Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Hedres for sin kamp mot norske Intex

I samarbeid med blant andre Framtiden i våre hender har Edwin Gariguez i flere år kjempet mot at norske Intex skal få utvinne lukrativ nikkel på Filippinene. Nå blir Gariguez hedret med en internasjonal miljøpris og 860.000 kroner.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
I samarbeid med blant andre Framtiden i våre hender har Edwin Gariguez i flere år kjempet mot at norske Intex skal få utvinne lukrativ nikkel på Filippinene. Nå blir Gariguez hedret med en internasjonal miljøpris og 860.000 kroner.

Edwin Gariguez har kjempet i mange år mot norske Intex. Nå hedres han for det viktige arbeidet. Edwin Gariguez har kjempet i mange år mot norske Intex. Nå hedres han for det viktige arbeidet.
gruveGruvevirksomheten på Mindoro får kritikk. (Foto: Knut-Erik Helle/Framtiden i våre hender)Siden sluttan av 1990-tallet har det pågått en konflikt mellom det norske gruveselskapet Intex og lokalbefolkningen på den filippinske øya Mindoro. Intex ønsker å utvinne verdifull nikkel på Mindoro, men lokalbefolkningen frykter en slik gruvevirksomhet vil ødelegge økosystemet og forurense vannsystemet på øya, noe som igjen vil gjøre det vanskelig å drive jordbruk på Mindoro. Mindoros urbefolkning vil også bli kraftig påvirket av gruven, ettersom det foreslåtte gruveområdet ligger innenfor deres forfedres land.

Norske Intex har også fått kraftig kritikk fra OECD etter at Framtiden i våre hender klaget dem inn for brudd på internasjonale regler. Intex ble blant annet kritisert av OECD for å bryte menneskerettigheter til befolkningen på Mindoro.

Sentral i kampen mot Intex har filippinske Edwin Gariguez vært. Gariguez er en katolsk prest som har bodd og arbeidet på Mindoro i flere tiår. Motivert av sin religiøse tro og et sterkt ønske om å beskytte miljøet, grunnla han Alliance Against Mining, en bred koalisjon av Mindoro innbyggere. Alt fra folkevalgte til sivile samfunnsgrupper, kirkeledere og urfolk støttet kampen mot gruvedrift på øya. Lokalbefolkningen har også sultestreiket i protest mot Intex. Gariguez mener at dersom det skal være gruvevirksomhet må Mindoro, må det gjøres på en måte som ivaretar miljøet, beskytter urbefolkningens rettigheter og samtidig gir en rettferdig fordeling av de økonomiske godene gruvedrift fører med seg.

For dette arbeidet har Gariguez nå blitt tildelt den prestisjetunge amerikanske Goldman-prisen, en av verdens største miljøpriser. Goldman-prisen ønsker å hedre miljøforkjempere på grasrot-nivå.Hver vinner får en premie på 150.000 amerikanske dollar, eller 860.000 norske kroner.

Gariguez sier han er takknemlig for anerkjennelse og støtten for vårt arbeid med å beskytte miljøet på øya.

– Å beskytte de fattiges rettigheter må gå foran bedriftens grådighet. Vi bør aldri ofre mennesker og miljø for kortsiktig økonomiske interesser, sier Gariguez.

Arild Hermstad gratulerer.Arild Hermstad gratulerer.Framtiden i våre hender lover å fortsette samarbeidet med Gariguez i konflikten mot norske Intex.

– Gariguez viser her hvor viktig det er å arbeide også på grasrotnivå. Framtiden i våre hender er stolt over det Gariguez har fått til i sin kamp mot stort norsk gruveselskap, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Les mer om Intex:

Mulig stoppordre for Intex på Mindoro
Intex på liste over årets etikkverstinger
Intex vil selge til kinesisk selskap
– Norsk selskap bryter menneskerettigheter


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!