Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Ofrer livet for buksene våre

Å gå med slitte dongeribukser har blitt mote. Men vet du hvordan buksene lages? En ny rapport forteller om arbeidere i Bangladesh som jobber med livet som innsats.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Å gå med slitte dongeribukser har blitt mote. Men vet du hvordan buksene lages? En ny rapport forteller om arbeidere i Bangladesh som jobber med livet som innsats.

Sandblasting bangladeshManuell sandblåsing uten riktig verneutstyr, noe denne arbeideren ikke har, er svært helseskadelig. (Foto: AMRF)
Kunstig slitte jeans er bukser som i utgangspunktet er mørke, men som er behandlet slik at deler av buksen er lysere og ser slitte ut. Dette har etter hvert blitt mote, og alle de store merkevarene tilbyr slitte jeans.

Problemet er bare at en av metoden som brukes for å få buksene til å se slitte ut, kan være livsfarlig for de som lager buksene. Metoden heter sandblåsing og består i å blåse små, men harde sandkorn på den delen av buksen som skal se slitt ut. Dette fører til mye støv. Når arbeiderne puster inn disse små kornene, som inneholder mineralet kvarts, står de i fare for å utvikle den uhelbredelige lungesykdommen silikose.


Ettersom flere fabrikkarbeidere, spesielt i Tyrkia, har mistet livet eller fått alvorlig sykdom, sier flere av verdens største kleskjeder at de ikke tillater bruk av sandblåsing. En ny rapport fra nettverket Clean Clothes Campaign, som Framtiden i våre hender er en del av, viser dessverre at det motsatte skjer. 73 arbeidere fordelt på syv fabrikker i Bangladesh har blitt intervjuet. Her er noe av det de har fortalt:

  • Arbeidere ved tekstilfabrikker i Bangladesh utfører sandblåsing av jeans. Dermed utsettes de for stor helserisiko. Mange arbeidere kjenner ikke farene ved slik produksjon.
  • I fabrikkene utføres både manuell og mekanisk sandblåsing. Manuell sandblåsing utgjør klart største helserisikoen fodri kvartholdig støv pustes inn direkte.
  • En fabrikkeier som ble intervjuet sier at det er umulig å produsere noen av designene som etterspørres av merkevareselskapene uten bruk av sandblåsing som blekingsmetode.
  • Sandblåsing skjer til tider om natten, angivelig for å unngå at arbeidet avsløres gjennom kontroller av produksjonsstedet.

Det er grunn til å tro at sandblåsing forekommer ved fabrikker som produserer for kjente merkevareselskaper som H&M, Levi’s, Esprit, Lee, Zara, Diesel og Dolce&Gabbana.

– Med unntak for sistnevnte har alle disse klesmerkene vedtatt en politikk som forbyr sandblåsing i egen leverandørkjede. Den nye rapporten fra Bangladesh viser dessverre at sandblåsing fremdeles skjer, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.

Hun krever at kleskjedene tar sitt ansvar på alvor og får slutt på all farlig sandblåsing.

– Sandblåsing er en livsfarlig metode som vi må få slutt på. Sandblåsing er en billig metode, men det er ikke akseptabelt at helse og menneskeliv ofres for høy fortjeneste. sier Leffler.

I den nye rapporten fra Bangladesh kommer det fram at flere av arbeiderne som ble intervjuet lider av konstant hoste og pusteproblemer. De brukte gamle maskiner, og blir tvunget til å jobbe opp til tolv timer om dagen i støvete og dårlig ventilerte rom, uten tilstrekkelig sikkerhet beskyttelse. Majoriteten av intervjuobjektene hadde kolleger som var blitt syke.

Clean Clothes Campaign og Framtiden i våre hender jobber for at sandblåsing som metode for å slite ut jeans skal avvikles totalt.

– Det arbeidet vil vi fortsette med helt til vi lykkes og ingen bukser sandblåses lenger, sier Leffler.


Hun sier det er vanskelig for forbrukere å vite om den slitte buksen du finner i butikken er slitt ved hjelp av sandblåsing eller en annen trygg metode.

– Mange slitte jeans lages ved en trygg metode. Men vil du være helt sikker på å ikke kjøpe en sandblåst bukse, kan du for eksempel velge buksen som ikke er slitt. Vi vet også at forbrukerpress mot de store kjedene så hjelper, så det å ta en telefon eller sende mail til ledelsen i selskapet kan også være en idé, sier Leffler, som uansett vil love å jobbe videre med denne saken på vegne av arbeiderne og forbrukere.

Tidligere har også LO-leder Roar Flåthen tatt sterk avstand fra sandblåsing.

– For LO betyr det ikke noe om buksene er mørke eller lyse, men vi aksepterer ikke en produksjon som gjør arbeiderne syke. Den norske klesbransjen kan ikke profittere på at utenlandske arbeidere må ofre helsa. Jeg utfordrer derfor hele bransjen, fra importører til butikkene, om å ta ansvar. Og jeg oppfordrer også hver enkelt om å være bevisst på hvilke bukser man kjøper, sier Flåthen.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!