Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Stortinget stemte for regnskograsering

Stortinget stemte for et forslag som gjør at Oljefondet kan investere i selskap som ødelegger regnskogen.– Dette viser at etikk og samfunnsansvar er noe som ikke prioriteres høyt på Stortinget og i Finansdepartementet, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Stortinget stemte for et forslag som gjør at Oljefondet kan investere i selskap som ødelegger regnskogen.– Dette viser at etikk og samfunnsansvar er noe som ikke prioriteres høyt på Stortinget og i Finansdepartementet, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.


arild-hermstad-borsArild Hermstad og Framtiden i våre hender er misfornøyd med at Finansdepartementet ikke gjør mer for å hindre investeringer i regnskogverstinger.
Her var det en gang regnskog. Nå er den hugget ned. Kecang Rusmayda fortviler.Her var det en gang regnskog. Nå er den hugget ned. Kecang Rusmayda fortviler.Norge har fått mye ros for sitt regnskogengasjement. 3 milliarder kroner i året bruker Norge på å bevare regnskogen. Men er det ikke da rart at Oljefondet samtidig investerer 27 ganger mer i selskap som skader regnskogen? Som for eksempel i Indonesia, hvor Framtiden i våre hender har vært.

Det synes i hvert fall Framtiden i våre hender, Regnskogfondet og Venstre-leder Trine Skei Grande. Sistnevnte fremmet et forslag overfor Stortinget om at Oljefondet må redusere sine investeringer i selskap som ødelegger tropisk skog. Det forslaget ble nedstemt.

– Dette  betyr at Stortinget sier det er helt greit at Norge fortsetter å investere i regnskogverstinger. Det paradoksale er jo at Stortinget sier dette samtidig som vi bruker milliarder på å redde regnskog andre steder, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Det var finansminister Sigbjørn Johnsen som argumentert mot forslaget fra Skei Grande.

– Dette viser at etikk og samfunnsansvar er noe som ikke prioriteres høyt i Finansdepartementet. Her er det avkastning for Oljefondet som gjelder, sier Hermstad.

Norge og Oljefondet har tidligere vært ledende på etiske krav på investeringene, men dette inntrykket vil bli svekket om ikke kursen endres, mener Hermstad.

 – Vi synes å se en tendens til at Finansdepartementet i mindre grad følger tilrådningene fra Etikkrådet, det er en utvikling som ikke fremmer samfunnsansvar og hensyn til miljø og arbeidsvilkår, sier Hermstad.

Oljefondets etikkråd gjør grundige analyser av tvilsomme selskaper, men har i viktige saker blitt overkjørt av Finansdepartementet.

I Petrochina-saken for eksempel ble en 19 sider lang og veldokumentert tilrådning fra Etikkrådet avvist i form av fire setninger fra departementet. De tar ikke tar stilling til argumentene og faktaene som Etikkrådet legger frem. Dette undergraver argumentet om at retningslinjene ikke skal styres av politiske hensyn, men være en mest mulig objektiv vurdering av om det er gjort brudd på retningslinjene, sier Hermstad.

Han lover at Framtiden i våre hender vil fortsette å følge med på investeringene Oljefondet gjør.

– Oljefondet eier mer enn 1 prosent av verdens aksjer, så det er utrolig viktig at de tar samfunnsansvar på alvor.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!