Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Olje og etikkverstinger topper Oljefondet

En gjennomgang som Framtiden i våre hender har gjort av oljefondets ferske årsrapport viser at ni av de ti største investeringene fondet har gjort, har fått alvorlig internasjonal kritikk for sine aktiviteter siste tre år.
 
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
En gjennomgang som Framtiden i våre hender har gjort av oljefondets ferske årsrapport viser at ni av de ti største investeringene fondet har gjort, har fått alvorlig internasjonal kritikk for sine aktiviteter siste tre år.
 

Olje illustrasjon

Oljefondet har i 2011 økt investeringene i fondets topp-10 liste med gjennomsnittlig 27 prosent. Det samme har skjedd med verdens 10 største oljeselskaper. Eierprosenten i selskapene har økt. Etikken har kommet i andre runde.

Nedgangen i de internasjonale aksjemarkedene ga Statens Pensjonsfond - Utland (oljefondet) et tap på 2,5 prosent i 2011, noe som har vakt stor oppmerksomhet. Men fondet har fått lite oppmerksomhet for hvilken strategi som velges i forvaltningen av oljeformuen.

Noen av verdens største aksjeselskaper dominerer listen over Oljefondets største investeringer. Oljefondet har et mandat om å sikre Norges olje-formue for framtidige generasjoner. En gjennomgang som Framtiden i våre hender har gjort av oljefondets ferske årsrapport viser at ni av de ti største investeringene har fått alvorlig internasjonal kritikk for sine aktiviteter siste 3 år.

Oljefondet har samtidig satset tungt på verdens største olje- og gass-selskaper i 2011, på tross av klimautfordringen, og på tross av oljeselskapenes ellers problematiske miljørulleblad. Tre av verdens største oljeselskap finnes på Oljefondets ti største investeringer. Med ett unntak har verdens ti største oljeselskap fått tilført betydelige nye beløp i 2011, viser en gjennomgang Framtiden i våre hender har gjort av Oljefondets årsrapport. I gjennomsnitt har Oljefondet kjøpt seg opp i de store selskapene og i de 10 største oljeselskapene med 27 prosent.


Oljefondets ti største investeringer:

alt
(Gjennomsnittlig økning i de ti største investeringene: 27,1 prosent)

Oljefondets etikk

Helt siden Oljefondet ble etablert og begynte å investere i aksjer har Framtiden i våre hender fulgt Oljefondets portefølje og investeringsprofil. Det ble etterhvert uholdbart politisk å være investert i selskaper som produserer klasevåpen, atomvåpen og landminer eller utfører grove brudd på menneskerettigheter og miljø. Etter en rekke avsløringer og sterkt press ble det til slutt innført etiske retningslinjer i 2004. Flere selskaper er kastet ut av oljefondet på grunn av investeringer i bestemte former for våpen, tobakk og grove menneskerettighetsbrudd. Men de etiske retningslinjene skraper bare overflaten, og en lang rekke verstinger og verstingsektorer dominerer fortsatt Oljefondets portefølje.

Selv om selskapene som topper listen over Oljefondets investeringer ikke er blant de verste selskapene i fondet, er det likevel ikke vanskelig å finne internasjonal kritikk og kampanjer som retter seg mot Oljefondets topp-10 selskaper hvor forvalterne av Oljefondet har økt sine investeringer med 27 prosent i 2011:

Royal Dutch Shell:

Shell tok i august ansvar for  to massive oljeutslipp i Nigerdelta i Nigeria. Det kan ta opp mot 20 år å rydde opp skadene etter utslippene.  FNs utviklingsorganisasjon UNEP slapp i 2011 en omfattende rapport  om miljøskadene i Nigerdeltaet, som konkluderer med at det vil koste opp mot en milliard dollar og flere tiårs arbeid før skadene er utbedret. Shell blir utpekt som selskapet som har står bak mange av skadene, og Amnesty har opprettet en egen kampanje mot Shell.

Nestlé
En internasjonal boikott mot Nestlé ble opprettet allerede i 1977 på grunn av det sveitsiske selskapets aggressive markedsføring av morsmelkserstatning som alternativ til morsmelk. Kampanjen har fått lite oppmerksomhet i Norge de siste årene, men er fortsatt aktiv internasjonalt. Den norske Ammehjelpen anbefaler  boikott av Nestlé, i likhet med en lang rekke internasjonale organisasjoner.

HSBC
Bureau of Investigative Journalism avslørte i 2011  at den britiske banken HSBC var involvert i en rekke kontroversielle oppkjøp av land i Egypt. Etter tidligere president Hosni Mubaraks fall, ble flere av hans tidligere støttespillere etterforsket for korrupsjon. Flere hadde tette bånd til HSBC, som blant annet hadde bidratt med lån til kontroversielle oppkjøp.

Novartis
Den internasjonale organisasjonen Leger uten grenser (MSF) har i flere år kjørt en aktiv kampanje  mot legemiddelfirmaet Novartis. Novartis har i over seks år opprettholdt et søksmål mot den indiske staten for spørsmål om patentrettigheter i produksjon av legemidler.

