Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til matkastelov!

361 000 tonn spiselig mat kastes årlig i Norge.
Les mer

Vi jobber for etisk og miljøvennlig forbruk

Den skjulte prisen av Ipad3

 Ikke alle deltar i feiringen av et nytt Apple-produkt som ble lansert onsdag 7. mars. Prisen for Apples stadige oppgraderte versjon av nettbrett og telefoner betales av kinesiske arbeidere gjennom omfattende overtid og elendige arbeidsforhold.

 Ikke alle deltar i feiringen av et nytt Apple-produkt som ble lansert onsdag 7. mars. Prisen for Apples stadige oppgraderte versjon av nettbrett og telefoner betales av kinesiske arbeidere gjennom omfattende overtid og elendige arbeidsforhold.


goodelectronics picture_dfetteTusenvis av kinesiske arbeidere jobber i timesvis for å produsere nye Apple-produkter. (Foto: GoodElectronics)

Fortellingen om Apples produkter begynner ofte i det media mottar en av de kryptiske presseinvitasjonene fra Apple: «Vi har noe du er nødt til å se. Og røre.» skriver selskapet i invitasjonen til en pressekonferanse der de trolig vil lansere en ny versjon av nettbrettet ipad.

I virkeligheten har arbeiderne ved Apples leverandører i Kina allerede slitt i uker og måneder for å kunne levere nok produkter til den neste markedsføringskampanjen, eller «hypen». Forventningene til Apples nye produkter bidrar dermed til å legge ekstra press på arbeiderne:

– Apple har en kultur for å gjøre endringer i siste øyeblikk og for å presse på for å få ut produkter urimelig raskt. Det legger et enormt press på leverandørene som tvinger arbeiderne til umenneskelige mengder overtid i innspurten fra mot en produktlansering, skriver Taren Stinebrickner-Kauffman, administrerende direktør og president for den ideelle organisasjonen SumOfUs  i en epost til Framtiden i våre hender.

Apple er et gigantisk selskap med vanvittige inntekter. De har ikke bare råd til sette av de nødvendige ressursene til å utbedre arbeidsforholdene i produksjonen, de har også et spesielt ansvar for å gjøre det.                                                     Carin Leffler, Framtiden i våre hender
I løpet av det siste året har Apple vært utsatt for gjentatt kritikk fra organisasjoner og gjennom media. Det har vært avslørt en rekke kritikkverdige forhold hos Apples leverandører i Kina:

• Selvmord blant ansatte ved Foxconn, Apples største underleverandør. 
• Mye overtid, bruk av mindreårige arbeidere og overgrep på fabrikkene.
• Uverdige boforhold for arbeiderne.
• Alvorlige miljøskadelige utslipp fra fabrikkene.

SumofUs har satt i gang en underskriftskampanje  for å påvirke Apple til å forbedre arbeidsforholdene i leverandørkjeden. Målet er at det neste Apple-produktet i rekken, trolig en iPhone 5, skal være produsert uten at arbeiderne blir utsatt for misbruk:

– Målet med kampanjen er å sikre trygge arbeidsforhold og levelønn for arbeidere som lager iPad og andre Apple-produkter. Vi ønsker at Apple skal sikre at arbeiderne ikke overstiger den maksimale lovlige grensen for overtid i Kina, som er 36 timer i måneden, skriver Stinenbrickner-Kaufmann til Framtiden i våre hender.

I dag jobber arbeiderne ved Apples fabrikker ofte opptil 100 timer overtid i måneden, ifølge organisasjonen.

Sprer brev fra tidligere Apple-ansatte

SomofUs har også jobbet med å spre personlige historier fra Apple-arbeidere ut til forbrukere rundt om i verden. Nylig sendte de ut et brev fra to tidligere Apple-arbeidere som ble forgiftet mens de lagde Iphone-skjermer ved en av Apples fabrikker i den kinesiske byen Suzhou.

I brevet ber arbeiderne Guo Rui-Qiang og Jia Jing-Chuan Apple om å forbedre forholdene kinesiske arbeidere jobber under. Selv skal de ha blitt skadet av kjemikalet n-heksan som brukes til å rengjøre Iphone-skjermer. Kjemikalet er kjent for å gi øye-, hud- og luftveisproblemer og for å føre til vedvarende nevrologiske skader.

Ifølge Rui-Qiang og Jing-Chuan skal 137 arbeidere ved Apple-fabrikker ha blitt skadet av kjemikalet i 2010.

Jobber så lenge at bena hovner opp

I september i fjor kom rapporten”iSlave Behind the iPhone” hvor organisasjonen SACOM  satte søkelys på en rekke kritikkverdige forhold ved Foxconn-fabrikkene i Kina som produserer  Iphone, Ipad og Mac for Apple. Arbeiderne utsettes for tvungen overtid, eksponeres for kjemikalier og utsettes overgrep fra arbeidslederne, slo rapporten fast.

