsatte, enten de har vært fra Sp, Ap eller andre partier.

Den gamle ordningen fra 1936, Omsetningsloven, som skal fremme omsetning av kjøtt i Norge gjelder fortsatt, og Opplysningskontoret for kjøtt gir oss daglige påminnelser om hvor viktig det er å spise kjøtt: Ikke bra for helsen din, ikke for miljøet eller klimaet, ikke bra for dyrene, men for inntjeningen til den norske bonden, må vite. Det er mulig å gjøre noe med dette. Bøndene kan få inntjening basert på andre ting enn å produsere animalske produkter eller for til husdyrene.  Men det krever en omlegging. Kan Trygve Slagsvold Vedum bli den første landbruksministere som endrer spillereglene?

I en frokostdebatt i mars sa Slagsvold Vedum: – Jeg mener at kjøtt er for billig i Norge og at prisene må opp, men det er svært vanskelig å få politisk aksept for et slikt forslag.

Nå er Slagsvold Vedum minister i en flertallsregjering. Da har han makt til å sette opp kjøttprisene. Det kan gjøres ved å innføre full moms på kjøtt, og å pålegge en rimelig klimaavgift, slik andre forurensende produkter har. Vedum kan  redusere støttenivået til de som produserer animalske produkter, til fordel for de som produserer økologisk mat, eller frukt og grønnsaker eller de småbrukene som produserer kjøtt utelukkende på kortreist fôr. En økende del av fôret til våre husdyr kommer fra soya i Brasil. Slagsvold Vedum kan også bevilge mer penger til Opplysningskontoret for frukt og grønt og kutte støtten til Opplysningskontoret for kjøtt.

1986 kostet 1 kilo koteletter 90 kroner, noe som i dagens pengeverdi tilsvarer mer enn 175 kroner. I dag er kiloprisen mange steder 29,90. Samtidig spiser nordmenn dobbelt så mye kjøtt som for 40 år siden.

Ifølge vår rapport Arealkrevende nordmenn legger nordmenn beslag på halvannen gang mer jordbruksareal enn det som er tilgjengelig per person i verden. En viktig grunn er at vi kaster mer og mer mat. Vedum bør snarest gjennomføre enkle tiltak som gir mindre kasting av verdifulle matressurser.

Den viktigste grunnen til at vi beslaglegger mye arealer er imidlertid kjøttforbruket. Å redusere kjøttforbruket vil hjelpe mye når vi skal gi plass til flere innbyggere på kloden vår, og når flere skal få muligheten til å ha et godt kosthold. Mindre kjøttforbruk er dessuten sunt både for miljøet og helsen din. En tydelig minister kan få folk med seg på å kutte ned på kjøttet og erstatte det med grønnsaker, nøtter og belgfrukter. Vi trenger ikke bli vegetarianere av den grunn – vi kan gjøre mye ved å legge inn en kjøttfri dag eller to – eller kutte ned på kjøttporsjonene.

Gratulerer med vervet Vedum, og lykke til som minister!