Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljefondet større på olje, mindre på miljø

Den ferske årsrapporten viser at Oljefondet i 2011 økte sine investeringer i olje- og gasselskap, mens verdien av investeringene i fornybar energi synker. – Skuffende, mener Arild Hermstad og Framtiden i våre hender.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Den ferske årsrapporten viser at Oljefondet i 2011 økte sine investeringer i olje- og gasselskap, mens verdien av investeringene i fornybar energi synker. – Skuffende, mener Arild Hermstad og Framtiden i våre hender.

yngve slyngstadYngve Slyngstad er leder for et oljefond som satster mer på olje og mindre på miljø. (Foto: Norges Bank)
                                                  Les også: Oljefondet satser på etikkverstinger

Statens Pensjonsfond Utland, også kalt Oljefondet, har lansert sin årsrapport for 2011. Den viser blant annet at:

  • Oljefondet tapte 86 milliarder i 2011.
  • Investeringene i olje- og gasselskap øker. Fra 198 milliarder i 2010 til 221 milliarder i 2011. Antallet olje- og gass-selskaper i portføljen har økt fra 387 til rundt 407.
  • De miljørelaterte investeringene, som for eksempel i fornybar energi, var i 2010 på 25,7 milliarder, verdien sank til 21,1 milliarder i 2011.
  • Mens investeringene i olje øker, er det gledelig å se at investeringene i kull synker.

Framtiden i våre hender er skuffet over at Oljefondet investerer mer penger i olje og gass, og mindre i miljø. Oljefondet skriver i sin årsrapport at nedgangen i miljøinvesteringene skyldes nedgangen i aksjemarkedene, som særlig rammer produsenter av fornybar energi.

– Dette er ikke offensivt nok, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender. Han mener investeringer i fornybar energi og teknologi må ses på som langsiktige investeringer.

– Det er slike investeringer som skal til for at vi skal klare å redusere de globale utslippene. Med tanke på at vi tjener oss rike på klimaødeleggende virksomhet har vi et enormt ansvar for å bidra til en fossilfri verden gjennom hvordan vi investerer avkastningen. Vi mener at klimahensyn må bli førende for forvaltningen av Oljefondet, sier Hermstad.

Framtiden i våre hender har gått gjennom årsrapporten til Oljefondet og funnet at i verdens ti største olje- og gass-selskaper har investeringene økt fra 68 milliarder i 2010 til 88 milliarder i 2011. På listen over oljefondets ti største aksjeinvesteringer finner vi Royal Dutch Shell, BP og Exxon.

Finansdepartementet har lagt opp til at investeringene rettet mot miljø skal være i intervallet 20-30 mrd.

– Finansdepartementet må doble dette intervallet. Miljøinvesteringene er småpenger i forhold til investeringene i olje og gass. Klimahensyn må bli en mye sterkere faktor i forvaltningen av Oljefondet, mener Hermstad.

Framtiden i våre hender mener at dersom Oljefondets skal leve opp til sitt formål, bør pengene i det minste investeres i en alternativ og grønn framtid.

– Vi må prioritere vekk den kortsiktige og klimaskadelige oljen, og i stedet velge bærekraftig og gjenvinnbar energi som sol, vind og vannkraft, sier Hermstad.

En positiv utvikling i årsrapporten, er en nedgang i pensjonsfondets investeringer i kull. Gjennomgangen Framtiden i våre hender har gjort viser blant annet at aksjebeholdningen i  kullgiganten Peabody Energy er redusert fra 1,2 milliarder til 397 millioner. Det samme gjelder investeringene i  en av de farligste og mest forurensede industriene; kinesisk kullindustri. Aksjebeholdningene i de to gigantene  China Shenhua Energy og China Coal Energy er redusert med til sammen 474 millioner.

Årsrapporten viser også at Oljefondet nærmer seg gamle høyder i tilførselen av midler fra norsk olje- og gass med en tilførsel på 271 mrd fra staten i 2011. Det betyr at Norge tjener mer penger på olje og gass enn før, og at disse pengene settes inn i Oljefondet.

(Merk: I oljefondets aksjeportfølje er 423 selskaper merket som «Oil & Gas». Framtiden i våre hender har trukket fra 16 selskaper som åpenbart driver med miljøvennlig energi og er feilmerket av SPU. Blant de resterende kan det med andre ord finnes flere selskaper som burde trekkes fra. Aksjeverdien for olje- og gass-selskaper kan da også ligge noe lavere enn tallene vi har funnet.)

Les også: Oljefondet satser på etikkverstinger
Bli med på tidenes klimadugnad!

Bli med på tidenes klimadugnad!

Vis hva du gjør for klimaet og krev en tøffere klimapolitikk.

Bli med!

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!