Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Kirken vil selge seg ut av Statoil

Den norske kirke vil kvitte seg med sine aksjer i Statoil dersom ikke selskapet dropper miljøfiendtlig oljesand. Også Erling Sande (Sp), leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, ber Statoil droppe oljesand.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Den norske kirke vil kvitte seg med sine aksjer i Statoil dersom ikke selskapet dropper miljøfiendtlig oljesand. Også Erling Sande (Sp), leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, ber Statoil droppe oljesand.


Oljesand-ALbertaOljesandutvinning i Alberta, Canada, er en miljøfiendtlig måte å utvinne energi på. (Foto: istock)

Opprøret mot Statoils oljesandprosjekt i Canada vokser. Nå er det ikke bare miljøorganisasjoner og den berørte lokalbefolkningen i Canada som ber Statoil droppe sitt oljesandprosjekt. Flere internasjonale fond har allerede solgt, eller varslet at de vil selge sine aksjer i Statoil. Nå vil også Den norske kirke, som eier Statoil-aksjer for 14 millioner kroner, at Kirkens investeringsselskap OVF selger sine aksjer i Nordens største selskap dersom ikke Statoil snur i oljesandsaken.

– Hvis ikke Statoil endrer sin politikk, kommer vi til å oppfordre OVF til å selge seg ut av Statoil etter generalforsamlingen, sier Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd til NRK.

Hun mener at tjæresandprosjektet er uetisk av to grunner.

– Det ene er de alvorlige miljøkonsekvensene, og det andre er at det ødelegger for urfolkenes næringsgrunnlag, sier Hagen Agøy.

Erling Sande, både leder for Stortingets energi- og miljøkomité og partikollega med oljeminister Ola Borten Moe i Senterpartiet, har nylig vært i Canada og besøkt oljesandanlegget.

– Jeg skal innrømme at jeg var skeptisk til oljesandutvinning før jeg reiste, men jeg har lyttet og sett med åpne sanser og åpent sinn, skriver Sande i sin blogg.

erlingsandeErling Sande (Sp).Hans konklusjon etter besøket er likevel klar.

– Statoil bør selge seg ut av oljesandprosjektet sitt i Canada, mener Sande. Han begrunner dette slik.

– Oljesand er blant de mest klimafiendtlige måtene å utvinne fossil energi på. CO2-utslippene fra oljesand er opp til 13 ganger høyere enn de som kommer fra plattformene i Nordsjøen. Selv om Statoil håper å redusere utslippene etter hvert, vil de likevel fortsatt være skyhøyt over det vi har på norsk sokkel og som er blant de største utfordringene her i landet, mener Sande.

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, er ikke overrasket over at stadig flere kommer til den konklusjonen Sande og Den norske kirke nå gjør.

– Jeg tror vi vil se enda flere fond som selger seg ut av Statoil, for det er ingen tvil om at Statoils engasjement i oljesand er svært problematisk. Statoil bør bruke sine ressurser og sin kompetanse på å utvikle fornybar energi, sier Hermstad.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!