Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Økernveien 94, 0579 Oslo

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

En smak av 12 timers arbeidsdag

De sørafrikanske arbeiderne må jobbe tolv timers arbeidsdager til lavere lønn etter at vingården fikk nye eiere i høst. De nye eierne av gården har nå gitt løfter om bedre boforhold, men krever samtidig at en oppsagt tillitsvalgt må melde seg ut av fagforeningen for å få jobben tilbake. Vinen de lager kan du finne på Vinmonopolet.

De sørafrikanske arbeiderne må jobbe tolv timers arbeidsdager til lavere lønn etter at vingården fikk nye eiere i høst. De nye eierne av gården har nå gitt løfter om bedre boforhold, men krever samtidig at en oppsagt tillitsvalgt må melde seg ut av fagforeningen for å få jobben tilbake. Vinen de lager kan du finne på Vinmonopolet.


12timerArbeiderne på denne gården har fått svært dårlige arbeidsforhold i løpet av høsten 2011.På en vingård en times kjøring fra Cape Town i Sør-Afrika, har gårdsarbeiderne bodd og arbeidet hele eller store deler av sitt liv. Nye eiere innførte tre timer lenger arbeidsdag og reduserte lønna. To arbeidere mistet jobben på grunn av en konflikt med de nye eierne. Etter at forholdene på gården ble stadig verre, har eierne nå snudd og lover bedre boliger, barnehage og jord til å dyrke mat. En av de oppsagte arbeiderne har blitt tilbudt å få jobben tilbake – mot at han slutter i fagforeningen.

Framtiden i våre hender besøkte vingården i desember, ikke lenge etter at gården fikk nye eiere. Druene som dyrkes på gården leveres til en vinprodusent som selger vin til importøren Einar Engelstad AS i Norge. Druene vil dermed bli til vin av årgang 2012 du trolig vil finne på Vinmonopolet i løpet av de neste årene. (Se lenke til øvrige saker om sørafrikansk vin nederst i saken.)

– Arbeidsforholdene var bedre under den forrige eieren, forteller Elizabeth, som har vokst opp og fortsatt bor på gården. – Arbeidstida var ikke så lang. Etter at den nye eieren tok over, jobber arbeiderne fra seks om morgenen til sju om kvelden.

De nye eierne nektet arbeiderne transport til og fra vinmarkene, trolig som straff fordi de har dannet fagforening. Når arbeidet på markene er slutt klokka seks, tar det en time å gå hjem. Mangelen på transport gjør at de heller ikke får skyss til butikken eller doktor. Det er 30 kilometer til nærmeste tettsted, ingen av arbeiderne har bil og det finnes ikke offentlig transport.

Elizabeth forteller videre at den nye eieren har redusert lønna fra 1500 til 1200 rand i måneden, rundt 900 kroner. Dette er langt under lovfestet minstelønn på 1375 rand i måneden. Gårdsarbeiderne føler seg truet og blir jevnlig skjelt ut av formannen.

Klokka sju på kvelden møter vi arbeideren Michael som kommer vandrende hjem fra vinmarkene.

– Formannen presser oss til å jobbe hardere, sier vi må jobbe som en slave, sier en tydelig sliten og fortvilet Michael.

En runde med utskjelling og trakassering fra formannen har gjort at han ønsker å slutte før året er omme.

Verre, så bedre

Etter Framtiden i våre henders besøk ble forholdene stadig verre, forteller Karel Swart, assisterende generalsekretær i fagforeningen Csaawu (Commercial Stevedoring Alliance Allied Workers Union).

 Micahel som vi snakket med har blitt sagt opp, etter å ha jobbet 42 år på gården. Det har også en av de tillitsvalgte arbeiderne. I løpet av juleferien måtte fagforeningen samle inn penger til arbeiderne fordi eierne dro på ferie uten å ha utbetalt lønn.

