Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Støre utfordres på Vest-Sahara

I en rapport fra Framtiden i våre hender får Utenriksdepartementet og Jonas Gahr Støre kritikk for sin politikk overfor okkuperte Vest-Sahara. Nå ber Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen om at Støre redegjør for kritikken.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I en rapport fra Framtiden i våre hender får Utenriksdepartementet og Jonas Gahr Støre kritikk for sin politikk overfor okkuperte Vest-Sahara. Nå ber Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen om at Støre redegjør for kritikken.


Jan Arild Ellingsen fra Frp.Jan Arild Ellingsen fra Frp.Vest-Sahara er et omstridt territorium som både Marokko og Den saharawiske arabiske demokratiske republikk krever råderett over. Av de fleste blir Vest-Sahara omtalt som okkupert og annektert av Marokko.

Framtiden i våre hender, som blant annet jobber med å overvåke norsk næringslivs investeringer i utlandet, har laget en rapport om Norges vinglete næringspolitikk overfor Vest-Sahara. Mens utenriksminister Jonas Gahr Støre tydelig fraråder norske næringsaktiviteter i Vest-Sahara når han snakker til Stortinget og media, gjør Utenriksdepartementet noe annet i kontakt med næringslivet, viser rapporten.

Nå ønsker Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen et tydelig svar fra Støre. Ellingsen har sendt skriftlig spørsmål til utenriksministeren hvor han blant annet spør om «ministeren vil være entydig i spørsmålet om norske selskapers involvering i Vest-Sahara».

Ellingsen henviser til Framtiden i våre henders rapport i sin begrunnelse og skriver at «i rapporten "Feilslått frarådning og glemte ord" (2011) utarbeidet av Fremtiden i våre hender påstås det at Utenriksdepartementet har vært uklare i kommuniseringen av hvorvidt det er tilrådelig at norske selskaper er engasjert i næringsvirksomhet i Vest-SaharaDu kan lese hele spørsmålet og begrunnelsen til Ellingsen her.

Landområdet mellom Marokko, Mauritania og Algerie har lenge vært omstridt. Mange land anser området som okkupert og annektert av Marokko. Det gjorde også Norge – helt til 2007. Da endret ordlyden seg plutselig, viser rapporten til Framtiden i våre hender.

Rapporten, som du kan laste ned her, dokumenterer at UD siden 2007 har talt med to tunger i frarådningspolitikken.Framtiden i våre hender har vært i kontakt med flere selskaper som sier det har vært svært frustrerende at UD ikke har gitt dem klare råd – samtidig som de ble hengt ut i mediene for å bryte UDs frarådning. Ingen av selskapene ønsker i dag å stå fram med åpen kritikk mot regjeringen, men flere har sagt at rådene har vært så tvetydige at de har kunnet tolke det som om at næringsvirksomhet i Vest-Sahara er uproblematisk.


Vis større kart

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -