Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Skagenfondene ut av regnskogversting

Framtiden i våre hender og Greenpeace har i lang tid krevd at norske Skagenfondene skal selge seg ut av et selskap som hugger ned viktig regnskog. – Nå har Skagenfondene solgt seg ut, og dette viser at arbeidet vårt nytter, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Framtiden i våre hender og Greenpeace har i lang tid krevd at norske Skagenfondene skal selge seg ut av et selskap som hugger ned viktig regnskog. – Nå har Skagenfondene solgt seg ut, og dette viser at arbeidet vårt nytter, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Kecang Rusmayda foran det som en gang var en frodig regnskog. (Foto: Erik Hagen/Framtiden i våre hender)Kecang Rusmayda foran det som en gang var en frodig regnskog. (Foto: Erik Hagen/Framtiden i våre hender)
Framtiden i våre hender og Greenpeace har satt søkelys på det indonesiske selskap og deres rasering av verdifull regnskog. Høsten 2010 besøkte Framtiden i våre hender Indonesia og områder hvor regnskogstømmer var hogd ned for å forsyne papirprodusenten Indah Kiat med tømmer. Så langt øyet kunne se, stakk det opp stubber av trær der som det egentlig skulle vært regnskog. Hele underslaget besto av myk, kullsvart torvmyr.

– Før i tiden var dette området en vakker skog, men da selskapet kom, ødela de skogen for egen vinnings skyld, fortalte en oppgitt Kecang Rusmadya, som jobber i Greenpeace i Sørøst-Asia.

Framtiden i våre hender avslørte i februar i fjor at Skagenfondene var den tredje største eier i Indah Kiat, og har flere ganger henvendt seg til norske Skagenfondene om saken. I mars i år startet Greenpeace en underskriftskampanje rettet mot Skagenfondene og daglig leder Harald Espedal om denne investeringen.

Nå har Skagenfondene bestemt seg for å selge seg ut av trevirkeselskapet.

– Dette er en viktig beslutning og en god nyhet for alle som er interessert i å bevare verdens regnskog. Det viser at Skagenfondene tar miljøkriminalitet på alvor, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Skagenfondene er en fondsforvalter som har etiske retningslinjer for sine investeringer.

– Helt siden høsten 2011 har vi redusert posten vår i Indah Kiat. Det har vi gjort som en helhetlig vurdering av investeringen i lys av både investeringsfilosofien vår, de etiske retningslinjene og målsetningen om å gi kundene en best mulig risikojustert avkastning, sier Margrethe Vika, som er ansvarlig for selskapskommunikasjon i Skagenfondene til Aftenposten.

Arild Hermstad.Arild Hermstad.Arild Hermstad er godt fornøyd med at Skagenfondene straffer selskap som driver med miljøkriminalitet.

– Det er en klar sammenheng mellom etikk og lønnsomhet, og vi er glade for å se at stadig flere ser denne sammenhengen. Framtiden i våre hender jobber for at det skal innføres strenge etiske retningslinjer for alle kapitalforvaltere, sier Hermstad.

Også det norske oljefondet var tidligere investert i Indah Kiat, men selskapet er ikke å finne i fondets nåværende portefølje. Salget av aksjene i det omstridte selskapet har ikke skjedd som følge av en vurdering fra Etikkrådet, og kan dermed være bestemt av rene finansielle vurderinger.

Framtiden i våre hender har flere researchere som jobber med å overvåke norske næringslivsaktører og investeringene de gjør. For ikke lenge siden kunne vi fortelle om Nordea som tilbød sine kunder å investere i atomvåpenprodusenter. Etter at vi satte søkelys på denne saken, valgte Nordea å selge seg ut av atomvåpen.

Framtiden i våre hender er og var en viktig aktør da Oljefondet fikk på plass sine etiske retningslinjer - både gjennom avsløringer og gjennom arbeidet for å vise at det var finansielt mulig å innføre etiske krav for hele oljefondet.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!