Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Salg av solceller eksploderte i 2011

Subsidiekutt, fallende priser, overproduksjon og permitteringer preget fjorårets nyhetsbilde om solenergi, men det globale solcelle-markedet økte med 40 prosent og nådde rekordhøye 27,4 gigawatt (GW).
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Subsidiekutt, fallende priser, overproduksjon og permitteringer preget fjorårets nyhetsbilde om solenergi, men det globale solcelle-markedet økte med 40 prosent og nådde rekordhøye 27,4 gigawatt (GW).


 PV marked globalt2011

Dette kom fram da den årlige PV-markedsrapporten, Marketbuzz 2012 ble publisert av Solarbuzz.

Prisen på elektrisk solkraft har falt mer enn 70 prosent de tre siste årene, og ligger nå på rundt 1 krone per kilowattime inkludert nettkostnader. Prisen vil - i følge rapporten - falle med ytterligere omlag 50 prosent de neste fem årene blant annet på grunn av ny produksjonsteknologi og mer effektive solceller. Solkraft er allerede i dag konkurransedyktig med kull, olje og gass i mange deler av verden, og vil med ytterligere kraftig priskutt bli enormt ettertraktet på markedet de kommende årene. Solenergi står snart helt på egne bein - uten subsidiering, det gjør imidlertid ikke den fossile energien.

Ifølge IEA utgjorde subsidiene til fossil energibruk over 400 milliarder dollar i 2010, det nidobbelte av støtten til fornybar energi. Og da er det ikke inkludert i regningen det disse bransjene påfører samfunnet i form av klimaendringer, lokal forurensning, millitærutgifter, krigsødeleggelser og død mm.

Problemene for REC med nedleggelser i Norge, skyldes ikke markedssvikt, men knallhard konkurranse som følge av subsidiekutt og prisnedgang. Kina og Taiwan stod for 74 prosent av den globale solcelleproduksjon i fjor, det er en økning fra 63 prosent i 2010, og billige produksjonskostnader er hovedårsaken til prisfallet. For fem år siden hadde Kina nesten ingen slik produksjon.

De fem beste PV markedene Tyskland, Italia, Kina, USA og Frankrike stod for 74 prosent av den globale etterspørselen. Kina alene økte med formidable 470 prosent, og er nå verdens tredje største marked, - opp fra en syvende plass i 2010. Folkerike India har også hatt en gledelig vekst.

Europeiske land stod for 68 prosent av verdens etterspørsel, noe som utgjorde 18,7 GW. Dette er en nedgang fra 82 prosent i 2010. En sterk vekst i Frankrike og Italia, kombinert med at tysk etterspørsel holdt seg på samme høye nivå som i 2010, gjorde at disse tre landene samlet utgjorde 82 prosent av det europeiske markedet. Det er også gledelig å se at England og Belgia har hatt en kraftig øknig. De engelske feed-in tariffene og belgiske grønne sertifikater har bidratt til veksten.

Til tross for en kraftig prisreduksjon, genererte PV industrien i fjor 93 milliarder dollar i global omsetning, noe som tilsvarte en økning på 12 prosent fra året før.

Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!