Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Den skjulte prisen av Ipad3

 Ikke alle deltar i feiringen av et nytt Apple-produkt som ble lansert onsdag 7. mars. Prisen for Apples stadige oppgraderte versjon av nettbrett og telefoner betales av kinesiske arbeidere gjennom omfattende overtid og elendige arbeidsforhold.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.

 Ikke alle deltar i feiringen av et nytt Apple-produkt som ble lansert onsdag 7. mars. Prisen for Apples stadige oppgraderte versjon av nettbrett og telefoner betales av kinesiske arbeidere gjennom omfattende overtid og elendige arbeidsforhold.


goodelectronics picture_dfetteTusenvis av kinesiske arbeidere jobber i timesvis for å produsere nye Apple-produkter. (Foto: GoodElectronics)

Fortellingen om Apples produkter begynner ofte i det media mottar en av de kryptiske presseinvitasjonene fra Apple: «Vi har noe du er nødt til å se. Og røre.» skriver selskapet i invitasjonen til en pressekonferanse der de trolig vil lansere en ny versjon av nettbrettet ipad.

I virkeligheten har arbeiderne ved Apples leverandører i Kina allerede slitt i uker og måneder for å kunne levere nok produkter til den neste markedsføringskampanjen, eller «hypen». Forventningene til Apples nye produkter bidrar dermed til å legge ekstra press på arbeiderne:

– Apple har en kultur for å gjøre endringer i siste øyeblikk og for å presse på for å få ut produkter urimelig raskt. Det legger et enormt press på leverandørene som tvinger arbeiderne til umenneskelige mengder overtid i innspurten fra mot en produktlansering, skriver Taren Stinebrickner-Kauffman, administrerende direktør og president for den ideelle organisasjonen SumOfUs  i en epost til Framtiden i våre hender.

Apple er et gigantisk selskap med vanvittige inntekter. De har ikke bare råd til sette av de nødvendige ressursene til å utbedre arbeidsforholdene i produksjonen, de har også et spesielt ansvar for å gjøre det.                                                     Carin Leffler, Framtiden i våre hender
I løpet av det siste året har Apple vært utsatt for gjentatt kritikk fra organisasjoner og gjennom media. Det har vært avslørt en rekke kritikkverdige forhold hos Apples leverandører i Kina:

• Selvmord blant ansatte ved Foxconn, Apples største underleverandør. 
• Mye overtid, bruk av mindreårige arbeidere og overgrep på fabrikkene.
• Uverdige boforhold for arbeiderne.
• Alvorlige miljøskadelige utslipp fra fabrikkene.

SumofUs har satt i gang en underskriftskampanje  for å påvirke Apple til å forbedre arbeidsforholdene i leverandørkjeden. Målet er at det neste Apple-produktet i rekken, trolig en iPhone 5, skal være produsert uten at arbeiderne blir utsatt for misbruk:

– Målet med kampanjen er å sikre trygge arbeidsforhold og levelønn for arbeidere som lager iPad og andre Apple-produkter. Vi ønsker at Apple skal sikre at arbeiderne ikke overstiger den maksimale lovlige grensen for overtid i Kina, som er 36 timer i måneden, skriver Stinenbrickner-Kaufmann til Framtiden i våre hender.

I dag jobber arbeiderne ved Apples fabrikker ofte opptil 100 timer overtid i måneden, ifølge organisasjonen.

Sprer brev fra tidligere Apple-ansatte

SomofUs har også jobbet med å spre personlige historier fra Apple-arbeidere ut til forbrukere rundt om i verden. Nylig sendte de ut et brev fra to tidligere Apple-arbeidere som ble forgiftet mens de lagde Iphone-skjermer ved en av Apples fabrikker i den kinesiske byen Suzhou.

I brevet ber arbeiderne Guo Rui-Qiang og Jia Jing-Chuan Apple om å forbedre forholdene kinesiske arbeidere jobber under. Selv skal de ha blitt skadet av kjemikalet n-heksan som brukes til å rengjøre Iphone-skjermer. Kjemikalet er kjent for å gi øye-, hud- og luftveisproblemer og for å føre til vedvarende nevrologiske skader.

Ifølge Rui-Qiang og Jing-Chuan skal 137 arbeidere ved Apple-fabrikker ha blitt skadet av kjemikalet i 2010.

Jobber så lenge at bena hovner opp

I september i fjor kom rapporten”iSlave Behind the iPhone” hvor organisasjonen SACOM  satte søkelys på en rekke kritikkverdige forhold ved Foxconn-fabrikkene i Kina som produserer  Iphone, Ipad og Mac for Apple. Arbeiderne utsettes for tvungen overtid, eksponeres for kjemikalier og utsettes overgrep fra arbeidslederne, slo rapporten fast.