I ettertid har kritikk haglet også fra andre kanter. I januar skrev The New York Times den kritiske reportasjen «In China, Human Costs Are Built Into an Ipad»  som belyser elendige arbeidsforhold ved de samme fabrikkene:  «De ansatte bor i overfylte sovesaler. Noen har problemer med å gå fordi de står ved arbeidsbenkene så lenge av gangen at bena hovner opp», skriver avisen.
 
En rekke tidligere sjefer, blant annet i Foxconn ble intervjuet av den samme avisen. De uttaler seg i svært kritiske ordelag om sin tidligere arbeidsgiver og sier til avisen at Apple gir blaffen i arbeidernes velferd.
 
– Apple brydde seg aldri om annet enn å øke produkt-kvaliteten og kutte produksjonskostnadene, sier en tidligere Foxconn-ansatt, Li Mingqi.
 
– Vi har visst om overgrep mot arbeidere ved flere fabrikker i fire år og de pågår fortsatt, sier en annen tidligere ansatt.
 
Alle forteller om et enormt produksjonspress og sier til avisen at det vanskelig å sette av tid til å forbedre arbeidsforholdene. New York Times oppsummerer: «Systemet er kanskje ikke pent, men en grundig overhaling vil bremse innovasjonen. Forbrukere vil ha fantastiske nye elektroniske produkter hver dag».

I februar i år fikk en journalist fra den amerikanske nyhetskanalen ABC News komme innenfor dørene i  Foxconn-fabrikken med et TV-team. TV-innslaget  (tilgjengelig på YouTube)  viser tusenvis av kinesiske arbeidere i samme fabrikklokale som jobber manuelt med å montere nettbrettene og telefonene våre. Reportasjen viser også leilighetskomplekset hvor tusenvis av Foxconn-ansatte bor tett. Fabrikkledelsen har montert nettinger for å hindre ansatte som forsøker å ta selvmord ved å hoppe ut fra takene.

Vil ha «etisk» Iphone 5

SumofUs vil nå legge press på Apple og tvinge dem til å forbedre forholdene ved fabrikkene før lanseringen av deres neste produkt. De oppfordrer også forbrukerne til å vente tålmodig på neste iPhone eller iPad-modell, slik at Apple og fabrikkene får tid til å gjennomføre nødvendige endringer i arbeidsforholdene.
 
«De mest krevende forholdene i dag oppstår når Foxconn-arbeiderne jobber på spreng for å få ut den siste  iPad eller iPhone-modellen. Spørsmålet er ikke om du er villig til å betale mer for telefonen, men om du kan vente noen måneder lengre for å sikre at de som produserer den blir behandlet som mennesker», skriver de i en mail til sine tilhengere.
 
Underskriftskampanjen har så langt fått over 130 000 underskrifter.

Mener selv de jobber med saken
 
Apple mener selv at de har tatt grep for å forbedre arbeidsforholdene hos sine leverandører. De  ble nylig de medlem av Fair Labor Association, en organisasjon for etikkrådgiving som skal gjennomføre granskninger av arbeidsforholdene ved blant annet ved Foxconn-fabrikkene.
 
Framtiden i våre hender skrev i forrige uke om organisasjonene MakeITFair, GoodElectronics og International Metalworkers’ Federaton (IMF) som kalte granskningen for et PR-stunt . Presidenten i SumofUs, Taren Stinebrickner-Kauffman, deler organisasjonenes skepsis:

– FLA er finansiert og kontrollert av de samme selskapene som de er ment til å overvåke. Inspeksjoner er både fullt betalt av Apple og fabrikkene som inspiseres er varslet på. En troverdig etikksatsning forutsetter uanmeldte kontroller av en uavhengig tredjepart, skriver hun til Framtiden i våre hender.


Håver inn penger
 
Apples aksjeverdi har økt med over 40 prosent bare på de tre siste månedene og selskapets markedsverdi er forventet å nå svimlende 500 milliarder dollar i nær framtid . IT-selskapet er dermed større enn både Microsoft og IMB samlet. Ifølge SumofUs er det kun 19 land i verden som har et brutto nasjonalprodukt høyere enn Apples børsverdi.

– Apple er et gigantisk selskap med vanvittige inntekter. De har ikke bare råd til sette av de nødvendige ressursene til å utbedre arbeidsforholdene i produksjonen, de har også et spesielt ansvar for å gjøre det, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.
 
– Folk har en tendens til å tro at telefonene og nettbrettene deres er produsert av roboter. Det stemmer ikke. Det er kinesiske arbeidere av kjøtt og blod som sitter og monterer Apples produkter i time etter time. I dag vet vi at disse arbeiderne jobber under svært dårlige arbeidsforhold under et enormt press for å holde tritt med Apples stadige produktfornyelser. Det er uholdbar praksis for et selskap som hevder de er opptatt av etikk, sier Leffler.   

blog comments powered by Disqus