I forrige uke snudde situasjonen da den sørafrikanske CSR-organisasjonen Wieta (Wine Industry Ethical Trade Association) besøkte gården, riktignok uten å informere fagforeningen som representerer arbeiderne. Etter besøket har eierne kalt sammen arbeiderne og lovet oppussing av husene, barnehage, transport og jordstykker slik at arbeiderne kan dyrke egen mat, forteller Karel Swart på telefon fra Sør-Afrika.

– Den oppsagte tillitsvalgte arbeideren har fått et tilbud om å få jobben tilbake, men under forutsetning om at han melder seg ut av fagforeningen, forteller Karel Swart.

Den oppsagte arbeideren var tvunget til å tigge mat av sine naboer fordi han ikke lenger hadde inntekt. Broren til eieren av gården skal da ha kjøpt inn mat til arbeideren, og lovet at han fikk arbeid tilbake mot at han sluttet i fagforeningen.

– Vi ser både en lovende utvikling med sosiale goder, men også et direkte angrep på fagforeningen, forteller Karel Swart.

Han påpeker at Csaawu ikke har blitt konsultert eller involvert i den siste utviklingen. Verken lønnssituasjonen, arbeidstid, overtid eller sikkerheten til arbeiderne har blitt drøftet eller forbedret.

Farlige kjemikalier

I høst oppsto en alvorlig situasjon hvor en av arbeiderne ble akutt syk etter å ha sprøytet plantevernmidler uten beskyttelse:

– Arbeiderne her bruker verken masker eller hansker når de sprer sprøytemidler på markene, forteller Elizabeth. – En kveld kom en av naboene og ba meg ringe etter ambulanse. Mannen hennes blødde fra nese og munn. Da ambulansen kom, slapp de ikke igjennom porten som var låst.

Porten til gården er flere kilometer fra arbeiderboligene. De forsøkte å si ifra til formannen, som i stedet for å åpne porten ringte vaktselskapet for å be de åpne opp. Den syke arbeideren måtte tilbringe en uke på sykehus etter forgiftningen.

Ukjent med forholdene

Framtiden i våre hender har konfrontert Steinar Karlsen, leder for grossisten Einar Engelstad AS med påstandene om lønn, arbeidstid og manglende beskyttelse som arbeiderne på gården har beskrevet. Engelstad importerer vin fra den omtalte gården til Norge.

– Dette er nytt for meg, og dette skal jeg selvsagt ta opp med våre kontaktpersoner, sier Steinar Karlsen, daglig leder i Einar Engelstad AS.

For å beskytte arbeiderne, har vi ikke oppgitt hvilken av de sju produsentene Engelstad importerer fra vi har besøkt. Steinar Karlsen uttaler seg derfor på generelt grunnlag:

– Dette er vanskelig å kommentere, men det er  veldig alvorlige beskyldninger, og vi skal selvfølgelig ta dette opp med Vinimark som er vår leverandør i Sør-Afrika, sier Karlsen.

Karlsen forteller at de fortsatt venter på retningslinjer fra Vinmonopolet for hvordan deres Code of Conduct med produsenten skal følges opp. Han vil likevel ta påstandene fra arbeiderne opp med leverandør i Sør-Afrika umiddelbart. Vinimark fungerer som et mellomledd mellom Engelstad og vinprodusenten hvor arbeiderne forteller om brudd på retningslinjene.

Flere artikler fra Framtiden i våre henders besøk i Sør-Afrika:

I «Ryddet opp i 2010 – nye problemer i 2011» snakker vi med arbeidere fra problemprodusenten Robertson Winery og med Vinmonopolets om etiske retningslinjer.

I «Bitre dråper i vin fra Sør-Afrika» møter vi fagforeningene, vineksportørene og forskere som forklarer utfordringene i Sør-Afrikas vinindustri.

Hvis du lurer på hvilken vin fra Sør-Afrika som ikke er problematisk, les «Rettferdig vin fra Sør-Afrika»