Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Tror flere vil selge seg ut av Statoil

Et britisk fond har solgt seg ut av Statoil i protest mot selskapets utvinning av oljesand. Britene er ikke de første – og trolig heller ikke de siste som vraker Statoil.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Et britisk fond har solgt seg ut av Statoil i protest mot selskapets utvinning av oljesand. Britene er ikke de første – og trolig heller ikke de siste som vraker Statoil.

tarsandoppflgFra en av mange protester mot oljesandutvinning i Alberta, Canada. (Foto: Rob_/flickr)
Statoils kontroversielle investeringer i oljesand i Canada har fått det britiske kirkefondet Ecclesiastical Investment til å fjerne Statoil fra sine etiske fond. Tidligere har også Swedbank og den svenske kirkes investeringsfond trukket seg ut i protest mot Statoils engasjement i oljesand.

– Vi kunne ikke investere i Statoil så lenge de utvinne svært miljøskadelig oljesand. Oljeselskapene må være veldig bra på etikk og bærekraft for å møte våre krav, og i dagens situasjon tilfredsstiller få oljeselskap våre krav. I stedet investerer vi i selskap som satser på fornybar energi, sier Gunnela Hahn, ansvarlig for etiske plasseringer i den svenske kirkes investeringsfond.

Ifølge WWF og Greenpeace, som har gitt råd til britiske Ecclesiastical Investment om å trekke seg ut av Statoil, finnes det flere fond som har gjort det samme.

– Men de ønsker ikke å si det høyt eller gå ut med dette offentlig, sier Martin Norman i Greenpeace.

Han forventer flere fond som prioriterer etikk og samfunnsansvar vil trekke seg ut av Statoil i tiden som kommer. Det samme gjør Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

– Det er viktig at fond som Ecclesiastical Investment, Swedbank og den svenske kirke går foran som gode eksempler. Nå må vi jobbe for at også norske fond følger etter. Det er ikke tvil om at Statoils engasjement i oljesand er svært problematisk. Dette er noe de bør holde seg unna og i stedet bruke sine ressurser og kompetanse på å utvikle fornybar energi. Verden trenger fornybar energi, ikke fossil, sier Hermstad.

Opplysningsvesenets fond, som forvalter verdier på vegne av den norske kirke, eier aksjer i Statoil. Også de er kritiske til Statoils oljesandprosjekt, men foreløpig har de ikke vurdert å selge seg ut.

– Opplysningsvesenets fond har ved Statoils to siste generalforsamlinger gitt sin støtte til forslaget fra WWF og Greenpeace om at Statoil bør trekke seg ut av oljesandutvinning i Canada, sier informasjonsansvarlig Judy Velle Hafredal til Framtiden i våre hender.

Johan Florén, kommunikasjonssjef i det svenske fondet AP7 sier de er kjent med saken, men at de ikke vil trekke seg ut av Statoil. – Det er ingen internasjonal konvensjon mot oljesand, sier Florén til Framtiden i våre hender.

Det norske fondet KLP har aksjer i Statoil, men leder for ansvarlige investering Jeanett Bergan sier det heller ikke for KLP er aktuelt følge Ecclesiastical Investments eksempel.

– Vi utelukker selskaper på bakgrunn av grove og systematiske brudd på internasjonale standarder for miljø og menneskerettigheter. Statoils investeringer i oljesand går ikke inn under den typen brudd, sier Bergan.

– Når det er sagt så har vi en dialog med Statoil hvor vi har uttrykt at vi forventer at utvinningen av olje fra oljesand skal gjøres på en måte som ivaretar internasjonale normer for miljø, sier Bergan.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!