Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljefondet satser på etikkverstinger

Oljefondet skryter av Apple som den investeringen som ga størst fortjeneste i 2011. Problemet er at Oljefondet tjener mye penger på selskaper som har fått mye kritikk for grove brudd på arbeidsmiljølover og manglende samfunnsansvar.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Oljefondet skryter av Apple som den investeringen som ga størst fortjeneste i 2011. Problemet er at Oljefondet tjener mye penger på selskaper som har fått mye kritikk for grove brudd på arbeidsmiljølover og manglende samfunnsansvar.

AppleOljefondet har tjent mye penger på Apple.
Apple er enkeltinvesteringen som ga Oljefondet størst fortjeneste i 2011. Samtidig er oppkjøpet av aksjer for nær én milliard kroner i det sveitsiske selskapet Glencore, det største oppkjøpet fondet gjorde. Begge selskapene har vært kritisert av en rekke internasjonale aktører og omtalt av Framtiden i våre hender i året som gikk. 


Stor bit av et råttent eple

Enkeltinvesteringen som ga Oljefondet størst avkastning i fjor, var Apple. Fondet har i løpet av fjoråret økt verdien av aksjebeholdningen i IT-giganten fra 12 til 16 milliarder.  Framtiden i våre hender har i månedene som har gått skrevet en rekke saker om etikktrøbbel hos Apple  og listen over kritikkverdige forhold i selskapets leverandørkjede har blitt stadig lengre:

• Høye selvmordstall blant ansatte ved Foxconn, Apples største underleverandør i Kina .
• Mye overtid, bruk av mindreårige arbeidere og overgrep på fabrikkene.
• Uverdige boforhold for arbeiderne.
• Alvorlige miljøskadelige utslipp fra fabrikkene.

Hundretusenvis av mennesker over hele verden har skrevet under på en rekke kampanjer for å få Apple til å forbedre arbeids- og boforholdene for arbeiderne som produserer blant annet Ipad og Iphone.

Satser på omstridt råvaregigant

Det største aksjesalget Oljefondet deltok i som kjøper i løpet av fjoråret var i gruve- og råvaregiganten Glencore. 
Det sveitsiske selskapet har fått hard kritikk for miljøødeleggelser, menneskerettighetsbrudd i Kongo  og er klaget inn for OECD i Sveits for skatteunndragelser i Zambia. Oljefondet har obligasjoner for 265  millioner i Glencore Finance Europa SA, for 31 millioner i Glencore Funding LLC. I løpet av fjoråret kjøpte de også aksjer for 943 millioner i Glencore International plc.

Blackrock

Framtiden i våre hender har tidligere satt søkelys på Blackrock,  et investeringsselskap som investerer i mange av selskapene hvor oljefondet selv har trukket seg ut.
Gjennom Blackrock får dermed alle de utestengte selskapene glede av oljefondets investeringer, på tross av brudd på Oljefondets etiske retningslinjer. Oljefondets aksjebeholdning i Blackrock er fortsatt  på over 10 milliarder kroner. Oljefondet går dermed inn kjøkkenveien i en rekke selskaper som etikkrådet har svartelistet .


 

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!