Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Vi vil ha rettferdige klær!

I flere år har Ath Thorn og Kong Athit stått på for arbeideres rettigheter i Kambodsja. Nå har de blitt hedret med Arthur Svenssons pris – og et dikt fra utviklingsminister Heikki Holmås.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I flere år har Ath Thorn og Kong Athit stått på for arbeideres rettigheter i Kambodsja. Nå har de blitt hedret med Arthur Svenssons pris – og et dikt fra utviklingsminister Heikki Holmås.


Arthur Svensson-priskomiteen hadde fått inn flere nominasjoner enn noen gang. Leif Sande var stolt over å kunne overrekke prisen til det Kambodsjanske fagforbundet C.CAWDU. Prisvinnerne Foto Arild TheimannPrisvinnerne Ath Thorn og Kong Athit. Foto: Arild Theimann

– Arthur Svensson-prisen er vår måte å si til alle fagforeningskollegaer som verden over kjemper for faglige rettigheter: Vi støtter dere, kamerater!

Videre sa slo han fast:

– Vi vil ha rettferdige klær!

Utviklingsminister Heikki Holmås skrøt av Clean Clothes Campaign Norges og Framtiden i våre henders arbeid for tekstilarbeideres rettigheter og retten til å fagorganisere seg.

– Jeg mener at vekst ikke er tilstrekkelig i seg selv, og uten sterke fagforeninger vil vi aldri få rettferdig fordeling i noe land noe sted i verden. Og akkurat dagens prisvinnere gir en veldig god kobling mellom kampen for menneskerettigheter og rettferdig fordeling. Uten grunnleggende menneskerettigheter til å organisere seg, ytre seg og dermed muligheten til å kjempe for arbeidstakeres rettigheter, vil vi aldri få til noen rettferdig fordeling. Dette har jeg med meg i mitt arbeid, sa Holmås.

Han gratulerte prisvinnerne i C.CAWDU og hyllet dem med et dikt skrevet av faren, Stig Holmås:

Dikt til mine barn

Jeg etterlater mine barn dette diktet
For at de skal lære å elske vindene, havet,
Den søte lukten av stor kjærlighet,
Heikki Kong og Ath foto Arild TheimannUtviklingsminister Heikki Holmås leste dikt for prisvinnerne. Foto: Arild Theimann- og fagforeningene.

Uten dem hadde vi ingenting.
Den sultne ser ikke det vakre.
Den trette orker ikke elske.

Jeg etterlater mine barn dette diktet
For at de skal lære å elske vindene, havet,
Den søte lukten av stor kjærlighet,
- og fagforeningene.

Uten dem hadde vi ingenting.


Lederen av C.CAWDU var rørt og stolt over å ha fått prisen.

– I Norge snakker folk om rettferdighet og likeverd. Vårt hovedmål er å oppnå mer rettferdighet og likeverd i Kambodsja også. Mange eiere av fabrikkene er folk som aldri har hørt om fagorganisering og som ikke er vant til demokrati. Men vi har bestemt oss for å være sterke, selv under disse vanskelige vilkårene, sa Ath Thorn.

– Vi har fått økt lønningene i tekstilindustrien fra 40 dollar per måned til 61 dollar per måned. det er ikke mye, men vi er stolte over hva vi har fått til. Vi mener lønningene må økes til minst 105 dollar per måned (rundt 630 kr).

– Situasjonen i Kambodsja er veldig forskjellig fra i vestlige land, her kan folk stå på for sine rettigheter. I Kambodsja blir vi sett på som bråkmakere. Det er veldig vanskelig for oss å vinne gjennom det juridiske systemet. De støtter ikke fattige folk, sa Thorn.

I 2011 tok en rekke organisasjoner, heriblantC.CAWDU, saken i egne hender og satte opp en såkalt "folkedomstol" hvor en rekke kleskjeder som får sine klær produsert i landet måtte svare for brudd på arbeiderrettigheter ved fabrikkene. H&M var en av disse og saken fikk stor internasjonal oppmerksomhet.

– Jeg er sikker på at det ikke vært en lett avgjørelse for komitteen, og vi er veldig stolte for å få prisen. Takk til Clean Clothes Campaign i Norge og Belgia for å ha nominert oss. Prisen vil bli brukt til en Workers building foundation. Nå leier vi kontorer og må flytte ofte, og utleiere er redde for å leie ut til oss. Videre vil vi bruke prisen til å styrke og forbedre aktivitetene våre i årene som kommer. Vår forpliktelse vil vare for alltid, takk så mye!, avsluttet prismottagerne.

Her kan du lese hele talen til Utviklingsminister Heikki Holmås.

Prisutdeling med komite 2 Foto  Arild TheimannArthur Svensson-priskomiteen sammen med prisvinnerne. Fra høyre: Ath Thorn, Kong Athit, Leif Sande, Randi G. Bjørgen, Gerd Liv Valla, Fin Erik thornesen, Liv Tørres og Helga Hjetland. Foto: Arild Theimann

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!