Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Rettferdig vin på Vinmonopolet

Lucinda le Roux er både arbeider og medeier på vingården hun jobber på. Mens mange av gårdsarbeiderne i Sør-Afrika ikke kommer seg ut av fattigdommen, får arbeidere på enkelte gårder lønn for strevet og respekt for jobben de gjør.  
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Lucinda le Roux er både arbeider og medeier på vingården hun jobber på. Mens mange av gårdsarbeiderne i Sør-Afrika ikke kommer seg ut av fattigdommen, får arbeidere på enkelte gårder lønn for strevet og respekt for jobben de gjør.  

ThandiPå vingården til Thandi eier arbeiderne over halvparten av gårdene.

Mange vingårder i Sør-Afrika har en historie preget av rasisme og undertrykking av arbeidere. Det er det flere vinprodusenter som jobber med å endre. Framtiden i våre hender har bedt Sikhula Sonke, en fagforening for landarbeidere, om tips til vingårder de mener behandler arbeiderne bra. Thandi wines er en av de anbefalte vingårdene. Den er dessuten «fairtrade»-godkjent og delvis eid av arbeiderne selv.

– Vi er stolte av Thandi. Og vi kan ikke klage på lønna, sier Lucinda le Roux, en av arbeiderne på gården. Hennes mor og besteforeldre har eierandeler i gården.

Forholdene på andre vingårder i Sør-Afrika er dessverre ikke like gode som på Thandi. Les mer om dette i saken «Bitre dråper i vin fra Sør-Afrika» 

Først i verden

Thandi wines var det første vinmerket i verden som fikk Fairtrade-status. Tre av Thandis viner finnes på vinmonopolet, den billigste går for 100 kroner. 233 av familiene som jobber på de tre Thandi-gårdene eier til sammen 55 prosent av gårdene.

Arbeiderne får godt over minstelønn. De skulle gjerne tjent mer, men da må de også selge mer. Lucinda le Roux sitter selv i styret for Thandi som en av representantene for familien som jobber på gården.

Vingården som ligger i Elgin, en knapp time utenfor Cape Town, har romslige og gode hus for arbeiderne og egen barnehage for barna. Transport til og fra arbeidet er gratis, og husleia lav. Fairtrade-sertifiseringen gjør at de ikke kan bruke de farligste sprøytemidlene.

Fagforeningens skryteliste

Vi har intervjuet Patricia Dyata i fagforeningen Sikhula Sonke om de problematiske forholdene for arbeiderne på vingårdene i Kapp-provinsen i Sør-Afrika (les mer her). Til tross for en dyster beskrivelse av forholdene for mange arbeidere, har hun laget en liste over det hun mener er de ti vingårdene på Vinmonopolet som behandler sine arbeidere best. Hennes «Sikhula Sonke Thumbs Up wine list» finner du i bunnen av saken.

En av vinene hun lister opp er Thandi.

– «Fairtrade» viser en reell vilje til endring for arbeiderne og til å være ansvarlige. Når du besøker disse vingårdene ser du at boligforholdene er bedre, og at folk har bedre levekår, sier Patricia Dyata.

– Arbeiderne får kanskje ikke nok, men det er i det minste initiativ for at folk skal føle seg bedre, at de skal se en forbedring.

Rettferdighet på polet

Erik Hager, daglig leder i Fairtrade Norge er fornøyd med beskrivelsene han får fra Sør-Afrika. Seks av de sørafrikanske vinene du finner i Vinmonopolets katalog er fairtrade-sertifisert.

– Sør-Afrika har en spesiell situasjon hvor arven etter apartheid gjør at gårdsarbeiderne fortsatt lever med fattigdom og andre problemer. Fairtrade gir en bedre økonomisk situasjon, og det er viktig at fairtrade krever at arbeiderne skal eie minst 25 prosent av gården eller driften, sier Hager.

Han opplever at norske forbrukere har interesse for og etterspør  Fairtrade-vin.

– Vi opplever at mye av oppmerksomheten har kommet fra Fairtrade-merket, men også på grunn av gode vinanmeldelser. På et produkt som vin er det viktig med høy kvalitet, og Fairtrade er en viktig merverdi.

Høye kvalitetskrav var en valgt strategi fra Vinmonopolets side fra første Fairtrade-vin ble lansert. God omtale fra første dag var viktig for at dette skulle bli en suksess.
Erik Hager opplever likevel at det er krevende å få oppmerksomhet om rettferdig vin. Det er også utfordrende å få de solgt til en pris som gjør at de både treffer kundene og samtidig gir avkastning til arbeiderne som lager vinene. Det er ikke lov å reklamere for vin, og Fairtrade er veldig avhengige av at de ansatte på Vinmonopolet er villige til å anbefale vinene til kundene.

– Vi håper Vinmonopolet kan bruke sin posisjon til å fremme fairtrade og at de har en ekstra tålmodighet rundt etiske varer og viner. De må gi vinene en skikkelig sjanse til å etablere seg, gi de litt tid. De butikkansatte må lære hva fairtrade er og gi relevante svar til publikum, oppfordrer Erik i Fairtrade Norge.

Tommelen opp!

Fairtrade er ikke alene om å arbeide for gode forhold for arbeiderne. I Sør-Afrika har vinindustrien tatt initiativ til en egen sertifisering av vingårdene gjennom Wine Industry Ethical Trade Association (Wieta). Wieta har ikke like strenge krav til arbeidsforhold som Fairtrade, men er likevel en organisasjon som forsøker å bedre forholdene på vingårdene. Fagforeningen Sikhula Sonke har selv en av styreplassene i organisasjonen.

33 av de 80 vinprodusentene fra Sør-Afrika som du finner på Vinmonopolet er medlemmer av Wieta. Du kan selv undersøke dette ved å se om produsenten av en vin du finner i Vinmonopolets katalog på nett er å finne blant medlemmene av Wieta.

En enklere løsning er å ta utgangspunkt i en liste Patricia Dyata har laget for Framtiden i våre hender. Vingårdene i listen under har alle bidratt til å gjøre forholdene for gårdsarbeiderne bedre. Dyata kaller derfor listen for «Thumbs up»:

«Top ten thumbs up wines»

En liste satt sammen av fagforeningen Sikhula Sonke over de ti mest etiske vinene fra Sør-Afrika:

1. Laroche L'Avenir
2. Simonsig
3. Eikendal
4. Ernie Els
5. Thandi
6. Tokara
7. Overgauw
8. Kanonkop
9. Vriesenhof
10. HartenbergHar du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!