Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Jens Stoltenberg utfordres på miljøpolitikken

Borgerlig klimapress mot Jens

Venstre, KrF og Høyre har levert 34 forslag til endringer i klimameldingen og invitert regjeringen til forhandlinger. De ønsker seg et nytt bredt forlik om klimapolitikken. Det gjør jeg også.

Jens Stoltenberg utfordres på miljøpolitikken. (Foto: Arbeiderpartiet)
Jens Stoltenberg utfordres på miljøpolitikken. (Foto: Arbeiderpartiet)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

Venstre, KrF og Høyre har levert 34 forslag til endringer i klimameldingen og invitert regjeringen til forhandlinger. De ønsker seg et nytt bredt forlik om klimapolitikken. Det gjør jeg også.jens-stoltenberg-vervekampanje largeJens Stoltenberg utfordres på miljøpolitikken.De fleste av de 34 forslagene er forbedringer av det flertallsregjeringen har levert, og inneholder mange av de konkretiseringene og tiltakene vi har etterlyst. Jeg kan nevne tidfestingen av InterCity-utbyggingen til 2025 (riktignok to år for sent, men litt sen tidfesting er bedre enn ingen), konkrete mål for energisparing, 1 milliard til kollektivsatsing fra 2013, mer penger til sykkelveier og en mer forpliktende tekst på klimalov. Jeg har tidligere, i Ny tid, skrevet om hvorfor jeg mener det er så viktig å få på plass en klimalov.

Forslagene fra opposisjonen er gode, og om de ikke godtas av Jens og co, vil det bety at den rødgrønne regjeringen må skifte navn. Det mest oppsiktsvekkende er kanskje at opposisjonen foreslår høyere avgifter på oljefyring enn det de tradisjonelt avgiftsvennlige regjeringspartiene partiene klarte å bli enige om.

Kan regjeringen manøvrere seg gjennom forhandlingene, uten å tape ansikt og klimatroverdighet?

Det må være et lite sjokk at selv Frp, den uttalte klimaskeptikeren blant partiene på Stortinget, har sagt at de stiller seg bak flere av forslagene fra opposisjonen. Partiet ser sannsynligvis at dersom opposisjonen klarer å bli enige om klimapolitikken, et av de store stridsspørsmålene på borgerlig side, står døren på vidt gap til regjeringskontorene i 2013.

Så hva gjør regjeringen?

Dersom de ikke går med på kravene fra opposisjonen taper de klimatroverdighet, og SV mister den flik av dominans de fremdeles har på klimafeltet. Frp, som tradisjonelt har vært en diger bremsekloss i klimapolitikken havner i den ganske absurde posisjonen at de kan skryte av å støtte strengere klimapolitikk enn det flertallsregjeringen vil gå med på.

Dersom regjeringen går med på kravene vil det bety en innrømmelse av at opposisjonen i løpet av hektiske dager etter fremleggingen av Klimameldingen har klart å komme opp med forslag som er bedre enn det regjeringen selv klarte å bli enige om i løpet av fire år.

Likevel er det det regjeringen må gjøre. De trenger ikke akseptere alle punktene fra opposisjonen, særlig ikke forslag om lavere engangsavgift på biler, eller det som ser ut til å innebære lettelser i tiltakene overfor petroleumssektoren. Men når det gjelder kollektivsatsingen, tiltakene for energisparing, utredning av klimalov, avgiftspåslaget for oljefyren, og en rekke andre konkretiseringer og forbedringer må Regjeringen komme opposisjonen i møte. Selvsagt må en regjering som kaller seg rødgrønn sette klimaet foran politisk prestisje.