Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Slik unngår du uetiske fond

Framtiden i våre hender har fortalt historien om norske banker som tilbyr sine kunder å spekulere i sult og matvarekriser. – Krev ansvar eller bytt bank, oppfordrer Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Framtiden i våre hender har fortalt historien om norske banker som tilbyr sine kunder å spekulere i sult og matvarekriser. – Krev ansvar eller bytt bank, oppfordrer Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

EgyptI 2008 steg prisene på mat og råvarer over hele verden, og det førte til krise blant verdens fattigste. Dette bildet er fra en brødkø i Egypt 2008. (Foto: Nasser Nouri/flickr)
Det er tre norske banker som tilbyr private kunder investeringer i fond som baserer seg på jordbruksråvarer. Det betyr, enkelt fortalt, at bankene satser å tjene penger på at matvareprisene i verden svinger. Problemet er bare at verdens fattigste er svært sårbare overfor svingende matvarepriser. Mat skal ikke bli mye dyrere før mange havner i sultkatastrofer.

Høye matvarepriser har mange årsaker, men en tung aktør som FN - og en rekke andre aktører som jobber med matvarer - konkluderer med at spekulasjon i jordbruksråvarer som hvete, mais, ris, soya og matolje bidrar til usikre og ustabile matvarepriser.


De tre norske bankene som tilbyr ulike spareløsninger basert på jordbruksvarer er Handelsbanken, Gjensidige og Sparebank1. Selv om disse bankene hevder deres fond ikke påvirker matvareprisene, har en av konkurrentene deres - Nordea - konkludert med det motsatte og valgt å slutte å selge spareproduktet «Nordea Jorbruksråvarer». Fordi de mener det er uetisk.

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, er sterkt kritisk til fondene som tilbys av Handelsbanken, Gjensidige og Sparebank1.

– Disse spareproduktene bidrar ikke til at det blir produsert mer mat i verden. De bidrar bare til at spekulanter skal tjene på økende matpriser. De som taper på denne spekulasjon er verdens fattige, sier Hermstad, og legger til:

– De som allerede bruker nesten hele lønnen sin på mat, risikerer dårligere ernæring som følge av spekulasjon fra norske og internasjonale banker. Det må norske bankkunder si nei til.

Hermstad oppfordrer alle kunder om å konfrontere Handelsbanken, Gjensidige og Sparebank1 om å trekke fond som baserer seg på jordbruksvarer.

– Bankenes har et etisk ansvar, og de kan ikke gjemme seg bak argumenter om usikkerhet rundt denne typen spareprodukter. Er de usikre, kan de gjerne ta kontakt med eksperter som kan mer om verdens matvaresituasjon. De er klare og tydelige i sine anbefalinger, ifølge Hermstad.
 
Du kan lese mer om dette temaet i saken «Lar privatkunder spekulere i råvarer».

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!