Kontakt oss

Telefon: 22 03 31 50
E-post: post@framtiden.no
Mariboes gate 8

Støtt arbeidet vårt

Liker du arbeidet Framtiden i våre hender gjør? Med din støtte kan vi gjøre enda mer.
Bli medlem nå!

Stopp sløsepolitikken!
Skal vi bekjempe klima- og naturkrisa må vi bekjempe overforbruket!
Støtt kravene!

Vi jobber for en rettferdig verden i økologisk balanse

Mulig stoppordre for Intex

– Dersom guvernørene ikke vil ha det, blir det ingen gruvedrift, fastslo den filippinske miljø- og naturressursministeren nylig. Gruveprosjektet til norske Intex Resources på øya Mindoro risikerer nå å bli permanent stoppet.
Artikkelen er mer enn to år gammel. Ting kan ha endret seg.
– Dersom guvernørene ikke vil ha det, blir det ingen gruvedrift, fastslo den filippinske miljø- og naturressursministeren nylig. Gruveprosjektet til norske Intex Resources på øya Mindoro risikerer nå å bli permanent stoppet.

mINDOROGruvedriften på øya Mindoro kan bli stoppet. (Foto: Knut-Erik Helle/Framtiden i våre hender)
TIDLIGERE ARTIKLER OM SAKEN:
Intex vil selge til kinesisk selskap
– Intex bryter menneskerettigheter på Mindoro

OECD gransker norsk selskap på Filippinene
Sultestreik mot norske Intex

Den filippinske miljø- og naturressursministeren Ramon Paje har rett før jul gitt Environmental Management Bureau (EMB) i oppdrag å skissere en stoppordre for gruverelaterte aktiviteter til Intex Resources. EMB har blant annet ansvar for å utstede miljøtillatelser til gruveselskaper. Men foreløpig har stoppordren blitt liggende i departementet. Nå vil guvernørene på Mindoro ha handling.

I en petisjon datert 19. januar 2012, ber guvernørene i begge provinsene om at stoppordren iverksettes. Mindoro har utstrakt politisk selvstyre, og miljøvernministeren har selv uttalt at deres mening vil bli avgjørende.

Siden 2010 har et eget filippinsk granskningsutvalg undersøkt omstendighetene som førte til at Intex fikk miljøtillatelse for nikkelprosjektet på Mindoro i 2009 . Utstedelsen skapte den gang furore, og det ble organisert en stor sultestreik. Protestene førte til at miljøtillatelsen ble trukket tilbake på ubestemt tid.

I guvernørenes brev går det frem at granskningsutvalget presenterte sin rapport til filippinske myndighetene 16. desember 2011. En av rapportens konklusjoner er at gruveprosjektet mangler nødvendig sosial aksept; den viser blant annet til et 25 års moratorium mot gruvedrift, vedtatt i begge provinsene på Mindoro. Alliansen mot gruvedrift på Mindoro (ALAMIN) skrev i forbindelse med presentasjonen en pressemelding som kan leses her.

I petisjonen ber guvernørene videre om en kansellering av selskapets miljøtillatelse og en permanent tilbakekallelse av produksjonsavtalen (Mineral Production Sharing Agreement).

Kritikken mot Intex Resources på Filippinene har ikke forhindret norske aksjonærer fra fortsatt å investere i selskapet. Den 5. januar ble det også kjent at Intex har inngått en intensjonsavtale med det statlige kinesiske selskapet MCC8 group om salg av 90 prosent av selskapet. Intex avholder ekstraordinær generalforsamling den 10. februar.

– Vi har i lengre tid antatt at Intex ville ta i bruk en klassisk strategi for mindre gruveselskaper; å promotere et prosjekt for så å selge det til et større selskap, slik at det kunne slippe unna sine egne feil og snarveier mot en stor utbetaling, sier Andy Whitmore i Philippines Indigenous Peoples Links i England.

– Det er bekymringsfullt at Intex kan kvitte seg med store eierandeler i selskapet før feilene som selskapet har fått refs for, er rettet opp, sier Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

Hermstad påpeker at urfolksprosessen er ikke blitt ført riktig, miljøkonsekvensanalysen har store mangler, og det har blitt overført penger til lokale instanser som det ikke er gjort rede for.

I november 2011 konkluderte det norske kontaktpunktet for ansvarlig næringsliv at selskapet har brutt OECDs retningslinjer for multinasjonale selskaper på flere punkter.

Framtiden i våre hender har sammen med PIPLinks sendt et brev til MCC8 group for å orientere dem om uttalelsen fra kontaktpunktet for ansvarlig næringsliv.

Har du et hjerte for en grønn framtid?
Vi arbeider for miljøvennlig og etisk forbruk. Målet vårt er en rettferdig verden i økologisk balanse.
Bli medlem!