Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Skitne OL-leker

Det foregår grov utnytting av arbeiderne ved to kinesiske fabrikker som produserer de offisielle maskotene til  sommerens London-OL. Det viser en ny rapport som ble sluppet i dag. Barnearbeid, 24-timers skift og opptil 100 timer overtid i måneden uten betaling er blant forholdene som de kinesiske arbeiderne utsettes for.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
Det foregår grov utnytting av arbeiderne ved to kinesiske fabrikker som produserer de offisielle maskotene til  sommerens London-OL. Det viser en ny rapport som ble sluppet i dag. Barnearbeid, 24-timers skift og opptil 100 timer overtid i måneden uten betaling er blant forholdene som de kinesiske arbeiderne utsettes for.

Wenlock Mandeville På Lillehammer i 1994 var det viking-ungene Kristin og Håkon. Til London-OL i 2012 heter de «Wenlock» og «Mandeville». Nå viser en rapport at de kinesiske arbeiderne som lager maskotene til sommerens store idrettsbegivenehet jobber under elendige forhold. (Foto: The Department for Culture, Media and Sport/Flickr)

Play Fair-alliansen jobber for å motarbeide uverdige arbeidsforhold i produksjon av sportsklær- og artikler. I forbindelse med det kommende sommer-OL i London, har de undersøkt arbeidsforholdene ved to kinesiske fabrikker som produserer leker og andre salgsvarer til idrettsarrangementet.

Funnene er alarmerende, skriver alliansen i rapporten «Toying with Workers' Rights» som publiseres i dag. Arbeidsforholdene bryter med alle de etiske standardene som organisasjonskomiteen for OL i London (LOCOG) har forpliktet seg til å innarbeide blant sine leverandører. 

Play Fair er et samarbeid mellom fagbevegelse og frivillige organisasjoner. En av disse er Clean Clothes Campaign, som Framtiden i våre hender er en del av.

Brudd på alle punkteshop floor 1editr

Komiteens etiske retningslinjer inneholder ni grunnleggende punkter. Blant disse er levelønn, trygge ansettelsesforhold, helse og sikkerhet på arbeidsplassen og organisasjonsfrihet. Retningslinjene forbyr også tvangsarbeid og barnearbeid.

Play Fair sin undersøkelse viste brudd på samtlige punkter.

Noen av arbeiderne ved fabrikken arbeidet 24-timers skift og enkelte jobbet opp til 100 timer overtid i måneden. I tillegg viste undersøkelsene at flere av arbeiderne som jobbet fulltid på den ene av fabrikkene var under 16 år, noe som er strid med kinesisk lov og med OL-komiteens eget forbud mot barnearbeid. Bruk av farlige kjemikalier og manglende beskyttelsesutstyr var andre urovekkende funn.

Du kan bidra: Skriv under på appellen til Puma, adidas og Pentland/Speedo om at de skal sikre arbeidernes rettigheter!

Gode penger for arrangørene

Salget av maskoter og andre OL-produkter er en viktig kilde til inntekt for OL-arrangørene. I tillegg til en offisiell nettbutikk er det åpnet tolv egne OL-butikker rundt omkring i Storbritannia. Til sammen anslår arrangørene at de vil tjene over ni milliarder kroner på salget av diverse OL-produkter. Men de kinesiske arbeiderne får ikke sin del av kaka når de store inntektene fordeles.

Ifølge rapporten får ingen av arbeiderne ved de to fabrikkene en lønn de kan leve av. Ved en av fabrikkene var lønnsnivået under minstelønn.

Tidligere kritikk

Det er ikke første gang Play Fair avdekker kritikkverdige forhold hos bedrifter som fremstiller OL-produkter.

I forbindelse med OL i Beijing i 2008 publiserte de rapporten «No medal for the Olympics on labour rights» som dokumenterte kritikkverdige arbeidsforhold ved fire av fabrikkene som produserte vesker, luer og andre varer under lisensavtale med den olympiske bevegelsen.

Lave lønninger, ansatte ned i tolvårsalderen, helseskadelige arbeidsplasser og tolvtimers skift syv dager i uken ble rapportert. Nå mener Play Fair det er på høy tid at Den internasjonale olympiske komité (IOC) tar ansvar.  

IOC må i det minste sikre at alle arbeidstakere som er involvert i å levere varer og tjenester til OL er garantert rettighetene som er befestet i FN og ILOs konvensjoner, mener alliansen. De anbefaler også IOC å inkludere prinsipper om respekt for arbeideres rettigheter i Det Olympiske Charter og i IOCs etiske retningslinjer:

«De snakker høyt om prinsipper om rettferdighet og respekt. De samme prinsippene bør også gjelde  arbeiderne som produserer varer for den olympiske lekene», skriver Play Fair i rapporten.  

Avtale

Som et resultat av funnene i rapporten har LOCOG inngått en avtale med Play Fair om å offentliggjøre navnene til de fleste av fabrikkene som produserer London 2012-lisensierte produkter i Kina og Storbritannia. Kommiteen vil også bidra til at arbeiderne informeres om sine rettigheter, det blir satt opp en «hotline» hvor arbeidere anonymt kan ringe hvis de ønsker å klage på arbeidsforholdene og sier de vil samarbeide med Play Fair for å hindre at uverdige arbeidsforhold skjer i forbindelse med olympiske leker framover. 

Framtiden i våre hender har forsøkt å kontakte Gerhard Heiberg, leder for IOCs markedskommisjon, for få en kommentar til Play Fair sin kritikk. Heiberg var ikke tilgjengelig for intervju, men i en e-post fra presseansvarlig i IOC, Andrew Mitchell, svarer IOC at de «ikke styrer og kontrollerer produksjonen av alle OL-relaterte produkter over hele verden». Videre sier han at «det er mange produkter og sportsvarer som kjøpes inn til OL, til organisasjonskommiteene, de 205 nasjonale OL-kommitteene  og de 35 sportsføderasjonene». Men, fortsetter Mitchell «IOC oppfordrer alle parter i den olympiske bevegelse til å jobbe med leverandører som holder seg til rettferdige og etiske arbeidsforhold. For merkevareprodukter som håndteres direkte av IOC gjelder de bestemmelsene som finnes i vår kjøpsavtale med leverandørene».

Carin Leffler, koordinator i Clean Clothes Campaign Norge, har deltatt i Play Fair-alliansens arbeid siden før OL i Beijing i 2008:

 – Gjentatte avsløringer som dette gjør at verdens øyne rettes mot OL-medaljens bakside. Dette må være absolutt siste gang et OL-arrangement forbindes med rå utnytting av arbeidere for at lisenstakere og merkevareselskaper skal tjene mest mulig. Særlig internasjonal fagbevegelse har en viktig rolle å spille for å få bukt med disse utfordringene i årene framover, sier hun.

Les også: IOC gir blaffen

Her finner du hele «Toying with Workers' Rights» og en kortversjon av rapporten.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!