Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Bama: – En utfordrende bransje

BAMA importerer druer fra De Doorns i Sør-Afrika, hvor sesongarbeid, korte arbeidskontrakter og lav lønn holder mange av sesongarbeiderne i fattigdom.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
BAMA importerer druer fra De Doorns i Sør-Afrika, hvor sesongarbeid, korte arbeidskontrakter og lav lønn holder mange av sesongarbeiderne i fattigdom.

DeDoorns 3 of 9De Doorns er Sør-Afrikas nest største produsent av druer for eksport.Norske Bama står for 50 prosent av salget av frukt og grønt i Norge, og bekrefter at de importerer druer fra gårder som ligger i Hex-dalen, hvor De Doorns ligger.
 
– Vi er i en veldig utfordrende bransje, som bygger veldig mye på sesongarbeid, sier Magne Svartbekk, ansvarlig for BAMAs samfunnsansvar.
 
Les om forholdene i De Doorns i artikkelen Søte druer og fattige sesongarbeidere i De Doorns.

Svartbekk sier alle BAMAs leverandører i Sør-Afrika betaler over minstelønn eller litt over minstelønn. Minstelønna er lav, men er fastsatt av myndighetene, gjerne i forhandlinger med fagbevegelsen.
 
– Vi synes selvfølgelig at de er helt galt at folk som jobber 8-9-10-11 timer hver dag skal være fattige. Når de jobber i tillegg 4-5 måneder i året så blir de jo veldig fattige. Vi synes jo at det er galt, men alternativet vårt er å ikke kjøpe noe. Vi kan ikke forandre lover og regler i landet hvor vi handler, men vi insisterer på at lover og regler som finnes må respekteres, sier Svartbekk.
 
Framtiden i våre hender har videre fått omfattende dokumentasjon fra BAMAs samarbeidspartnere i Sør-Afrika, blant annet eksempler på arbeidskontrakter, skriftlige erklæringer fra et titalls gårder på at de betaler minstelønn og gir arbeiderne arbeidskontrakter, og eksempler på ekstern revisjon av  arbeidsforhold på gårdene.

Lite gjennomslag for fagforeningene
Svartbekk besøker jevnlig Sør-Afrika, og sier han besøker gårdene selv og snakker med fagforeningene der de finnes. Han beskriver en situasjon der fagforeningene for landarbeiderne sliter med å få gjennomslag.
 
– På den ene siden er det problemer med at arbeidsgiverne i fruktsektoren – gårdseierne – ikke ønsker fagforeninger. Men på den andre siden så prioriterer ikke de nasjonale fagforeningene å organisere landarbeidere. Det er ikke der den politiske makten ligger.
 
Ifølge Svartbekk har BAMA ingen rett til å kreve at arbeiderne skal få høyere lønn enn de selv har forhandlet fram, men sier de er aktive pådrivere for å få arbeidsgiverne til å heve lønningene og bedre arbeids- og boforholdene utover det lovpålagte.

Vi argumenterer med at bedre levevilkår for arbeiderne også bidrar til å bedre kvalitet og produktivitet.
 
– Vi har jobbet aktivt med produsentene i Sør-Afrika i flere år. Vi ser tydelig en holdningsendring siden vi begynte å jobbe med dette. Det er ikke bare fordi vi presser på, men også fordi myndighetene i Sør-Afrika begynner å bli litt tøffere mot produsentene, avslutter Svartbekk.

– Ingen akademisk øvelse
– De norske importørene kan ikke være akademiske. Det hjelper ikke å ha papirene i orden – importørene må ned på bakken og snakke med arbeiderne, sier Braam Hanekom, leder for organisasjonen Passop, en organisasjon som hjelper zimbabwiske flyktninger i Sør-Afrika.

Ifølge Hanekom er minimumslønna i utgangspunktet for lite til å leve av. Men immigrantarbeiderne har ytterligere problemer. De jobber bare noen måneder av gangen og de får ikke tilgang til arbeidsløshetstrygd som de selv har betalt for. I tillegg kommer problemet med arbeidsformidlere som tar deler av lønna. I jordbrukssektoren er det vanlig med arbeidsformidlere som kobler landarbeidere med gårdseierne. Til gjengjeld tar de deler av lønna fra arbeiderne som betaling.

– Selv om vi skulle forvente at arbeiderne fikk minimumslønna de har krav på, så er arbeidet i seg selv hårreisende, med lange dager, brennende hete om sommeren og bitende kulde om vinteren, sier Braam Hanekom.

Hanekom og hans organisasjon reiser fra Cape Town til De Doorns hver lørdag for å hjelpe zimbabwiske flyktninger i landbruket med oppholdstillatelse og sosiale tjenester.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!