Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kirken vil selge seg ut av Statoil

Den norske kirke vil kvitte seg med sine aksjer i Statoil dersom ikke selskapet dropper miljøfiendtlig oljesand. Også Erling Sande (Sp), leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, ber Statoil droppe oljesand.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Den norske kirke vil kvitte seg med sine aksjer i Statoil dersom ikke selskapet dropper miljøfiendtlig oljesand. Også Erling Sande (Sp), leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, ber Statoil droppe oljesand.


Oljesand-ALbertaOljesandutvinning i Alberta, Canada, er en miljøfiendtlig måte å utvinne energi på. (Foto: istock)

Opprøret mot Statoils oljesandprosjekt i Canada vokser. Nå er det ikke bare miljøorganisasjoner og den berørte lokalbefolkningen i Canada som ber Statoil droppe sitt oljesandprosjekt. Flere internasjonale fond har allerede solgt, eller varslet at de vil selge sine aksjer i Statoil. Nå vil også Den norske kirke, som eier Statoil-aksjer for 14 millioner kroner, at Kirkens investeringsselskap OVF selger sine aksjer i Nordens største selskap dersom ikke Statoil snur i oljesandsaken.

– Hvis ikke Statoil endrer sin politikk, kommer vi til å oppfordre OVF til å selge seg ut av Statoil etter generalforsamlingen, sier Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd til NRK.

Hun mener at tjæresandprosjektet er uetisk av to grunner.

– Det ene er de alvorlige miljøkonsekvensene, og det andre er at det ødelegger for urfolkenes næringsgrunnlag, sier Hagen Agøy.

Erling Sande, både leder for Stortingets energi- og miljøkomité og partikollega med oljeminister Ola Borten Moe i Senterpartiet, har nylig vært i Canada og besøkt oljesandanlegget.

– Jeg skal innrømme at jeg var skeptisk til oljesandutvinning før jeg reiste, men jeg har lyttet og sett med åpne sanser og åpent sinn, skriver Sande i sin blogg.

erlingsandeErling Sande (Sp).Hans konklusjon etter besøket er likevel klar.

– Statoil bør selge seg ut av oljesandprosjektet sitt i Canada, mener Sande. Han begrunner dette slik.

– Oljesand er blant de mest klimafiendtlige måtene å utvinne fossil energi på. CO2-utslippene fra oljesand er opp til 13 ganger høyere enn de som kommer fra plattformene i Nordsjøen. Selv om Statoil håper å redusere utslippene etter hvert, vil de likevel fortsatt være skyhøyt over det vi har på norsk sokkel og som er blant de største utfordringene her i landet, mener Sande.

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, er ikke overrasket over at stadig flere kommer til den konklusjonen Sande og Den norske kirke nå gjør.

– Jeg tror vi vil se enda flere fond som selger seg ut av Statoil, for det er ingen tvil om at Statoils engasjement i oljesand er svært problematisk. Statoil bør bruke sine ressurser og sin kompetanse på å utvikle fornybar energi, sier Hermstad.
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!