Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Aktivist torturert og drept i Bangladesh

Aminul Islam har i lang tid jobbet for arbeiderrettigheter i Bangladesh. Nå er han funnet torturert og drept.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Aminul Islam har i lang tid jobbet for arbeiderrettigheter i Bangladesh. Nå er han funnet torturert og drept.

Aminul islam2Aminul Islam ble sist sett onsdag 4. april da han gikk fra et møte med en arbeider som hadde bedt ham om hjelp. (Foto: Workers Rights Consortium)

Aminul Islam har selv jobbet som tekstilarbeider, men det var til han bestemte seg for å gjøre noe med de dårlige arbeidsforholdene tekstilarbeiderne jobber under. Nå er han altså funnet torturert og drept i Dhaka. Drapet på Islam har opprørt mange av de 3,6 millioner bangladesherne som jobber i tekstilindustrien.

Liket av Islam ble dumpet utenfor hovedstaden og ble funnet av det lokale politiet. Ifølge politirapporten bar Aminul Islams kropp tegn på brutal tortur.

Det er grunn til å tro at Aminul ble myrdet på grunn av sininnsats i kampen for bedre arbeidsforhold i Bangladesh.

Framtiden i våre hender, som jobber for at arbeiderne som syr klærne våre skal få anstendinge arbeidsforhold og levelønn, er sjokkert over beskjeden fra Bangladesh.

– Vi kondolerer overfor familie, venner og kollegaer som opplever frykt og sorg over det som har skjedd, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender og koordinator for Clean Clothes Campaign Norge.

Aminul Islam jobbet for Bangladesh Center for Worker Solidarity (BCWS) og for Bangladesh Garment and Industrial Workers Federation (BGIWF). Han ble sist sett onsdag  4. april da han gikk fra et møte med en arbeider som hadde bedt ham om hjelp. Tidligere på kvelden, etter å ha observert en politibil parkert utenfor kontoret, lukket Aminul og en kollega det lokale BCWS-kontoret fordi de fryktet å bli trakassert eller arrestert. Aminuls familie og venner lette etter ham tre dager før hans kone gjenkjente kroppen hans på et bilde i en lokal avis.

– Clean Clothes Campaign Norge krever, sammen med resten av vårt nettverk, at bangladeshiske myndigheter umiddelbart starter en uavhengig gransking av drapet hvor målet er å stille gjerningsmennene for retten. Vi anmoder også støttespillere verden over, EU-utsendinger og andre institusjoner, om å legge press på bangladeshiske myndigheter slik at de som har drept Aminul Islam ikke unngår straff, sier koordinator for kampanjen, Carin Leffler.

Undertrykkelse av fagorganiserte og arbeiderrettighetsaktivister i Bangladesh er et alvorlig problem. Arbeidernes protester har blitt møtt med vold gjentatte ganger de siste årene. Særlig gjelder massedemonstrasjonene  mot svært lave lønninger som for snaut to år siden førte til arrestasjon av  flere hundre tekstilarbeidere og fagorganiserte, inkludert Aminul Islam. I juni 2010 ble han anholdt av tjenestemenn fra National Intelligence Service (NSI), etterretningstjenesten i landet. Ifølge Islam ble han utsatt for alvorlig og gjentatt fysisk vold. Fangevokterne sa at overgrepene ville opphøre kun hvis han gikk med på å vitne falskt mot sine kollegaer i BCWS.

Mange fagforeningsledere er fortsatt anklaget for angivelig å ha startet opptøyene. Internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner anser anklagene som grunnløse.Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!