Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Møter kritikk med trusler

«Si unnskyld for kritikken om landran eller forsvinn». Det er ultimatumet ugandiske myndigheter har gitt Uganda Land Alliance og Oxfam etter at organisasjonene kritiserte myndighetene for å ha medvirket til urettferdige landinvesteringer.
President Museveni er ikke fornøyd med å få kritikk av Oxfam og Uganda Land Alliance (Foto: Flickr)
President Museveni er ikke fornøyd med å få kritikk av Oxfam og Uganda Land Alliance (Foto: Flickr)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
«Si unnskyld for kritikken om landran eller forsvinn». Det er ultimatumet ugandiske myndigheter har gitt Uganda Land Alliance og Oxfam etter at organisasjonene kritiserte myndighetene for å ha medvirket til urettferdige landinvesteringer.

Organisasjonen Uganda Land Alliance (ULA)  har sammen med britiske Oxfam ført en kampanje for å rette søkelys mot urettferdige landavtaler i Uganda. I fjor høst publiserte de rapporten Land and Power hvor de blant annet kritiserer ugandiske myndigheter for å ha fordrevet over 20 000 mennesker i Vest-Uganda for å leie ut land til et britisk treplantingsselskap.

Uganda Land Alliance har også vært kritiske til måten lokalbefolkningens rettigheter blir neglisjert i forbindelse med at det norske treplantingsselskapet Green Resources driver virksomhet ved Victoriasjøen, et område Framtiden i våre hender besøkte i desember. Organisasjonen har også kritisert myndighetene for bruk av voldelige metoder i landkonfliktene i Mount Elgon, på grensen mellom Uganda og Kenya.

Organisasjonenes mål er å presse  myndighetene til å ta mer hensyn til lokalbefolkningen når land leies ut til private investorer, men myndighetene har vist liten vilje til å imøtekomme kritikken. I stedet har de framsatt et knallhardt krav til de to organisasjonene. Trekker de ikke tilbake anklagene og kommer med en offisiell beklagelse overfor presidenten og regjeringen vil de kunne miste både lisensen sin og de ansattes arbeidstillatelser.

Opprettholder kritikken

På telefon fra Kampala bekrefter informasjonsrådgiver Deo Tumusiime  at ULA  har fått et ultimatum fra myndighetene:

 – De kalte oss inn på teppet i slutten av april. De mener undersøkelsene våre for å har brakt presidentens navn i vanry, sier Tumusiime. 

Organisasjonen akter likevel ikke å komme med noen offisiell unnskyldning, forteller han. I en pressemelding fra Uganda Land Alliance sier ULAs leder Esther Obaikol følgende:

«Dette er ikke tiden for unnskyldninger. I stedet oppfordrer vi alle interessenter, inkludert myndighetene, investorene, frivillige organisasjoner og de berørte lokalsamfunnene i ulike deler av landet, til å møtes og snakke sammen. Vi må finne en balanse mellom investeringer og det som er til landets beste, og dermed sikre en vinn-vinn situasjon».

Dette er ikke første gang frivillige organisasjonene blir truet i Uganda. I april rapporterte avisen The Independent at sentralbanken hadde satt i gang en etterforskning av transaksjoner gjenomført av Advocates Coalition on Development and Environment (ACODE). Avisen antyder at kontrollene var et forsøk fra myndighetenes side på å signalisere overfor organisasjonen at de kan «kan håndteres».


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!