Vodaphone
Vodaphone hevdet i en reklame i 2011 at de hadde inspirert befolkningen i Egypt til å demonstrere i gatene og dermed bidro til den arabiske våren. I virkeligheten hadde Vodaphone sendt regime-vennlige sms-er til sine abonnenter, og stengte mobilnettet etter ordre fra det pressede regime.  Britiske Vodaphone skapte også overskrifter i  2010 etter å ha unngått et skattekrav på 6 milliarder pund.

BP – British Petroleum
British Petroleum holdt seg unna nye skandaler i 2011, men hadde mer enn nok med å forbedre sitt rykte etter at selskapet sto bak en av historiens verste oljeutslipp i Mexico-golfen i 2010.

Exxon Mobil
Amerikanske ExxonMobil, et av verdens største oljeselskap, lovte i 2005 å slutte å gi økonomisk støtte til grupper som jobbet for å så tvil om klimaendringene. I 2009 ble det avslørt at finansieringen fortsatte.

Roche
I 2010 vant legemiddelfirmaet Roche den åpne avstemningen Public Eye Awards, hvor man kan stemme fram verdens verste selskap. Bakgrunnen var at selskapet reklamerer for og selger medisiner til Kina som er nødvendige i organtransplantasjon. Videre studerer Roche effekten av sine legemidler ved kinesiske klinikker. Bakdelen er at 90 prosent av transplanterte organer i Kina kommer fra henrettede fanger, ifølge begrunnelsen for prisutdelingen. 

Apple
Oljefondets aksjer i Apple var den investeringen i 2011 som ga mest avkastning. 2011 var samtidig året hvor flere grove etiske brudd i Apples produksjon i Kina kom for en dag. Flere av disse er dekket av Framtiden i våre hender tidligere.

GlaxoSmithKline
Vi har ikke funnet noen nye skandaler rundt legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline. Til gjengjeld var selskapet under kraftig kritikk i 2000 for et patentsøksmål mot Sør-Afrika for bruk av kopimedisiner i behandling av HIV. Selskapet ville ikke at det skulle produseres billig kopimedisiner, selv om dette kunne redde mange liv.


Oljeinvesteringer og klima

Oljefondets investeringer i aksjer er etter hensikten et forsøk på å sikre at framtidige generasjoner får glede av verdiene i dagens oljeproduksjon. Elleve prosent av Oljefondets investeringer er i selskaper som driver med olje og gass, til sammen litt over 400 selskaper. En grundig analyse av disse selskapene er vanskelig, ettersom også selskaper som driver med alternativ energi er kategorisert som «Oil & Gas». Når vi har trukket ut ca 20 selskaper med vind, vann og sol i selskapsnavnet, har vi funnet at investeringene i olje- og gasselskap har økt fra 198 milliarder i 2010 til 221 milliarder i 2011. Antallet selskap har økt fra 387 til rundt 407.

Oljefondets årsrapport viser til en reduksjon i avkastningen i olje og gass på 2 prosent, så oppgangen skyldes i hovedsak tilføring av nye midler og kjøp av aksjer i nye selskap.

Det ligger flere utfordringer ved Oljefondets investeringer i olje og gass. En utfordring er at Oljefondets penger kommer fra en kortsiktig naturressurs som vil gå tom. En alternativ og grønn investering ville være å plassere disse pengene i selskaper som sikter mot bærekraftige og fornybar energi, noe Oljefondet kun gjør i liten grad. En annen kjent utfordring er hvordan oljeselskapene bidrar til å forlenge bruken av fossil energi og dermed øker klimatrusselen. Sist men ikke minst står oljeselskapene for noen av de største miljøskandalene de siste årene, som oversikten over illustrerer.

Verdens ti største oljeselskaper:

alt

(gjennomsnittlig økning i de ti største oljeselskapene: 27 prosent)


Les flere artikler om Statens Pensjonsfond - Utland (oljefondet):

16.03.2012: Oljefondet satser på etikkverstinger
16.03.2012: Oljefondet større på olje, mindre på miljø

Oljefondets etikk
Oljefondet har siden det ble etablert blitt fulgt tett opp av organisasjoner som Framtiden i våre hender, på jakt etter investeringer i selskaper som utfører grove brudd på menneskerettigheter og miljø. Innføringen av de etiske retningslinjene i ((ÅR)) og et eget etisk råd har ført til at en rekke selskaper er kastet ut av oljefondet på grunn av investeringer i blant annet atomvåpen, tobakk og grove menneskerettighetsbrudd.
Selv om selskapene som topper listen over Oljefondets investeringer ikke er blant de verste selskapene i fondet, er det likevel ikke vanskelig å finne internasjonal kritikk og kampanjer som retter seg mot Oljefondets prioriterte selskaper:
Royal Dutch Shell:
Shell tok i august ansvar for  to massive oljeutslipp i Nigerdelta i Nigeria. Det kan ta opp mot 20 år å rydde opp skadene etter utslippene.  FNs utviklingsorganisasjon UNEP slapp i 2011 en omfattende rapport  om miljøskadene i Nigerdeltaet, som konkluderer med at det vil koste opp mot en milliard dollar og flere tiårs arbeid før skadene er utbedret. Shell blir utpekt som selskapet som har står bak mange av skadene, og Amnesty har opprettet en egen kampanje mot Shell.
Nestlé
En internasjonal boikott mot Nestlé ble opprettet allerede i 1977 på grunn av det sveitsiske selskapets aggressive markedsføring av morsmelkserstatning som alternativ til morsmelk. Kampanjen har fått lite oppmerksomhet i Norge de siste årene, men er fortsatt aktiv internasjonalt. Den norske Ammehjelpen anbefaler  boikott av Nestlé, i likhet med en lang rekke internasjonale organisasjoner.

