Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Oljefondselskap i miljøtrøbbel

Zambiske myndigheter har stengt deler av en gruve tilhørende det sveitsiske selskapet Glencore Internationals etter at en inspeksjon avslørte store utslipp av syre. Oljefondet har satset nye millioner på selskapet i løpet av 2011.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Zambiske myndigheter har stengt deler av en gruve tilhørende det sveitsiske selskapet Glencore Internationals etter at en inspeksjon avslørte store utslipp av syre. Oljefondet har satset nye millioner på selskapet i løpet av 2011.

mines zambia_edOljefondet satser stort på selskapet Glencore som er anklaget for mijøskade i Zambia. (Foto:Flickr)

I september i fjor skrev Framtiden i våre hender om den sveitsiske råvare- og gruvegiganten Glencore som har blitt kritisert for grov miljøforurensing i Mopani-gruvene i Zambia. Gruvene skal ha hatt utslipp av svoveldioksid som langt overskred grenseverdiene for luftkvalitet gitt av Verdens helseorganisasjon (WHO).

Denne uken har zambiske myndigheter beordret selskapet om å stanse utvinning fra deler av den samme gruven, etter at en inspeksjon viste skadelige syreutslipp, skriver Reuters.

Kobberet og kobolten som hentes ut fra Mopani-gruven utvinnes blant annet gjennom en teknikk som kalles «heap leaching». Denne metoden går ut på at hauger med malm dynkes i syre og metallene vaskes ut. Ifølge Chama Mwansa, talsperson for Zambia Environmental Management Agency (ZEMA), har lokalbefolkningen som lever i områdene rundt gruven opplevd at damp fra denne syren ga dem helseplager.

Chama Mwansa fra ZEMA  sier til Reuters at statistikker viser en økning i antall tilfeller av plager i lunger, svelg, neser og ører blant menneskene som lever i nærheten av gruven.

Ifølge Mwansa vil ikke gruven åpnes igjen før syre utslippene er redusert.

Avsløringer om miljøskade i Mopani-gruvene i Zambia er ikke det eneste Glencore har måttet tåle kritikk for. I Kongo er Glencore anklaget for brudd på menneskerettighetene i gruver i Katanga-provinsen . Selskapet er også klaget inn for OECDs kontaktpunkt i Sveits på grunn av skatteunndragelse i Zambia. Det kan du lese mer om her.

Ifølge den internasjonale organisasjonen Grain, som jobber med matsikkerhet, er Glencore også en av verstingene når det gjelder å spekulere i og manipulere råvarepriser.

Oljefondet satser milliarder

Statens pensjonsfond utland, kjent som Oljefondet, satser stort på det omstridte gruve- og råvareselskapet Glencore. «Det største aksjesalget fondet deltok i som kjøper, var i Glencore International, som i mai utstedte aksjer for 6 milliarder pund, tilsvarende 53,9 milliarder kroner», skriver Norges Bank Investment Management (NBIM) i kvartalsrapporten fra andre kvartal i fjor. Senior kommunikasjonsrådgiver i oljefondets forvalting, (NBIM), Bunny Nooryani vil ikke oppgi til Framtiden i våre hender hvor stor aksjeoppkjøp det er snakk om. Oljefondet legger fram sin årsrapport den 16. mars, og da vil alle investeringstall for 2011 offentliggjøres.

Oppkjøpet i Glencore i 2011 kommer i tillegg til oljefondets obligasjoner i Glencore International AG (for til sammen 30.803.740 millioner) og i det heleide datterselskapet Glencore Finance Europe SA (obligasjoner for 269.824.270 millioner).

Planlegger fusjon

Glencore planlegger å gå sammen med gruveselskapet Xstrata. Hvis fusjonen gjennomføres vil det nye konsernet ha en årsomsetning på nesten 1.220 milliarder kroner. Oljefondet har allerede investert 5,9 milliarder i Xstrata. Etter fusjonen kan Oljefondet dermed bli blant de ti største aksjonærene i det fusjonerte selskapet Glencore/Xstrata PLC.

I fondets etiske retningslinjer heter det at «oljefondets midler ikke skal være investert i selskaper som selv eller gjennom enheter de kontrollerer er involvert i alvorlig miljøskade eller grove brudd på grunnleggende etiske normer». 

Tilstedeværelsen i Glencore, som har fått kritikk for sin uetiske framferd i en rekke land i både Afrika og Latin Amerika, står derfor i strid med fondets etiske retningslinjer.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!