Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

FN hardt ut mot verdens matkasting

Bærekraftig utvikling kan ikke realiseres uten at sult og underernæring blir utryddet. En tredel av all mat kastes. Skal verden klare å bekjempe sult innen 2050, må matkastingen reduseres kraftig.
Matkasting fører til at 30 prosent av verdens korn og 40-50 prosent av all frukt og rotvekster går tapt. I tillegg går matsvinnet utover inntektene til milllioner av småbrukere. (Foto: Flickr)
Matkasting fører til at 30 prosent av verdens korn og 40-50 prosent av all frukt og rotvekster går tapt. I tillegg går matsvinnet utover inntektene til milllioner av småbrukere. (Foto: Flickr)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Bærekraftig utvikling kan ikke realiseres uten at sult og underernæring blir utryddet. En tredel av all mat kastes. Skal verden klare å bekjempe sult innen 2050, må matkastingen reduseres kraftig.

Dette kommer fram i FNs matvare- og landbruksorganisasjon FAOs nye rapport: «Towards the future we want: end hunger and make the transition to sustainable agricultural and food systems» som ble lansert 30. mai i Roma. Rapporten er FAOs bidrag til FNs store konferanse om bærekraftig utvikling, Rio+20 i Brasil i juni.

En tredjedel av maten som produseres i verden blir kastet. Ingen avfallstyper har vokst så kraftig som spiselig mat. Tilsammen utgjør det 1,3 milliarder tonn i året. Samtidig sulter over en milliard mennesker. De omkring 40 millioner tonn mat som hvert år vrakes av amerikanske husholdninger, matbutikker, restauranter og matutsalg, er tilstrekkelig til å mette samtlige.

Tall som detter blant grunnene til at Framtiden i våre hender jobber for å redusere matkastingen. Både i Bergen, Oslo og Ås har vi hatt arrangementer hvor vi har laget og servert mat som egentlig skulle kastes. Vi har også flere gode tips til hvordan vi enkelt kan redusere matkastingen.

Det er spesielt rike land som kaster mye mat, først og fremst som følge av overflod. Østfoldforskning har funnet ut at halvparten av den maten som havner på "dynga" i Norge holder god spiselig kvalitet.

I fattige land derimot blir maten ofte ødelagt på grunn av dårlig lagring og manglende kjøling, lang transport på dårlige veier og markeder som ikke fungerer.

– Vi kan ikke kalle utviklingen bærekraftig så lenge det finnes sult, og nesten en av sju menn, kvinner og barn blir glemt som ofre for underernæring, sa FAO-direktør José Graziano da Silva i en pressemelding som ble offentliggjort sammen med rapporten.

30 prosent av verdens energi går med til produksjon, oppbevaring og transport av mat, og avlinger og husdyr står for 70 prosent av alt ferskvannsforbruk.

En av de store feilene i dagens matsystemer er at til tross for betydelig fremgang i utvikling og matproduksjon, sulter hundrevis av millioner mennesker fordi de mangler midler til å produsere eller kjøpe den maten de trenger for et sunt og produktivt liv, skriver FAOs rapport .

FAO oppfordrer regjeringene på Rio+ 20 til å forplikte seg til å redusere sult og underernæring raskere, ved å ta i bruk voluntary guidelines on the right to food and land tenure for å oppnå matsikkerhet og en rettferdig bærekraftig utvikling.



Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Vi finnes bare på grunn av den økonomiske støtten fra de over 40 000 medlemmene våre. Desto flere som støtter arbeidet vårt, jo større påvirkningskraft har vi også i møte med myndigheter, politikere og næringsliv. Bli medlem i dag!

- Annonse -