Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Noen betaler prisen

Luselønn og elendige arbeidsforhold. 300.000 kambodsjanske arbeidere betaler en høy pris for merkevaregigantenes profittjakt og for at du og jeg skal få stadig billigere klær. Dette er historien om det globale fashioneventyrets skyggeside.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Luselønn og elendige arbeidsforhold. 300.000 kambodsjanske arbeidere betaler en høy pris for merkevaregigantenes profittjakt og for at du og jeg skal få stadig billigere klær. Dette er historien om det globale fashioneventyrets skyggeside.

Ahit Kong kjemper for arbeideres rettigheter. (Foto: Arthur Svensson-prisen)Ahit Kong kjemper for arbeideres rettigheter. (Foto: Arthur Svensson-prisen)


  • Dette debattinnlegget er skrevet av Leif Sande, leder av priskomiteen i Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter, og har stått på trykk i Dagens Næringsliv.

Tre kroner. Dette er beløpet den kambodsjanske arbeideren sitter igjen med etter å ha laget Levi’s-buksen du betalte en tusenlapp for. Og mens hun som lagde buksen din fikk en årslønn på rundt 4200 kroner, tok forhenværende Levi’s-sjef John Anderson syv tusen ganger så mye – det vil si 30 millioner kroner, med seg hjem i 2011.

Kjøpekraftforskjeller utligner på ingen måte denne enorme skjevfordelingen. Og nå som vi er midt inne i et lønnsoppgjør her hjemme, er det viktig å løfte blikket. Se utover våre egne landegrenser, bakover i historien: arbeidstakerrettigheter kommer ikke av seg selv.

Derfor gir vi i dag Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter til det kambodsjanske fagforbundet C.CAWDU, som en håndsrekning fra en bred norsk fagbevegelse til deres kamp for rettferdighet.  

Nå spiller vi som sitter i priskomiteen - Randi Bjørgen, Helga Hjetland, Yngve Hågensen, Finn Erik Thoresen, Liv Tørres, Gerd-Liv Valla og meg selv, ballen over til Hennes & Mauritz, Levis, Zara og andre klesgiganter som opererer i Kambodsja. Det er på tide å våkne opp.  

350 kroner i måneden
Produksjon av klær og sko utgjør en vesentlig del av Kambodsjas økonomi, og det er en næring i vekst. Fra 2010 til 2011 økte eksportverdien i følge The Guardian med 25 prosent, og utgjorde ved utgangen av fjoråret 85% av landets totale eksport. Næringen sysselsetter over 300.000 arbeidere – i hovedsak kvinner.

Med et er først og fremst merkevaregigantene, og vi, vestlige forbrukere, som stikker av med gevinsten i form av henholdsvis lave produksjonskostnader og billige klær.

De kambodsjanske arbeiderne betaler prisen: tolvtimersdager, korttidskontrakter, elendige arbeidsforhold og en minstelønn på 350 kroner i måneden som gjør det tvingende nødvendig å spise for lite, for dårlig, og bo i små, kummerlige rom med andre arbeidere. Legg til arbeidere som besvimer av utmattelse og stress, og vi nærmer oss en dekkende beskrivelse av hverdagen til de som syr 501-buksen og H&M-skjorten du og jeg står og går i.  

Farlig kamp
Derfor pågår en kamp. Det kambodsjanske fagforbundet C.CAWDU slåss for en lønn til å leve av og andre grunnleggende arbeiderrettigheter som vi her hjemme i Norge tar for gitt.

Dette er en farlig kamp. Selv om retten til å organisere seg er lovfestet i Kambodsja, har mange fagforeningsmedlemmer og deres ledere blitt drept. Enda flere fått sparken eller blitt fengslet for å ha deltatt i streiker for anstendige arbeidsforhold.

Kollektive forhandlinger
Til tross for at de jobber under svært vanskelige forhold, har C.CAWDU  siden dannelsen i 2000 klart å posisjonere seg som et respektert og uavhengig fagforbund. Gjennom demonstrasjoner og streiker der opp til 200.000 arbeidere har deltatt, har forbundet klart å presse regjeringen til forhandlinger av minstelønnen.

Grunnet motstand fra arbeidsgiverne, slåss C.CAWDU fortsatt for en lønn til å leve av. Men den riktignok lave minstelønnen som faktisk finnes, er oppnådd ved C.CAWDUs banebrytende forhandlingsstrategi: kollektive forhandlinger på sektornivå. Dette er unikt både i asiatisk klesindustri, og kambodsjansk arbeidsliv generelt.

Gigantene må ta ansvar
Ved å gi prisen (som er på 500.000 kroner) til C.CAWDU, kan vi bidra til å gjøre en forskjell. Men selv om fagbevegelsen står samlet, kan vi ikke vinne denne kampen alene. Nå må merkvaregigantene ta etisk ansvar, slåss sammen med oss.

For det første: levelønn – i motsetning til minstelønn – må være et eksplisitt krav i selskapenes etiske retningslinjer. I Kambodsja er levelønnen estimert til 500 kroner i måneden. For det andre må de støtte aktivt opp om den selvsagte retten til å organisere seg på fabrikkene de produserer sine varer. For det tredje må de signere en global rammeavtale med Tekstilarbeiderinternasjonalen, ITGLWF, som omfatter ansatte i leverandørkjeden.

Statlige myndigheter har også et selvstendig ansvar: Både kambodsjanske og norske myndigheter må si klart i fra om at vi ikke aksepterer forretningspraksis som fører til undertrykking av grunnleggende arbeider- og menneskerettigheter!

Vi må slutte å lukke øynene for elendigheten som utspiller seg på i Kambodsja, og selvsagt også andre asiatiske produksjonsland. Derfor spør vi dere som sitter på pengene og makten: Levi’s, Hennes & Mauritz, Zara, hva gjør dere?

For det er dere som til syvende og sist rår over skjebnen til kvinnene i Kambodsja – kvinner som har betalt prisen lenge nok.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!