Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Besteforeldre aksjonerte mot Statoil

Rundt 50 besteforeldre troppet opp utenfor hovedinngangen til Statoil. Beskjeden fra besteforeldrene til Statoil var klar: – Trekk dere ut av oljesand!
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Rundt 50 besteforeldre troppet opp utenfor hovedinngangen til Statoil. Beskjeden fra besteforeldrene til Statoil var klar: – Trekk dere ut av oljesand!

besteforeldre500Besteforeldrene ber Statoil droppe sitt omstridte oljesandprosjekt. (Foto: Øivind Løtveit)

Framtiden i våre hender var med på å starte Besteforeldreaksjonen, som i dag samlet over 50 besteforeldre til aksjon utenfor hovedinngangen til Statoil på Lysaker. Her overbragte et brev til styret i Staoil hvor det blant annet påpekes at utvinning av oljesand er uforenelig med målet om å begrense de globale klimagassutslippene med to grader. 

– Statoils engasjement i oljesand svekker Norges omdømme, og utvinningen strider mot Statoils vedtatte retningslinjer, står det blant annet i brevet.

Bård Glad Pedersen, informasjonssjef i Statoil, mottok brevet på vegne av selskapet. Han kunne love at det vil bli bragt videre.

Bente Bakke, som er primus motor for aksjonen, er optimistisk, og hun tror kampen for at Statoil skal oppgi sitt oljesandprosjekt til slutt vil lykkes.

– Bredden og oppslutningen mot oljesandutvinning er økende. Svært mange organisasjoner, kirken og mange på grasrota er med. Vi ser nå også at aksje-fond selger sine Statoil aksjer, sier Bakke, som er svært glade for at også Samisk kirkeråd var med på aksjonen.

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, ser også en økende trend i at Statoil-aksjer blir stadig mer omstridt.

– Jeg tror vi vil se enda flere fond som selger seg ut av Statoil, for det er ingen tvil om at Statoils engasjement i oljesand er svært problematisk. Statoil bør bruke sine ressurser og sin kompetanse på å utvikle fornybar energi, sier Hermstad.


Bente Bakke, som tidligere har vært sentral Høyre-medlem, men nå er med i Miljøpartiet De Grønne og Besteforeldreaksjonen, er glad for at stadig flere politikere etter hvert ser det samme som miljøorganisasjonene.

– Til og med innenfor regjeringens kretser er det flere som vil ha Statoil ut. Du finner dem overalt i Ap, SV og Sp. Hvis ikke styret finner det riktig å trekke ut Statoil av oljesand, ja da må regjeringen instruere Statoil-styret, mener Bakke.

Under aksjonen kom en Statoil-ansatt forbi.Han valgte å snu sitt id-skilt.

– Det er kanskje ikke klokt av meg å oppgi navn og bilde, men jeg kan fortelle at det også er betydelig motstand mot oljesand der inne også, sier han og peker inn på den store Statoil-bygningen.

besteforeldre551-500Bård Glad Pedersen i Statoil møter besteforeldrene utenfor Statoils kontor. (Foto: Øivind Løtveit)


Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!