Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Matjåleriet

Astrid Meland skriver 29. mars i VG at kortreist mat er en bløff, og at økologisk mat ikke alltid er bærekraftig eller sunnere. Hun heier fram den industrielle matproduksjonen, fordi den metter flere og gir billigere proteiner.
Bildet viser sprøyting med pesticider, noe som er vanlig innen industriell matproduksjon. (Foto: Ecoagriculture Partners/Flickr)
Bildet viser sprøyting med pesticider, noe som er vanlig innen industriell matproduksjon. (Foto: Ecoagriculture Partners/Flickr)
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Astrid Meland skriver 29. mars i VG at kortreist mat er en bløff, og at økologisk mat ikke alltid er bærekraftig eller sunnere. Hun heier fram den industrielle matproduksjonen, fordi den metter flere og gir billigere proteiner.

  • Dette debattinnlegget, skrevet av seniorrådgiver Liv Thoring,
    har også stått på trykk i VG. Innlegget er et svar på Astrid Melands innlegg

Meland generaliserer og overforenkler. Jeg er enig med henne i at det er bra å utnytte alt kjøttet på dyra - også MUK (kjøttrester, bindevev, slintrer og brusk). Hun har rett i at importert mat kan være bedre enn lokal mat. For eksempler bidrar frilandstomater fra Spania med mindre klimagassutslipp enn tomater produsert i oppvarmede drivhus i nord. Men det er ingen tvil om at lokale matvarer generelt fører til lavere utslipp enn importerte.

Meland tar feil når hun hevder at økologisk mat ikke er bærekraftig.
Klimapåvirkning fra økologisk jordbruk er betydelig lavere enn fra konvensjonelt, ifølge en nyere svensk studie. Hovedårsaken er at økologisk landbruk ikke tillater bruk av kunstgjødsel.

Økologiske produkter skal heller ikke sprøytes med kjemiske plantevernmidler. Mattilsynet anbefaler produsenter av barnemat å bruke økologiske grønnsaker.

Det er ikke skikkelig utredet hva cocktaileffekten av alle sprøytemiddelrester i maten gjør med helsa vår på lengre sikt. Det bekymrer tydeligvis stadig flere småbarnsforeldre, siden salget av økologisk barnemat økte med hele 53 prosent i fjor. Liv Thoring180 Liv Thoring, Framtiden i våre hender

Ved Universitetet i Oslo er det også gjort studier som konkluderer med at økologisk mat har høyere innhold av antioksidanter i plantevekster samt fettløselige vitaminer og omega-3-fettsyrer i animalske produkter - enn konvensjonelle matvarer.


Økologisk matproduksjon tar hensyn til at natur, artsmangfold, klima, mennesker og dyr har bedre av mat som lages ved naturlige metoder uten tilsetting av giftstoffer, bruk av kunstgjødsel eller genmodifiserte arter.

Økologiske dyrkingsmetoder krever i mange tilfeller større areal per produserte energienhet. Men det er fullt mulig å mette en stadig økende verdensbefolkning ved mer produksjon av økologisk mat, hvis vi spiser mindre kjøtt og mer plantekost. Produksjon av en kilo oksekjøtt krever 90 ganger mer areal, 200 ganger mer vann og gir 75 ganger så mye klimagassutslipp som en kilo poteter. Om lag 80 prosent av alt korn som produseres i verden havner i dyremager.

Det er ikke matsnobberi å tenke på hva du spiser, det er å ta ansvar. Det vil vi gjerne gjøre uten Astrid Melands moralske pekefinger.                              _________________________________________

Framtiden i våre hender har sammen med Oikos - Økologisk Norge og Grønn Hverdag startet en underskriftskampanje mot en politikk som tillater stadig mer sprøytemiddelrester i maten vår.

Bli med og si nei til mer gift i maten du også!

Økometoder dobler avlingene i u-land


Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!