Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Dette betyr klimameldingen for deg

Bedre kollektivtilbud, flere sykkelveier, passivhus og utfasing av oljefyr vil bli resultatet om klimameldingen følges opp. Det innebærer at vi får mindre asfalt, grønnere byer, bedre luft og løsninger som gavner fellesskapet og ikke bileieren – i det hele tatt mer klima- og folkevennlige byer.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Bedre kollektivtilbud, flere sykkelveier, passivhus og utfasing av oljefyr vil bli resultatet om klimameldingen følges opp. Det innebærer at vi får mindre asfalt, grønnere byer, bedre luft og løsninger som gavner fellesskapet og ikke bileieren – i det hele tatt mer klima- og folkevennlige byer.

Sykkelsti.Følges klimameldingen opp, vil vi få mer av dette. (Foto: FamLarod, Flickr)

Meldingen sier:

•    Utslippene fra nye biler skal være nede i 85 g/pkm i 2020.
•    Det skal legges til rette for plugin ladestasjoner.
•    Det skal satset på tog, sykkelveier og kollektivtrafikk.
•    Oljefyr skal fases ut innen 2020. 

– Det er veldig positivt at målsettingen for nye biler blir såpass ambisiøs og at det vil bli tilrettelagt  for plugin hybrider. Hvis regjeringen i tillegg får på plass et forbud mot biler med kun forbrenningsmotorer fra 2015 og gjør gjennomsnittsbilen enda dyrere, kan utslippen fra nye biler gå ytterligere ned, sier leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad


Regjeringen lover å  doble  satsingen på sykkelveier innen 2017.

– I statsbudsjettet for 2012 ble det bevilget 306 millioner kr til gang- og sykkelveier. Dette er en svært liten andel av de 16 milliardene som ble bevilget til vegprosjekter. En dobling vil forbedre dette misforholdet noe, men regjeringen må tørre å prioritere bort vei, sier Hermstad.

– Intercitytog utbyggingen må bygges med høyhastighetstogsstandard. Dette står det ikke et ord om i meldingen, men er avgjørende for hvordan infrastrukturen i Norge skal legges opp frem mot 2050.

Klimameldingen varsler at oljefyren skal fases ut.

– Dette vil slå positivt ut for luften i byene og vise folk at fornybar energi er en like god oppvarmingskilde som fossil energi, mener Hermstad.

En rekke tiltak som ville bidratt til ytterligere kutt er utelatt fra meldingen:

Du rammes ikke når du flyr, spiser kjøtt, bruker bil eller strøm.
  •  Framtiden i våre hender mener at passasjeravgift på fly må gjeninnføres og ingen nye flyplassutbygginger kan gjennomføres.
  •  Landbruket må legges om, storfeproduksjonen reduseres.
  • Utslippene fra hele bilparken, ikke bare nybilparken må stagges. Det krever knallhard prioritering av kollektivutbygging istedenfor vei. Vegprosjekter rundt de store byene må skrinlegges. Økt kapasitet på veien fører til økt trafikk.
  •  Energieffektivisering er et veldig viktig tiltak for å frigjøre strøm til annen energibruk som elektrifisering av bilparken og av sokkelen. Det er bra at regjeringen legger opp til passivhusstandarder på nye bygg innen 2015, men vi er også opptatt av energiforbruk i den gamle bygningsmasssen. Et uttalt mål om at strømprisene ikke skal øke, bidrar ikke til energieffektivisering.
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!