Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Vi trenger ikke flere oljeingeniører

Klimatrusselen fortrenges. Det satses som aldri før i oljeindustrien.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Klimatrusselen fortrenges. Det satses som aldri før i oljeindustrien.


I år skal investeringene igjen sette rekord. Det skal brukes 186 milliarder kroner, anslår Statistisk Sentralbyrå, en økning på 44,9 milliarder fra i fjor. Samtidig melder NAV at det mangler 5500 ingeniører i oljebransjen.

Norsk industri er delt i to. Norske oljelønninger har krøpet over en million kroner i gjennomsnitt, og er høyest i verden. Resten av industrien klarer ikke å konkurrere, og flytter ut eller legger ned. Industrien som forlenger fossilalderen vokser, annen industri bukker under. Samtidig må den største industriomleggingen verden har sett komme de neste tiårene. I 2050 må Norge være et nullutslippssamfunn.
 
En fremtidsrettet fagbevegelse må kjempe for grønne arbeidsplasser. Deler av fagbevegelsen gjør det, men LO henger igjen. En fremtidsrettet regjering må gjøre som Tyskland, Sverige og Danmark og snarest lage en tidsplan for å gjøre Norge til et klimavennlig land, med radikale tiltak  for energisparing, energieffektivisering og fornybar energi.
 
Investeringene i olje og gass må reduseres raskt i årene som kommer. CO2-avgiften må skrus kraftig opp, og all industri må etter hvert produsere uten klimagassutslipp.

For å klare den jobben, trenger ikke Norge flere oljeingeniører med spesialkompetanse i å øke utvinningen av olje og gass. De må omskoleres. Det er i hvert fall ingen tvil om at det er et stort potensial for fornybar energi!