Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Ja til miljørabatt!

Kutt moms på reparasjon og utleie av klær, utstyr og elektronikk!
Les mer

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

– Apple-granskning er PR-stunt

Apple har skrytt høylytt av at de åpner opp for uavhengige kontroller av sine underleverandører i Kina. Men nå sår organisasjoner tvil om granskningens kvalitet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Apple har skrytt høylytt av at de åpner opp for uavhengige kontroller av sine underleverandører i Kina. Men nå sår organisasjoner tvil om granskningens kvalitet.


goodelectronicsbilde Apples omstridte underleverandør Foxconn skal ha gitt de 16 år gamle arbeiderne fritak fra overtidsarbeid da de uavhengige inspektørene skulle besøke fabrikken. Foto:GoodElectronics

Tidligere i år skrev Framtiden i våre hender om IT-giganten Apple som etter sterk kritikk av arbeidsvilkårene ved sine underleverandører meldte seg inn i en organisasjon for etikkrådgiving Fair Labor Association (FLA). Datakonsernet åpnet dermed for at FLA kan gjennomføre inspeksjoner av leverandørene for å evaluere forholdene på fabrikkene.

Innmeldingen i FLA ble beskrevet som et viktig skritt i riktig retning for å forbedre forholdene i Apples leverandørkjede, men nå sår organisasjoner tvil om Apples etikksatsning. I et åpent brev til Apples aksjonærer kaller MakeITFair, GoodElectronics og International Metalworkers’ Federaton (IMF) Apples innmelding i FLA for et rent PR-stunt.

Dårlige kontroller

Organisasjonene mener at inspeksjonene som FLA har startet opp ved Foxconns fabrikker i Shenzhen og Chengdu i Kina, ikke har blitt gjennomført på forsvarlig vis. I brevet nevner de en granskning som skal ha vært varslet på forhånd og som dermed ga Foxconn-ledelsen tid og mulighet til å  skjule overgrep. Ved ett av de inspiserte anleggene skal mindreårige arbeidere i 16-årsalderen ha blitt fritatt fra overtidsarbeid da FLA skulle komme på kontrollbesøk, skriver organisasjonene. 

Foxconn ble kjent etter en serie selvmord blant arbeiderne som jobber for blant andre Apple. Rapporter har påvist utstrakt bruk av tvungen overtid, eksponering for kjemikalier og overgrep fra arbeidslederne ved Foxconn sine fabrikker.

Selvmord som følge av «kjedsomhet»

Brevet er skrevet i anledning Apples generalforsamling som skal finne sted den 23.februar. MakeITFair, GoodElectronics og IMF skriver at de reagerer sterkt på et utspill fra FLA-president Auret van Heerden. Den 15.februar uttalte Heerden seg til Reuters om forholdene ved Foxconns fabrikker og beskrev de som «svært moderne og høyteknologisk» og «langt over gjennomsnittet». FLA-presidenten sa også at han trodde mange av arbeidernes problemer, også de mange selvmordene som har skjedd ved Foxconns fabrikker i Kina, skyldtes «kjedsomhet» og «fremmedgjøring».

Det vekket sterke reaksjoner hos organisasjonene som jobber for å forbedre arbeidsforholdene i elektronikkproduksjonen:

«Å basere beskrivelser av arbeidsforholdene på observasjoner gjort under et besøk som var avtalt på forhånd og ledsaget av Foxconn ledelse, viser ingen innsikt eller forståelse for problemene i elektronikkbransjen», skriver organisasjonene i brevet. De er bekymret for om FLA er i stand til å gjennomføre seriøse og uavhengige granskninger slik at Apple kan få en slutt på menneskerettighetsbruddene i sine leverandørkjeder.

– Apple gjør tilsynelatende samme alvorlige fadese som mange andre selskaper gjør: De pusser på den etiske fasaden i tro om at ingen vil avsløre dem, sier Carin Leffler, fagrådgiver i Framtiden i våre hender.

– Det vil utvilsomt bidra til å svekke Apples omdømme. Hva verre er, det vil gjøre at arbeidernes rettigheter fortsatt undergraves og at kritikkverdige forhold ved fabrikkene fortsetter. Apple må sikre organisasjonsretten ved fabrikkene og starte et samarbeid med fagbevegelsen på alle nivåer, sier hun.

Les rapporten «Looking for a quick fix?» fra nettverket Clean Clothes Campaign som setter søkelyset på merkevareselskapenes mangelfulle kontrollvirksomhet.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!