I ettertid har kritikk haglet også fra andre kanter. I januar skrev The New York Times den kritiske reportasjen «In China, Human Costs Are Built Into an Ipad»  som belyser elendige arbeidsforhold ved de samme fabrikkene:  «De ansatte bor i overfylte sovesaler. Noen har problemer med å gå fordi de står ved arbeidsbenkene så lenge av gangen at bena hovner opp», skriver avisen.
 
En rekke tidligere sjefer, blant annet i Foxconn ble intervjuet av den samme avisen. De uttaler seg i svært kritiske ordelag om sin tidligere arbeidsgiver og sier til avisen at Apple gir blaffen i arbeidernes velferd.
 
– Apple brydde seg aldri om annet enn å øke produkt-kvaliteten og kutte produksjonskostnadene, sier en tidligere Foxconn-ansatt, Li Mingqi.
 
– Vi har visst om overgrep mot arbeidere ved flere fabrikker i fire år og de pågår fortsatt, sier en annen tidligere ansatt.
 
Alle forteller om et enormt produksjonspress og sier til avisen at det vanskelig å sette av tid til å forbedre arbeidsforholdene. New York Times oppsummerer: «Systemet er kanskje ikke pent, men en grundig overhaling vil bremse innovasjonen. Forbrukere vil ha fantastiske nye elektroniske produkter hver dag».

I februar i år fikk en journalist fra den amerikanske nyhetskanalen ABC News komme innenfor dørene i  Foxconn-fabrikken med et TV-team. TV-innslaget  (tilgjengelig på YouTube)  viser tusenvis av kinesiske arbeidere i samme fabrikklokale som jobber manuelt med å montere nettbrettene og telefonene våre. Reportasjen viser også leilighetskomplekset hvor tusenvis av Foxconn-ansatte bor tett. Fabrikkledelsen har montert nettinger for å hindre ansatte som forsøker å ta selvmord ved å hoppe ut fra takene.

Vil ha «etisk» Iphone 5

SumofUs vil nå legge press på Apple og tvinge dem til å forbedre forholdene ved fabrikkene før lanseringen av deres neste produkt. De oppfordrer også forbrukerne til å vente tålmodig på neste iPhone eller iPad-modell, slik at Apple og fabrikkene får tid til å gjennomføre nødvendige endringer i arbeidsforholdene.
 
«De mest krevende forholdene i dag oppstår når Foxconn-arbeiderne jobber på spreng for å få ut den siste  iPad eller iPhone-modellen. Spørsmålet er ikke om du er villig til å betale mer for telefonen, men om du kan vente noen måneder lengre for å sikre at de som produserer den blir behandlet som mennesker», skriver de i en mail til sine tilhengere.
 
Underskriftskampanjen har så langt fått over 130 000 underskrifter.

Mener selv de jobber med saken
 
Apple mener selv at de har tatt grep for å forbedre arbeidsforholdene hos sine leverandører. De  ble nylig de medlem av Fair Labor Association, en organisasjon for etikkrådgiving som skal gjennomføre granskninger av arbeidsforholdene ved blant annet ved Foxconn-fabrikkene.
 
Framtiden i våre hender skrev i forrige uke om organisasjonene MakeITFair, GoodElectronics og International Metalworkers’ Federaton (IMF) som kalte granskningen for et PR-stunt . Presidenten i SumofUs, Taren Stinebrickner-Kauffman, deler organisasjonenes skepsis:

– FLA er finansiert og kontrollert av de samme selskapene som de er ment til å overvåke. Inspeksjoner er både fullt betalt av Apple og fabrikkene som inspiseres er varslet på. En troverdig etikksatsning forutsetter uanmeldte kontroller av en uavhengig tredjepart, skriver hun til Framtiden i våre hender.


Håver inn penger
 
Apples aksjeverdi har økt med over 40 prosent bare på de tre siste månedene og selskapets markedsverdi er forventet å nå svimlende 500 milliarder dollar i nær framtid . IT-selskapet er dermed større enn både Microsoft og IMB samlet. Ifølge SumofUs er det kun 19 land i verden som har et brutto nasjonalprodukt høyere enn Apples børsverdi.

– Apple er et gigantisk selskap med vanvittige inntekter. De har ikke bare råd til sette av de nødvendige ressursene til å utbedre arbeidsforholdene i produksjonen, de har også et spesielt ansvar for å gjøre det, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.
 
– Folk har en tendens til å tro at telefonene og nettbrettene deres er produsert av roboter. Det stemmer ikke. Det er kinesiske arbeidere av kjøtt og blod som sitter og monterer Apples produkter i time etter time. I dag vet vi at disse arbeiderne jobber under svært dårlige arbeidsforhold under et enormt press for å holde tritt med Apples stadige produktfornyelser. Det er uholdbar praksis for et selskap som hevder de er opptatt av etikk, sier Leffler.   

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!