HSBC
Bureau of Investigative Journalism avslørte i 2011  at den britiske banken HSBC var involvert i en rekke kontroversielle oppkjøp av land i Egypt. Etter tidligere president Hosni Mubaraks fall, ble flere av hans tidligere støttespillere etterforsket for korrupsjon. Flere hadde tette bånd til HSBC, som blant annet hadde bidratt med lån til kontroversielle oppkjøp.
Novartis
Den internasjonale organisasjonen Leger uten grenser (MSF) har i flere år kjørt en aktiv kampanje  mot legemiddelfirmaet Novartis. Novartis har i over seks år opprettholdt et søksmål mot den indiske staten for spørsmål om patentrettigheter i produksjon av legemidler.
Vodaphone
Vodaphone hevdet i en reklame i 2011 at de hadde inspirert befolkningen i Egypt til å demonstrere i gatene og dermed bidro til den arabiske våren. I virkeligheten hadde Vodaphone sendt regime-vennlige sms-er til sine abonnenter, og stengte mobilnettet etter ordre fra det pressede regime.  Britiske Vodaphone skapte også overskrifter i  2010 etter å ha unngått et skattekrav på 6 milliarder pund.
BP – British Petroleum
British Petroleum holdt seg unna nye skandaler i 2011, men hadde mer enn nok med å forbedre sitt rykte etter at selskapet sto bak en av historiens verste oljeutslipp i Mexico-golfen i 2010.
Exxon Mobil
Amerikanske ExxonMobil, et av verdens største oljeselskap, lovte i 2005 å slutte å gi økonomisk støtte til grupper som jobbet for å så tvil om klimaendringene. I 2009 ble det avslørt at finansieringen fortsatte.
Roche
I 2010 vant legemiddelfirmaet Roche den åpne avstemningen Public Eye Awards, hvor man kan stemme fram verdens verste selskap. Bakgrunnen var at selskapet reklamerer for og selger medisiner til Kina som er nødvendige i organtransplantasjon. Videre studerer Roche effekten av sine legemidler ved kinesiske klinikker. Bakdelen er at 90 prosent av transplanterte organer i Kina kommer fra henrettede fanger, ifølge begrunnelsen for prisutdelingen.  
Apple
Oljefondets aksjer i Apple var den investeringen i 2011 som ga mest avkastning. 2011 var samtidig året hvor flere grove etiske brudd i Apples produksjon i Kina kom for en dag. Flere av disse er dekket av Framtiden i våre hender tidligere.
GlaxoSmithKline
Vi har ikke avdekket noen nye skandaler rundt legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline. Til gjengjeld var selskapet under kraftig kritikk i 2000 for et patentsøksmål mot Sør-Afrika for bruk av kopimedisiner i behandling av HIV.

Oljeinvesteringer og klima
Oljefondets investeringer i aksjer er etter hensikten et forsøk på å sikre at framtidige generasjoner får glede av verdiene i dagens oljeproduksjon. Elleve prosent av Oljefondets investeringer er i selskaper som driver med olje og gass, til sammen litt over 400 selskaper. En grundig analyse av disse selskapene er vanskelig, ettersom også selskaper som driver med alternativ energi er kategorisert som «Oil & Gas». Når vi har trukket ut ca 20 selskaper med vind, vann og sol i selskapsnavnet, har vi funnet at investeringene i olje- og gasselskap har økt fra 198 milliarder i 2010 til 221 milliarder i 2011. Antallet selskap har økt fra
387 til rundt 407. Oljefondets årsrapport viser til en reduksjon i avkastningen i olje og gass på 2 prosent, så oppgangen skyldes i hovedsak tilføring av nye midler og kjøp av aksjer i nye selskap.
Det ligger flere utfordringer ved Oljefondets investeringer i olje og gass. En utfordring er at Oljefondets penger kommer fra en kortsiktig naturressurs som vil gå tom. En alternativ og grønn investering ville være å plassere disse pengene i selskaper som sikter mot bærekraftige og fornybar energi, noe Oljefondet kun gjør i liten grad. En annen kjent utfordring er hvordan oljeselskapene bidrar til å forlenge bruken av fossil energi og dermed øker klimatrusselen. Sist men ikke minst står oljeselskapene for noen av de største miljøskandalene de siste årene, som oversikten over illustrerer.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!