Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Økologisk mat stadig billigere

En av tre økologiske matvarer koster det samme eller mindre enn de konvensjonelle alternativene, viser en ny undersøkelse. De billigste varene finner du hos Kiwi og Rema 1000.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
En av tre økologiske matvarer koster det samme eller mindre enn de konvensjonelle alternativene, viser en ny undersøkelse. De billigste varene finner du hos Kiwi og Rema 1000.


Eplespisende barn Flickr Kelly CrayØkologisk barnemat, epler og bananer koster nå stort sett det samme eller mindre enn ikke-økologiske produkter. (Foto: Flickr by Kelly Cray)

Dette kommer fram i Oikos – Økologisk Norge sin ferske pristest som måler forskjellen mellom økologiske og ikke-økologiske dagligvarer i forskjellige kjeder.

Pristesten ble utført 10. mai i butikkene Coop Prix, Coop Mega, Meny, Kiwi, Rimi, Ica Supermarked og Rema 1000. Alle butikkene ligger i Oslo.

Følgende åtte vanlige dagligvarer ble testet: lettmelk (Tine), havregryn (Axa), tomatsaus (Dolmio), barnemat på glass (Hipp og Nestlé), egg (Nordgården, Prior Solegg), bananer, epler og gulrøtter. I de butikkene Oikos ikke fant nøyaktig det samme produktet, valgte de samme vare i et annet merke.

Økologisk frukt og grønt er billigst
Fjorårets test viste at økologisk frukt og grønt ofte ble priset høyt i forhold til de ikke-økologiske alternativene. I år er resultatet motsatt.

– Økologisk frukt og grønt har blitt mye billigere. Sammen med barnemat koster frukt og grønt stort sett det samme eller mindre enn ikke-økologiske produkter, sier Kristina Alnes, markedssjef i Oikos – Økologisk Norge.

Rema 1000 billigst

Testresultatene viser at Rema 1000 jevnt over har de billigste økologiske produktene, tett fulgt av Kiwi, som også har lavest pris på barnemat og epler.

– Jeg er glad for at Rema 1000 igjen har den laveste sluttsummen, både på økologiske varer og den vanlige kurven, akkurat som vi lover. Ved å kutte prisene i fjor, satte Rema 1000 et nytt prisnivå for økologisk mat i Norge. Veksten på økologisk barnemat har vært fantastisk og salget har doblet seg etter priskuttet, uttaler Lars Kristian Lindberg, Salg- og markedsdirektør for Rema 1000.

Dyrest på økologisk er Ica Supermarked

Fire nøyaktig like varer ble funnet i alle butikker. Det var 19 kroner forskjell mellom den billigste og den dyreste butikken.

– Det mest overraskende resultatet fra årets test er at lavpriskjeden Rimi er dyrere enn Meny på økologisk, sier Kristina Alnes.

Rimi lover å bli bedre

– På Rimi holder vi for tiden på med å øke satsningen vår på økologiske varer betraktelig. Dette innebærer at vi i tillegg til å utvide sortimentet også ser på prisene og vurderer fortløpende redusering av disse. Vi har alltid lave og konkurransedyktige priser, også på økologiske varer, sier Bjørnar Mickelson kommunikasjonsrådgiver i Rimi. – Vi har blant annet allerede tatt inn en del rimelige og kvalitetsmessige egne økologiske merkevarer, og vil ta inn flere i fremtiden.

Mye tyder på at dette har gitt utslag for handelen i butikk. Kommunikasjonsrådgiver i ICA Norge, Lise Mette Kjellberg forteller at på ICA Sjølyst har de satset stort på økologiske varer. Her er det nå en økoandel på nesten 60 prosent på barnemat hittil i år.

Coop startet 1. februar en kampanje der prisene på økologisk frukt og grønt ble satt ned til prisen på de ikke-økologiske alternativene. Dette har medført en salgsvekst på 76 prosent på frukt og bær, og 11 prosent på grønnsaker.

Taperne i årets test er økologisk havregryn og tomatsaus
Med unntak av på Rema 1000 koster økologisk havregryn over dobbelt så mye som ikke-økologisk. På tomatsaus må 30-50 prosent legges til prisen for den økologiske varianten. – Her er det fortsatt uforholdsmessig store forskjeller, mener Alnes.

– Vi mener at inntil 20 prosent høyere pris på økologiske produkter er en akseptabel differanse og det er gledelig å se at halvparten av varene også har det, sier Alnes.

Økologisk matproduksjon tar hensyn til at natur, artsmangfold, klima, mennesker og dyr har bedre av mat som lages ved naturlige metoder uten tilsetting av giftstoffer, bruk av kunstgjødsel eller genmodifiserte arter.

Framtiden i våre hender jobber for at det skal bli lettere å velge økologisk mat i Norge.

 

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!