Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Støtt arbeidet vårt for en grønn framtid
Framtiden i våre hender jobber for etisk og miljøvennlig forbruk.
Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Vi bidrar til endring ved å spre kunnskap og finne løsninger.

Bli med på Matgilde mot hungersnød

Matkasting skaper frustrasjon blant våre medlemmer, men også kreativitet. Lørdag 9. juni inviteres du til Matgilde mot hungersnød. Her serveres nydelig mat,  laget av råvarer som ellers ville blitt kastet. Matgilder finner du i byene Trondheim, Oslo og Bergen. 16. juni er det Tromsøs tur.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Matkasting skaper frustrasjon blant våre medlemmer, men også kreativitet. Lørdag 9. juni inviteres du til Matgilde mot hungersnød. Her serveres nydelig mat,  laget av råvarer som ellers ville blitt kastet. Matgilder finner du i byene Trondheim, Oslo og Bergen. 16. juni er det Tromsøs tur.

trondheim-1.mai.mariMari Bremnes Ese, fra Framtiden i våre hender Trondheim, gleder seg til lørdagens arrangement. Her under forberedelsene til årets 1. mai-tog.

Lørdag 9. juni klokken 11.00 er alle i Trondheim velkommen til Matgilde mot hungersnød på torget i Trondheim sentrum. I Oslo er arrangementet på Sagene fra klokken 12 til 18..

– 
Da setter vi opp et stort telt med bord og stoler hvor publikum kan sitte og nyte gratis mat som vil bli tilberedt av kokker fra restauranten Credo og andre frivillige, sier Framtiden i våre henders koordinator i Trondheim, Mari Bremnes Ese.

Sammen med lokallagsleder Jostein Kihl Svarte har hun de siste ukene vært travelt opptatt med forberedelser, som å skaffe tillatelser fra de lokale dagligvareforretningene til å hente mat som de ikke vil selge. Som oftest dreier det seg om mat som er i ferd med å gå ut på dato, eller har passert «best før»-datoen. Men ettersom datomerkingen i Norge er svært streng er denne maten gjerne holdbar mye lenger enn det datoen tilsier. Likevel er dagligvareforretningenes policy som oftest at denne maten skal kastes.Handlekraftige lokallag
Produksjon av mat, og spesielt kjøtt, er ekstremt ressurskrevende. Totalt utgjør matproduksjonen en større andel av de globale klimagassutslippene enn all transport til sammen. I Norge kaster vi en fjerdedel av maten, og dette er et tema mange av Framtiden i våre henders lokallag har jiobbet mye med. Med en rekke kreative tiltak, deriblant forskjellige variasjoner av matgilder laget av kastet mat, samt foredrag, grønn kokkelering og debatter, har lokallagene virkelig satt matpolitikk, og miljøutfordringene i matindustrien på agendaen.
Arild Hermstad210Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender
 Vi er veldig glade for at lokallagene jobber med matkasting i sine kommuner, sier leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad.

Nasjonalt press
Matgilde mot hungersnød ble startet på Sagene i Oslo i fjor sommer av initiativtagerne Even Nord Rydningen og Elias Gautefall. I tillegg til et festmåltid i parken var det både musikkinnslag og debatt om hvordan vi best kan redusere matkastingen i private husholdninger og i grossistleddet. Se Framtiden i våre henders tips her.

Totalt lider en milliard mennesker av sult og underernæring. Under en tredjedel av all maten som kastes i Europa og USA hadde vært nok til å mette disse. For å illustrere paradokset ble publikum oppfordret til å donere penger for maten til Kirkens Nødhjelps arbeid mot hungersnød i Sahel-beltet i Vest Afrika. 

blindern.evenogelias.debattFra politikerdebatten på Sagene i fjor sommer. Arild Hermstad var ordstyrer (Foto: Even Nord Rydningen)

blindern.evenogeliasInitiativtagerne i Oslo, Even Nord Rydningen og Elias GautefallI år ønsker Even og Elias å nå ut til hele Norge ved å arrangere et nasjonalt Matgilde mot hungersnød. Ettersom flere av Framtiden i våre henders lokallag - deriblant studentlagene i Bergen og på Ås -, har tidligere erfaring med denne typen arrangement, er de naturlige samarbeidspartnere.

Lokale matgilder vil bli arrangert i både Oslo, Bergen og Trondheim på lørdag. I tillegg har det allerede vært et vellykket arrangement på Ås, mens Tromsø inviterer til festmåltid den 16. juni. En rekke andre aktører er også involvert, deriblant NHO-prosjektet ForMat, og bøsseinnsamlere fra Kirkens Nødhjelp.

Arrangørene vil jobbe for et bedre merkesystem, og mer opplyste forbrukere både når det gjelder kunnskap om hva de forskjellige datobetegnelsene betyr, men også at forbrukerne skal bli flinkere til å ta sine egne sanser i bruk ved å lukte og smake på maten før de avgjør om den skal havne i avfallsdunken. De krever også at matvareforretningene innfører en resthylle med nedprisede varer som er i ferd med å gå ut på dato.  

Bergen.forlatt mat.medlemmerLokallaget i Bergen mettet hundrevis av mennesker på sitt arrangement "Forlatt mat" (Foto: Framtiden i våre hender Bergen)

Med bilen full av brød
I Trondheim har flere av de frivillige allerede begynt å samle inn mat. Fryserne er fylt til randen med brød og bakervarer. Mari forteller at bakeriene har vært velvillige til å gi bort det de ikke får solgt.

Jeg vet jo godt hvor mye mat som kastes, men likevel er det helt sjokkerende å se med egne øyne at jeg i løpet av en tur kan fylle opp en hel bil med bare brød, sier hun. 

I Tromsø er det også Framtiden i våre henders lokallag ved leder Morten Waksvik som er hovedarrangør av Matgildet. De satser på lørdagen etter, nemlig 16. juni. De har sikret seg Stortorget og er derfor godt synlige for nysgjerrige forbipasserende som vil smake på godsakene og samtidig la seg inspirere til å kaste mindre mat. På Sagene i Oslo er medlemmer fra Framtiden i våre henders lokallag på Blindern og i Oslo med som frivillige kokker.

Matkast500Aas mat2012Studentene på Ås fikk på et tidligere arrangement laget hele 20 forskjellige retter av de ingrediensene de samlet inn (Foto: Liv Thoring)

Ønsker du mer informasjon om Matgilde mot hungersnød, eller kunne du tenke deg å bidra som frivillig med å lage mat? Ta kontakt med prosjektleder Elias Gautefall på sveingaute@hotmail.com eller sjekk ut arrangementets Facebookside.