Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kirken vraker Statoil

Det norske kirkefondet har fått nok av Statoils satsning på miljøfiendtlig oljesand. Nå selger de Statoil-aksjer for 25 millioner kroner.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det norske kirkefondet har fått nok av Statoils satsning på miljøfiendtlig oljesand. Nå selger de Statoil-aksjer for 25 millioner kroner.

oilsandsDen norske kirken kvitter seg nå med Statoil-aksjene (Foto: Flickr)

Opplysningsvesenets Fond (OVF), som er kirkens heleide investeringsfond, var blant de mange som holdt kritiske innlegg mot oljesand under Statoils generalforsamling i Stavanger. Det ble også fremmet forslag, for fjerde år på rad, om at Statoil skulle droppe sitt engasjement i oljesand. Dette forslaget ble nedstemt, men forslaget fikk rekordstor oppslutning. 2,14 prosent av aksjonærene stemte for forslaget ­­– noe som tilsvarer aksjeverdier for 7,6 milliarder kroner.

Det var likevel ikke nok til å få Statoil til å snu i saken - og nå har kirken fått nok.

– Opplysningsvesenets Fond har i flere år forsøkt å påvirke Statoil uten å lykkes. Styret i fondet har kommet til at nok er nok, sier avdelingsdirektør i Opplysningsvesenets fond,  Harald Magne Glomdal, til Framtiden i våre hender

OVF selger nå alle aksjer de eier direkte i Statoil. Videre vil de innløse aksjefond som har Statoil aksjer i porteføljen. Blant disse er Danske Capital, Storebrand og  Alfred Berg. Til sammen er det snakk om  aksjer for omtrent 25 millioner kroner.

Følger andre kirkefond

Statoils kontroversielle investeringer i oljesand i Canada fikk i mars det britiske kirkefondet Ecclesiastical Investment til å fjerne Statoil fra sine etiske fond. Tidligere har også Swedbank og den svenske kirkes investeringsfond trukket seg ut i protest mot Statoils engasjement i oljesand.

Adelingsdirektør i Opplysningsvesenets fond,  Harald Magne Glomdal, under generalforsamlingen. Adelingsdirektør i Opplysningsvesenets fond, Harald Magne Glomdal, under generalforsamlingen. Det er i hovedsak tre grunner til at det norske kirkefondet nå følger etter, forklarer Glomdal. Krenkelsen av urbefolkningens rettigheter er det ene. Det andre er den lokale forurensningen av natur, vann og mennesker som påfører mennesker helseskader og uopprettelige skader på naturen. For det tredje medfører utvinning av oljesand også svært høye CO2 utslipp i forhold til normal oljedrift.

– Ved at Statoil driver denne type virksomhet i dette området er de medansvarlig i de skader som påføres, skriver Glomdal i en epost til Framtiden i våre hender.

– Hvilke utfordringer skaper uttrekket fra Statoil for OVF?

– Det å ta ut Statoil vil nok medføre større risiko i den norske aksjeporteføljen, men vi tror at vi skal finne gode erstatninger for Statoil i resten av porteføljen, sier Glomdal.

Gledelig nyhet

– Opplysningsvesenets Fond har i mange år vært i førersetet på etikk og miljø, etter at Framtiden i våre hender kritiserte kirkens investeringer på slutten av 90-tallet. Det er en  gledelig nyhet at de nå viser mot og sier sin mening mot oljesandprosjektet, sier leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad.

– Salget av Statoil-aksjene viser at de prioriterer etikk og samfunnsansvar, mener Hermstad.

Opplysningsvesenets fond vil selge de direkte eide aksjene i uken etter 17.mai.

– Salget av verdipapirfondene vil ta litt mere tid, men i løpet av juni vil vi nok være ute av Statoil, sier avdelingsdirektør Harald Magne Glomdal til Framtiden i våre hender.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!