Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Den verste oljen

Kirken selger seg ut av Statoil fordi Statoil foretrekker å fortsette sitt tjæresandprosjekt i Canada.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Kirken selger seg ut av Statoil fordi Statoil foretrekker å fortsette sitt tjæresandprosjekt i Canada.


  • Dette debattinnlegget, skrevet av fagrådgiver Carin Leffler, har også stått på trykk i Dagsavisen og nyemeninger.no.
Carin Leffler.Carin Leffler.Kirken mener oljegiganten opptrer grovt uetisk: Ikke bare utvinner de råolje fra tjæresand, noe som gir svært høye CO2-utslipp i forhold til vanlig oljeutvinning. De krenker også urbefolkningens rettigheter og forurenser lokal natur og vannressurser med sin virksomhet.  

Du og jeg og alle andre som bor i Norge er medeiere i Statoil. Vi er forbrukere av offentlige tjenester som betales delvis med oljepenger. Vi er også forbrukere av Statoils produkter når vi kjører innom selskapets bensinstasjoner på vei til og fra jobb. Hvis vi, i likhet med Kirken, sa kraftig ifra at vi ikke aksepterer at vår bedrift bidrar til respektløshet overfor miljø og mennesker kan vi tvinge Statoil til å endre praksis.

Vårt selskap skriver på hjemmesiden at vi ”…utvikler denne verdifulle ressursen i samråd med lokalsamfunnet og miljøgrupper.” Vel, dialogen har ikke vært mer fruktbar enn at representanter for urbefolkningsgrupper flere ganger har tatt den lange turen til Norge for å framføre sine fortvilte protester. Videre skrives det at ”Miljøet i dette området er unikt. Landskapet var en gang dekket av isbreer og er knapt utviklet. Det finnes bare noen få veier med fast dekke og nesten all moderne infrastruktur er bygget av oljeselskapene. Innenfor en radius på 200 km bor det bare 2.500 mennesker, de fleste i små landsbyer.” Les disse setningene en gang til og smak på Statoils ord, holdning og egendefinerte rolle.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe støtter som alltid helhjertet Statoils praksis. Han mener at Kirken skal slutte å bry seg med politikk og økonomi, det vil si å lukke øyner og å holde munn om hva som skjer i de mest sentrale institusjonene vårt samfunn bygger på. Kanskje er det fordi han vet at Kirken, i samarbeid med miljøorganisasjoner, etiske investorer og andre engasjerte grupper og enkeltindivider, har et potensial for å mobilisere en langt bredere motstand mot denne verste formen for oljeutvinning?
Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!